Partizan – veruje li još ko u 1984?

Autor: Milovan Longinov
sreda 31.07.2024.
08:30
Izvor: Sportske.net

Pre 40 godina crno-beli eliminisali KPR nakon poraza u prvom meču od 6:2.

Povezane vesti

Do prošlog utorka u Lublinu, samo jednom su fudbaleri Partizana izgubili sa visokih 6:2 u evrokupovima. Bilo je to pre ravno 40 godina u mečevima drugog kola Kupa UEFA kada su izabranici Nenada Bjekovića doživeli debakl na londonskom „Hajberiju“ od Kvins Park Rendžersa.

Klub iz zapadnog Londona je izašao na međunarodnu scenu nakon izvanredne sezone pod vođstvom Terija Venejblesa, završene visokim četvrtim mestom, sa istim brojem bodova kao poziciju više rangirani Notingem.

Visok poraz na kultnom londonskom stadionu, upamćenom iz vizure navijača crno-belih samo po evrogolu Dragana Mancea, alarmirao je sve u Humskoj da minus od četiri gola nadoknade po prohladnom novembarskom danu u Beogradu.

Legendarni Mance i Dragi Kaličanin su do poluvremena prepolovili prednosti engleskog tima. Već početkom nastavka igre Miodrag Ješić je doveo Partizan na korak od prolaska dalje, a treće kolo je obezbeđeno golom Zvonka Živkovića.

U to vreme na Lionu je 11-godišnji Aleksandar Stanojević učio prve fudbalske korake u beogradskom Hajduku. Sada će kao trener crno-belih imati nezahvalan zadatak da što bolje pripremi ekipu iz rezultatskog nokdauna protiv kijevskog Dinama u Lublinu.

Nedovoljno pripremljeni crno-beli su tokom većeg dela meča na jugoistoku Poljske ličili na nedoraslog rivala uzdrmanom velikanu iz ratom zahvaćene teritorije.

Vodeći gol Saldanje sredinom prvog poluvremena kao da je dodatno naljutio izabranike Oleksandra Šovkovskog pa su na prilično ležeran i rutinski način postigli tri gola do odlaska na poluvreme.

Još tri gola u mreži Aleksandra Jovanovića u nastavku meča krunisala su inferornost crno-belih protiv slavnog ukrajinskog kluba, a Stanojeviću i stručnom štabu dala težak zadatak da što bolje pripremi ekipu pred revanš u sredu od 20 sati u Humskoj.

Za razliku od 1984. godine kada su reke navijača hrlile ka stadionu Jugoslovenske narodne armije, zdanje na Topčiderskom prdu poslednjeg julskog dana biće sablasno prazno, zbog prošlogišnje kazne UEFA za izgrede navijača u beogradskom meču protiv Nordsjelanda.

Partizan će tako drugi put za manje od sedam godina dočekati Dinamo bez prisustva navijača pošto je i u meču Lige Evrope u sezoni 2017/18 publika bila uskraćena živog prisustva.

Crno-beli su taj meč izgubili 3:2 nakon što su ispustili dva gola prednosti protiv najozbiljnijeg rivala u grupi, ali su za razliku od sada imali popravni jer je taj duel bio tek u drugom kolu grupne faze.

Osokoljeni visokom prednošću i naletom adrenalina zbog odijuma koji je Partizan proizveo učešćem na prijateljskom turniru u Moskvi, fudbaleri Dinama imaće motiv više da se i u Beogradu prikažu u pravom svetlu.

Partizan će od starta morati da uđe maksimalno, vodeći se antologijskim primerom iz prošlosti kada je u Humskoj pao slavni Kvins Park Rendžers.

Svesni da bi velikim podvigom deo slavne istorije kluba mogli da prigrabe za sebe, crno-beli će učiniti sve da se makar približe čudu koje će ih svrstati u odabrane, ali sve ono što su prikazali u Lublinu ne daje im za pravo da se previše nadaju.

Kao što je to bio slučaj u prethodna tri međusobna duela Partizana i Dinama, golovi ne bi trebalo da izostanu. Verujemo da će ih biti prilično, jer nema sumnje da će se mreža tresti na oba dela terena.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke