Partizane, Fejenord uvek gubi od klubova iz Srbije!

Autor: Boris Jovanović
petak 25.02.2022.
13:39
Izvor: Sportske.net

Nisu im ostali u dobrom sećanju naši klubovi...

Povezane vesti

Na kraju, i crno-beli su izvukli velikana, rival će biti Fejenord.

"Roterdamersi" dugo nisu klub nekadašnje slave, ni u svojoj zemlji, kada su rezultati u pitanju jer je rivalstvo sa Ajaksom preuzeo PSV. Ipak, u Roterdamu bi se nasmejali na tu konstataciju jer oni ne mere veličinu kluba po trofejima već podršci.

Ona je ogromna, lučki Roterdam u velikoj većini navija za Fejenord ili "Ponos juga" kako ga ga zovu. Oni su prvi holandski tim koji se dokopao titule prvaka Evrope, to je ona iz 1970. kada su dobili Seltik. Osvojili su i dva UEFA kupa, prvi 1974. drugi početkom ovog veka, slave dve decenije od toga, kada su na svom "De Kajpu" tukli sa 3:2 Dortmund. Ali, Fejenord je u prethodnih gotovo četvrt veka osvojio jednu titulu, 2017. koliko i AZ Alkmar i Tvente na primer. Imaju i tri kupa, mnogo su finansijski slabiji od dva glavna rivala, ulažu u svoje mlade igrače ali ih i brzo prodaju. 

Ono što još treba reći je da Fejenord ove godine igra iznad očekivanja, iako im je Ajaks letos priredio poniženje kada je najbolji igrač odveo kapitena i najboljeg igrača Stivena Bergajsa.

Fejenord je treći, ali ne daleko od borbe za drugo mesto, Ajaks će teško dostići. U timu je nekoliko iskusniji igrača poput Gasa Tila koji je na pozajmici iz ruskog Spartaka, kapitena Tornstre, Jorita Hendkriksa, Iranca Jahanbaša, ali i Risa-Nelsona koga je na kaljenje poslao Arsenal i momaka koji obećavaju, Kolumbijca Sinister recimo, tu je i Argentinac Senezi koga žele italijanski klubovi, pre svega Napoli. Do jedine titule u ovom veku je klub doveo legendarni Van Bronkhorst koga ćemo videti u Beogradu, ali na "Marakani". Sada je na klupi Arno Slot koji je vodio AZ u sezoni korone kada su se trkali sa Ajaksom i imali isto bodova u trenutku kada je sezona prekinuta. Posle Van Bronkhorta probali su sa Stamom, nije se isplatilo pa onda zaigrali na iskustvo u vidu bivšeg srpskog selektora Dika Advikata. U ovom velu su klub vodila braća Kuman, Leo Benhaker, Ruten, čak i Rud Gulit, ali od Berta van Marvijka koji je osvojio pomenuti Kup UEFA nije baš bilo osim Van Bronhorsta uspeha.

Fejenord je dva puta igrao sa srpskim klubovima, ali u doba Jugoslavije. Par godina posle osvajanja evropske titule izbacio ih je OFK na gol u gostima, a desetak godina kasnije ispali su na Čairu od niškog Radničkog, odnosno izgubili su sa 2:0, i mada su dobili revanš, "Real sa Nišave" je otišao dalje sve do polufinala Kupa UEFA.

Možda to može da bude ohrabrenje za Partizan koji nije bez šansi u ovom duelu. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke