Partizanov kondicioni trener u potrazi za ''svetim gralom''

Autor: Darko Mitrović
subota 23.06.2018.
23:12
Izvor: Sportske.net, TV Partizan

Kako smanjiti broj povreda igrača kojih je u Partizanu bilo čak i previše tokom prošle sezone?

Screenshot/YouTube, TV Partizan
Screenshot/YouTube, TV Partizan

Povezane vesti

Ekipa Partizana ušla je u drugu fazu priprema za novu sezonu, obavlja je u Sloveniji, gde će odigrati i pet kontrolnih utakmica, prvu već u ponedeljak sa Honvedom.

U iščekivanju tih utakmica, za klupsku televiziju se oglasio kondicioni trener Partizana Miša Filipović koji je objasnio svoje metode rada tokom priprema crno-belih.

''Naše pripreme su i inače, a tako i ovog puta organizovane u blok sistemu - imamo dva bloka, koji su, nažalost, sada kratki, dva bloka po 12 dana. Prvi blok generalne fizičke pripreme održan je na Teleoptiku, pa su i sredstva fizičke pripreme bila nespecifična za fudbal. Radili smo neki kružni trening snage, pa smo vuikli sanke i tako dalje...

Sada smo u bloku specifične fizičke pripreme. I ovaj blok je jako kratak. Osnova je jaka prijateljska utakmica određene minutaže. Koristeći određenu minutažu, jakih utakmica, podižemo fizičku spremu igrača do određenog nivoa.  Za 12 dana imamo pet utakmica, igrači će igrati u različitim minutažama. Generalna sredstva iz prvog bloka delimično i sada koristimo u procesu preventive, zagrevanja, ali i kroz individualni rad'', objašnjava Filipović.

Potom je otkrio i šta igrači dugo nisu voleli da rade, ali da sada polako prihvataju nove metode.

''Uvodni deo treninga je telesna priprema igrača za trening. Mlađe kolege su obrazovanije mnogo, sada insistiraju na tome, ali to je kod nas na Balkanu mnogo zanemareno. Igrači ne shvataju značaj telesne pripreme, ne vole to da rade, ali to je kao telesna higijena. Kao kad ustanemo i operemo zube. Sada se navikavaju i čak to i traže. Balans služi za nervno buđenje. Telo se plaši da padne i kada ostane na jednom osloncu, budi se nervni sistem'', dodaje Filipović.

On potom naglašava i da se mnogo radi na sprečavanju povreda, ali prošle sezone taj rad i nije dao željene rezultate, s obzirom da su Kosović i Cucin imali teže povrede, kao i iskusni Ostojić, a tokom sezone pauzirali su i golman Stojković, pa Janković, Tošić, Mitrović, Vulićević, Suma...

''Sprečavanje povreda u fudbalu je i dalje misterija, ogromni novci su uloženi u mnogim jačim firmama nego što smo mi, to je sveti gral našeg posla, još se to traži. Organizacija preventivnog rada je jedan od načina. Da li ćemo uspeti, videćemo...'', zaključio je Filipović.

Podsetimo, Partizan je tokom aktuelnih priprema pojačao stručni tim koji radi na kondicionoj pripremi igrača, pa je uz Filipovića sada tu i Saša Tomić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
srpskaspartacrnagora
Sunday, 24.06.2018
11:00

Ne mozete sa jednim kondicionim trenerom, zato nam i igraci padaju nakon 60og minuta, Misa je dobar kondicioni ali treba jos jedan uz njega da bi mogli da postignu da rade sa 22-3 igraca.

avatar
PAOLO I POL (SINGER)
Monday, 25.06.2018
09:35

Dobar kondicioni? Nikad gori nije postojao.

avatar
PAOLO I POL (SINGER)
Tuesday, 26.06.2018
14:12

To mozda van Partizana, kod nas tesko da bi neko mogao da ga ''nadmasi''.

avatar
srpskaspartacrnagora
Tuesday, 26.06.2018
13:29

Kakvih sam se nagledao Misa je dobar.

avatar
pogled sa avale
Sunday, 24.06.2018
08:54

.........snaga igraca se ne postize dugim iscrpljujucim treninzima koji proizvode povrede igraca............Misa trener da je ucio zanat kod Opavskog nikada ne bi dao ovakvu konstataciju o radu sa igracima.......