Partizanova meč-lopta u Humskoj, Dan D u plejofu Lige konferencija

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 24.02.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

Pred “crno-belima” zadatak da sačuvaju prednost iz Praga.

Starsport.rs ©
Starsport.rs ©

Povezane vesti

Fudbaleri Partizana napravili su ogroman korak napred ka plasmanu u osminu finala Lige konferencija. “Crno-beli” su u prvom meču plejofa savladali Spartu u Pragu rezultatom 1:0, a presudan je bio detalj iz 78. minuta kada je Kvinsi Menig primio odlično dodavanje Saše Zdjelara i lepim lob udarcem prebacio nemoćnog čuvara mreže.

Puleni Aleksandra Stanojevića delovali su prilično čvrsto u defanzivi kako je vreme na Letni odmicalo, mlada domaća ekipa nije uspevala da probije led i pored nekoliko odličnih prilika sredinom prvog poluvremena. Partizan je strpljivo čekao svoju šansu iz kontranapada, pa kada je Sparta bila praktično primorana da napadne, dogodio se “blic-krig” koji je navijačima beogradskog tima doneo veliku radost.

Dodatni razlog za optimizam pred revanš u Beogradu (četvrtak, 18.45) jeste i rutinska pobeda u domaćem šampionatu protiv Radničkog iz Kragujevca. Ekipa iz Humske se nije mnogo potroštila u trijumfu od 2:0 i sasvim sigurno spremno čeka revanš sa Spartom. Sa druge strane, Česi nisu igrali proteklog vikenda zbog snega na terenu Jabloneca, te su izabranici Pavela Vrbe imali više vremena da se odmore i pregrupišu redove pred put u Srbiju.

I pored svih povoljnih okolnosti, trener Aleksandar Stanojević pozvao je na oprez odmah nakon meča. Minimalna pobeda u situaciji kada se gostujući pogodak ne vrednuje dvostruko ne znači da je odrađen najveći deo posla. Česi su pokazali napadački potencijal, naročito preko levog boka gde su “operisali” sjajni Hancko, kao i Karabec koji je zadavao određene probleme odbrani Partizana.

Ono što je poslednja linija srpskog tima u potpunosti uspela jeste da neutrališe učinak ponajboljeg igrača češke ekipe i jednog od najtalentovanijeg igrača u Evropi Adama Hložeka koji se praktično nije ni video na Letni. Dobio je i žuti karton, bio je prilično isfrustriran i odsečen od ostatka ekipe, što je pokazalo i kako su dobar posao u defanzivnoj fazi odradili fudbaleri Partizana.

Što se napada tiče, partija Rikarda Gomeša bila je upadljivo loša, ali je ubojiti golgeter popravio utisak protiv Radničkog, pa će u slučaju da dobije priliku od prvog minuta (u konkurenciji i talentovani Marko Milovanović) verovatno biti veća opasnost po odbranu Sparte nego u Češkoj.

Interesantno, Pavel Vrba je u prvom meču protiv “crno-belih” izveo veoma mlad tim. Prosek godina startera u Pragu bio je 23,8 godina, a desnu stranu odbrane činili su 19-godišnjaci Vitik i Šuhomel. Upravo bi to mogla biti šansa za srpsku ekipu koja ima prilično potentnu, a po potrebi i iskusnu navalu.

Partizan ne bi trebalo da ima većih kadrovskih problema, osim Danila Pantića koji se povredio na pripremama nema odsutnih, mada postoji mogućnost da Ljubomir Fejsa ponovo bude van protokola jer je stigao tek po završetku priprema. Aleksandar Popović imao je odmor protiv Radničkog kada je branio Stevanović, pa treba očekivati povratak mladog čuvara mreže.

Sa druge strane, Sparti i dalje nedostaju golman Florin Nica, defanzivac Kasper Hejer i napadači Lukaš Juliš i Matej Pulkrab. Neizvesni su i startovi štopera Ondreja Čelustke i univerzalca Ladislava Krejčija.

Zanimljivo je bilo i na ostalim utakmicama Lige konferencija.

Olimpik je u Marseju bio bolji od Karabaga rezultatom 3:1, bila je to prilično rutinska pobeda francuske ekipe na domaćem terenu. I pored dalekog puta u Azerbejdžan koji predstoji timu Horhea Sampaolija, teško je očekivati da bi domaćin u revanšu mogao da napravi iznenađenje i eliminiše favorita.

Mnogo više problema imao je PSV koji je u Ajndhovenu minimalnim rezultatom savladao Makabi Tel Aviv. Izabranici Mladena Krstajića prikazali su prilično hrabru igru u Holandiji, a navijači izraelskog tima se nadaju da bi njihovi puleni u revanšu mogli do podviga. Napad Makabija predvodiće Đorđe Jovanović koji je već ušao “pod kožu” navijačima.

U Istanbulu smo videli goleadu gde je Slavija trijumfovala nad Fenerbahčeom 3:2. Česi deluju kao ekipa koja može da sačuva minimalnu prednost na domaćem terenu, ali Srđan Plavšić i drugovi će morati da budu na oprezu.

Aktivan rezultat ima i PAOK i pored poraza od Mitjilanda u Danskoj 1:0. Presudio je Anderson, ali Grci se u revanšu uzdaju u vatrenu podršku sa tribina, ali i kvalitete reprezentativca Srbije Andrije Živkovića. Pitanje je i kako će se mlada ekipa Mitjilanda snaći u Solunu.

Lester je na domaćem terenu uradio praktično pola posla savladavši Randers sa 4:1. Dancima se ni pre prvog meča nisu davale velike šanse, pa će revanš vrlo verovatno biti tek formalnost za “lisice”. Dobra je to mogućnost za Brendana Rodžersa da promeša sastav i odmori neke igrače pred okršaje u Premijer ligi.

Jedno od iznenađenja napravio je Bodo Glimt koji je u Glazgovu savladao Seltik rezultatom 3:1. Norvežani su delovali sjajno na Seltik Parku i sasvim zasluženo stekli ogromnu prednost pred revanš na domaćem terenu. Seltiku je potreban podvig u Norveškoj.

Uzbudljiv meč videli smo u Beču gde je Rapid pobedio Vitese sa 2:1. Austrijanci će u gostima morati bez isključenog Filipa Stojkovića, ali i dalje gaje velike nade da bi mogli da ostanu neporaženi u Arnhemu. Sa druge strane, zaostatak od jednog gola nije nenadoknadiv, pa treba očekivati ofanzivni Vitese praktično od prvog minuta.

Plejof Lige konferencija doneo nam je dosta uzbuđenja. Osim Lestera i donekle Marseja (a svi znamo kako može krenuti loše po Olimpik), svi ostali timovi imaju šanse da se nađu u osmini finala trećeg po jačini evropskog takmičenja.

Podsetimo, kao pobednici grupa u prvoj fazi LK, učešće u osmini finala direktno su obezbedili LASK Linc, Gent, Roma, AZ Alkmar, Fejenord, Kopenhagen, Ren i Bazel.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke