Partizanu treba evro-pobeda od četiri gola razlike u gostima, sećate li se kada mu je to uspelo?

Autor: Darko Mitrović
petak 11.03.2022.
20:48
Izvor: Sportske.net

Nije bilo tako davno.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Duga je i bogata Partizanova istorija, mnogo toga je klub iz Humske preživeo za nešto više od 76 godina postojanja, pa je bilo i utakmica u kojima je na evropskoj sceni nadoknađivao velike rezultatske minuse i pravio antologijske preokrete. Tako je u sezoni 1965/66 u kojoj je stigao do finala Kupa evropskih šampiona, Partizan u četvrtfinalu poražen od Sparte u Pragu sa 4:1, pa u revanšu pobedio sa 5:0 u Humskoj i prošao u polufinale gde je kasnije bio bolji i od Mančester junajteda.

Izdvaja se i nezaboravni dvomeč sa Kvins Park Rendžersom 1984. godine. Engleski klub je u prvom meču na svom terenu slavio sa 6:2, ali je Partizan u fantastičnoj atmosferi u Humskoj pobedio sa 4:0 i zahvaljujući pravilu gola u gostima prošao dalje.

Tako nešto će Partizanu biti potrebno i narednog četvrtka protiv Fejenorda, ali je sada otežavajuća okolnost što je Partizan na svom terenu poražen sa 5:2, pa bi sada kao gost u Roterdamu morao da juri pobedu od četiri gola razlike, a ne pred svojim navijačima kao u navedenim primerima.

Ipak, nije bilo tako davno kada je Partizan ostvario evropsku pobedu u gostima od 4:0, i to veoma važnu pobedu.

Sećate se, kraj avgusta 2017. godine i dvomeč sa mađarskim Videotonom u plej-ofu za plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Crno-beli ni tada nisu blistali na svom terenu, i to pred praznim tribinama u Humskoj kada je bilo 0:0, pa su navijači Partizana delom bili skeptični pred revanš u Felšutu.

Ali, ekipa koju je tada sa klupe predvodio Miroslav Đukić u revanšu je odigrala sjajan meč, trijumfovala sa 4:0 i plasirala se u Ligu Evrope, a kasnije izborila i evropsko proleće! Već do poluvremena crno-beli su vodili sa 3:0, golovima Tavambe u šestom, Sume u 24. i Đurđevića u 35. minutu, a u finišu meča je Đurđević svojim drugim golom dotukao mađarsku ekipu čiji je trener tada bio Marko Nikolić, samo tri meseca pošto je osvojio duplu krunu sa Partizanom.

Međutim, posle sinoćnjih 2:5 u Humskoj i totalne dominacije Fejenorda, zatim negativne atmosfere koja je stvorena, sve većih sumnji u mogućnosti Stanojevićeve ekipe, sada gotovo niko ne veruje da Partizan može da ponovi tako nešto, ali ko zna, možda narednog četvrtka ipak prisustvujemo nekoj novoj epizodi ''Povratka otpisanih''...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke