Partizanova istorija protiv Kiprana - Ima i bolnih uspomena

Autor: Darko Mitrović
utorak 26.07.2022.
21:06
Izvor: Sportske.net

Na redu je nova stranica u ovoj arhivi.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Partizan je tek večeras saznao ko će mu biti prvi rival u kvalifikacijama za Ligu Evrope ove sezone, a to je kiparski AEK iz Larnake sa kojim se klub iz Humske do sada nije sastajao u evrtopskim takmičenjima.

Ali, tokom Partizanove duge istorije, bilo je nekoliko susreta sa kiparskim klubovima i ovde ćemo ih se podsetiti.

Najsvežije nam je sećanje na prošlu sezonu, kada je jedan od Partizanovih rivala u grupnoj fazi Lige konferencija bio i kiparski Anortozis. Crno-beli su golovima Kvinsija Meniga i Rikarda Gomeša dobili prvi meč u gostima sa 2:0, a naredni susret dogodio se u poslednjem kolu grupne faze na stadionu u Humskoj. Taj meč je bio odlučujući za plasman u nokaut fazu takmičenja, a Partizan je posle velike borbe uspeo da izbor remi rezultatom 1:1, što mu je bilo dovoljno za drugo mesto u grupi i prolaz dalje. Gol odluke za crno-bele je u odsustvu Rikarda Gomeša postigao mladi Marko Milovanović koji je sada već član španske Almerije. Ipak, iako je Partizan ostvario cilj, navijači su bili nezadovoljni igrom u tom meču, pa atmosfera posle te utakmice baš i nije bila pobednička.

Mnogo više razloga za nezadovoljstvo pristalice Partizana imale su u leto 2012. godine, kada ih je AEL iz Limasola eliminisao u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Kiprani su dobili prvi meč na svom terenu sa 1:0, što je rezultat koji je Partizanu davao nadu da će u revanšu pred svojim navijačima uspeti da prođe u plej-of. Međutim, u Humskoj crno-belima tada nije bio dovoljan ni igrač više čitavih sat vremena, ekipa koju je tada sa klupe vodio Vlada Vermezović ponovo je poražena sa 1:0, uz veoma loš utisak o igri Partizana.

Bolne uspomene iz susreta sa Kipranima Partizan nosi i iz sezone 2009/10, kada su se crno-beli sastali sa APOEL-om u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Mirosavljević i Ževlakov su svojim golovima doneli pobedu kiparskom timu od 2:0 u prvom meču, pa je ekipa Slaviše Jokanovića imala težak zadatak da u Humskoj to nadoknadi. Počelo je sjajno, Almami Moreira je već u trećem minutu doveo Partizan u vođstvo, ali je sve ostalo na tome i pored velike želje crno-belih da stignu bar do još jednog gola. Ostalo je 1:0 za Partizan, nedovoljno za prolaz dalje.

Jedina sezona kada je Partizan lako izašao na kraj sa nekim kiparskim klubom bila je ona sezona 1963/64, kada su crno-beli oba puta savladali Anortozis, 3:0 i 3:1, u preliminarnoj rundi Kupa šampiona. Da li je previše očekivati da se nešto slično dogodi i ovog leta protiv AEK-a?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke