Pešićev predatorski instinkt na delu

Autor: Nemanja Janošev
sreda 08.03.2023.
15:30
Izvor: Sportske.net

Bljesak ili povratak u formu Zvezdinog špica?

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde sinoć su savladali TSC u Bačkoj Topoli u jednoj teškoj utakmici za izabranike Miloša Milojevića.

Kao malo puta do sada, srpski šampion bio je na kolenama u prvom poluvremenu jedne superligaške utakmice. Domaćin je kontrolisao tempo, posed, koristio Zvezdinu lošiju defanzivnu komunikaciju, stvarao višak i lako ulazio u šanse. 

Ali, brojne prilike nisu uspeli da materijalizuju i za tako nešto su surovo kažnjeni. Crvena zvezda im je pokazala put za ove duele - kratko i jednostavno. Milojevićeva ekipa nije bila bolji takmac na "TSC areni", ali ima prekopotrebno iskustvo kako bi rešavala okršaje ovakvog tipa u svoju korist.

Junak pobede definitivno je bio silno osporavani Aleksandar Pešić koji je sa dva gola trasirao put crveno-belima ka trijumfu. Posebno je bio važan drugi gol jer tada, kao da je šmrkom polio žar koja se rasplamsavala u igri TSC. 

On je prvobitno u 20. minutu prepoznao prostor koji mu se ukazao. Krenuo je ka praznom polju koje je Aranđel Stojković neuspešno pokušao da markira. Defanzivni vezista TSC je zakasnio, a naposletku Radin nije uspeo da omete Pešića prilikom udarca. Bio je to mat u dva dodira Zvezdinog napadača. Prvoklasni gol ulepšan šutem spoljnim delom kopačke.

I, videlo se koliko mu je isti zaista značio. Pozvao je svoje kritičare gestikulacijom. Nije da često nisu u pravu, ali Pešić je neko koga Miloš Milojević redovno hvali i koji ne mora nužno da postiže golove da bi dobio zadovoljavajuću ocenu posle utakmice. Ali, kada si prvi špic Crvene zvezde, drugačije ne može, jer, ne gledaju svi fudbal kroz prizmu kretnji, oslobađanja prostora za druge, duela koji demorališu protivnika... Stoga, mora da postoji balans i on mora biti spreman na komentare na koje ne može uvek da se osmehne.

Pogodak broj "dva" bio je krucijalan za dalji tok utakmice jer je TSC od sredine prvog dela pa do kraja poluvremena osetio gde je Zvezda ranjiva (ponajviše desna strana odbrane crveno-belih), pa je, verovatno, ideja Žarka Lazetića bila da nastave u sličnom ritmu. Nikad nećemo saznati šta je bio plan jer je Aleksandar Pešić u maniru onog Šilje iz prethodnog mandata sasekao sve Lazetićeve proračune u korenu.

Prikradao se na ivici kaznenog prostora, iza Stojkovića, a ispred Cvetkovića, uvideo je pas Kingsa Kangve, na vreme napao loptu i poklopio je desnom nogom za slavlje pred tribinom gde su bile pristalice Crvene zvezde. Izuzetna reakcija još jednom.

Ovi golovi se umnogome razlikuju od nekih prethodnih koje je davao ove sezone, a do utakmice u Topoli bilo ih je osam u Super ligi Srbije. Akcije je ponajviše završavao rutinski ili u borbi, gužvi, pred golom rivala, uz sreću... Sada je u njemu proradio instinkt golgetera, špica koji je kao takav neophodan sistemu Miloša Milojevića.

Trener crveno-belih nedavno je govorio na temu Šilje Pešića ističući da su s njim vođeni razgovori i uveravajući ga da će se žargonski rečeno "dizna otvoriti".

"Pričali smo s Pešićem da golgeterski post jednostavno dođe. Kada špicevi pogađaju, onda pogađaju, ali kad stane, onda stane, međutim, on dobro igra, zalaže se i samo je pitanje kada će to doći na svoje. Pešić je igrač koji se stavlja u funkciju tima, tako da nije ni bitno, doduše za njegovo samopouzdanje jeste, ali je manje važno da li će pogoditi protiv Javora ili na derbiju. Kad proradi, biće onaj stari golgeter kao do prije četiri-pet kola", rekao je Milojević pred utakmicu sa Javorom u Ivanjici.

Pešić je na tom duelu dao gol koji nije nužno želeo. Pogodio ga je šut Aleksandra Kataija, ali nekada je neophodno i da sreća uradi svoje. Juče nije bilo nikakve sreće. Čisto umeće. 

Nastavak sezone moraće da pronađe onog pravog Aleksandra Pešića kako bi potpuno spreman dočekao novu sezonu u kojoj će Zvezda, sve su prilike, igrati Ligu šampiona.

Sada je samo podsetio javnost da je u kampanji 2017/18 na 35 utakmica u Superligi postigao 25 golova i zabeležio 17 asistencija. To nije mogao neko ko kome nedostaje kvalitet. 


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke