Petrićeva šok terapija – I ko je uopšte taj Hamrun?

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 18.08.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Partizan u četvrtak dočekuje malteški Hamrun u plej-ofu za plasman u LK.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Povezane vesti

Crno-beli u krizi i sa novim trenerom protiv potpuno neočekivanog protivnika.

Šokirani, ranjeni i konfuzni Partizan u četvrtak od 21 sat dočekuje malteški Hamrun, u prvoj utakmici plej-ofa za plasman u UEFA Ligu koneferencije.

Crno-beli svakako nisu planirali pre početka sezone da igraju ovaj dvomeč. Hteli su u Ligu Evrope, ali se tamo isprečio kiparski AEK i sada im ostaje još jedan pokušaj da se drugu godinu zaredom nađu makar u trećem po jačini evropskom takmičenju.

Ceh lošim rezultatima i još lošijim igrama na startu sezone platio je trener Ilija Stolica, sada je tu Gordan Petrić, koji nema vremena da uspostavi neki svoj model igre. Od njega se za početak očekuje da razdrma ekipu i odvede je do Lige konferencije.

“Malo je vremena, moram pokušati da dignem atmosferu i da im prenesem da rade ono što mogu da urade i da to rade jednostavno. Kako vreme bude prolazilo, imaću više vremena da uradim nešto što bih uradio sa ovom ekipom. Postavio sam u svojoj glavi to da idemo od utakmice do utakmice i vraćam se na to da uradimo ono što možemo u ovom trenutku i taj cilj jeste da momci uživaju u igri i da, ako kažem da malo dalje idem, da se polako vraćaju ljudi na naš stadion. Ne samo navijači, nego i bivši igrači, da pokušaju da pomognu klubu, igračima, a možda i meni" rekao je iskreni Gordan Petrić odmah po preuzimanju Partizana. 

Partizan nema igru ove sezone, sve se do sada svodilo na individualni kvalitet pojedinih igrača i videćemo šta će sada doneti Petrić. Kao bivši sjajni defanzivac, morao bi da zategne odbranu, koja je imala mnogi propusta u dosadašnjim mečevima. U napadačkom delu Partizan mora da nađe način da iskoristi Rikarda Gomeša, koji ove sezone nema upotrebljivih lopti i otuda i njegov neočekivano loš golgeterski učinak.

I  dok se u Partizanu još traže i nameštaju sa novim trenerom, malo ko se bavi malteškim Hamrunom, timom kog crno-beli moraju da preskoče kako bi igrali Ligu konferencije. Kada je bio žreb za ovu fazu, očekivao se Levski ako se ispadne od AEK-a, ali stigao je malo poznati sastav sa Malte.

Hamrun u Beograd dolazi u četvrtak, a sa klupe ga predvodi srpski stručnjak Branko Nišević (50), koji već dugi niz godina živi i radi na Malti.

Maltežani su da bi stigli do Partizana morali da prođu tri prepreke u kvalifikacijama. U sva tri navrata im nisu davane nikakve šanse da prođu dalje, ali su oni uspevali. Najpre su eliminisali jermenski Alaršket sa ukupnih 4:2, a potom su napravili pravu malu „balkansku turneju“ koju će završiti u Srbiji. U drugom kolu je u oba meča sa po 1:0 savladan mostarski Velež, a u trećem je uzet lep skalp Levskom iz Sofije. 

Levski je pobedio na Malti sa 1:0, pa je Hamrun uzvratio u Bugarskoj sa 2:1 i otišao dalje boljim izvođenjem penala. Utakmica u Sofiji ličila je na onu između Radničkog iz Niša i malteške Gzire. Levski je izjednačio na 1:1 u 92. minutu, imao je prolaz u džepu, ali je uspeo da primi gol za 1:2 posle 30 sekundi.

Samo onaj ko baš dobro ne poznaje bugarski fudbal i ko se vodio eliminacijom PAOK-a u prethodnoj rundi, mogao je da pomisli da će Levski lako izaći na kraj sa Hamrunom. U tom bugarskom velikanu vlada haos, a klub je pred finansijskim kolapsom. PAOK je uhvaćen na spavanju, ali račune je naplatio Hamrun, koga niko u Partizanu ne bi smeo da potceni.

Ova ekipa bi na papiru trebalo da je nešto kvalitetnija od Gzire, koju smo upoznali u duelima sa niškim Radničkim. Hamrun je prošlu sezonu u šampionatu Malte završio na trećem mestu, Gzira je bila četvrta, a šampion svoje države bio je osam puta, poslednji put 2021. godine.

Poput Gzire, to je prava mala "legija stranaca", a evropske mečeve igrali su u formaciji 5-3-2, sa dvojicom ful-bekova defanzivnih karakteristika. Jedan od trojice štopera je naš Ognjen Bjeličić, dojučerašnji igrač Radničkog iz Niša, a jedan od dvojice napadača je Igor Nedeljković, koji je svoju karijeru izgradio u Severnoj Makedoniji nastupajući za Sileks iz Kratova. Tu su još trojica Brazilaca, te po jedan Hrvat, Portugalac, Kongoanac, Gambijac, Argentinac i jedan igrač sa Zelenortskih ostrva.

Egzotična družina, koju Partizan prosto mora da prođe u kakvom god se stanju nalazio. Hamrun je protiv Levskog igrao plitku zonu, branio se u većem delu dvomeča, a u Bugarskoj je uspevao da kazni nonšalantnost i konfuziju u redovima domaćeg tima. Partizan jeste u dubokoj krizi, ali u tom stanju možda i nije mogao da dobije povoljnijeg protivnika. Liga konferencije ne bi smela da dođe u pitanje.

Meč između Partizana i Hamruna ima i zanimljivu uvertiru.

Naime, Levski iz Sofije zvanično je podneo žalbu UEFA i traži ponavljanje revanš meča trećeg kola kvalifikacija protiv Hamruna.

 Hamrun je otišao dalje nakon boljeg izvođenja penala u Sofiji. Žalba se odnosi na to što je pre gola Hamruna za 1:2 u 93. minutu, samo nekoliko sekundi nakon izjednačujućeg pogotka Levskog, jedan fudbaler gostiju ranije ušao na polovinu bugarske ekipe, prilikom polaska sa centra.

U pitanju je asistent kod gola, koji je ranije utrčao i dobio loptu, koju je kasnije uputio ka strelcu Kamenzuliju.

Rumunski sudija Ištvan Kovač nije video tu situaciju, a Maltežani su nakon toga šokirali Bugare, koji sada pokušavaju da svoj debakl ponište administrativnim putem.

Ipak, poznavajući raniju praksu UEFA u sličnim situacijama, teško je da će od ovoga biti nešto konkretno.

AdmiralBet je i za ovaj meč spremio bogatu ponudu, mi smo se potrudili da vam pomognemo u ovom tekstu i čekamo vas da izaberete pravi tip.

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke