Piksi pred Ameriku: ''Hteo sam sedmoricu iz Zvezde i Partizana, žao mi je...''

Autor: Darko Mitrović
petak 20.01.2023.
18:24
Izvor: Sportske.net

Šta bi bilo da su i ostali klubovi iskoristili ''svoje pravo''?

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Samo mesec dana po završetku Mundijala, selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi okupio je neke nove reprezentativce koji će dobiti priliku da mu se nametnu u prijateljskoj utakmicu protiv Sjedinjenih Američkih Država u Los Anđelesu.

Taj meč je zakazan za 26. januar, a Stojković će moći da računa uglavnom na superligaške igrače, i to bez onih koji nastupaju za Crvenu zvezdu i Partizan, jer dva naša najveća kluba nisu pustili svoje fudbalere u nacionalni tim. Partizanovo opravdanje moglo bi da bude to što su jedini preostali srpski predstavnik u evropskim takmičenjima, a Zvezdino... verovatno borba za titulu. Ali, i drugi klubovi se bore za neke svoje važne ciljeve, pa su ipak pustili igrače u nacionalni tim.

''Uželeli smo se rada. Ovaj period od Katara do danas protekao je u analizama i svemu onome što kao ozbiljni ljudi treba da radimo i vidimo gde smo grešili.

Sneg je pao, ali imamo uslove ovde da odradimo ono što smo zamislili. Igrači su već došli, radiće se na taktičkom planu, pomeranjima, u kom sistemu ćemo igrati.

Imamo 17 igrača za ovu utakmicu koja nije u FIFA kalendaru i želeo bih da se zahvalim svim klubovima koji su izašli u susret i pustili svoje igrače.

Kao što vidite, na spisku nema igrača Crvene zvezde i Partizana, meni je žao zbog toga ali se ne ljutim, to je njihovo pravo. Oni nisu dali dozvolu svojim igračima da budu deo tima ovoga puta. Žao mi je jer sam želeo da vidim neke igrače na delu. Sedmorica njihovih igrača su bila u planu.

Ovo je grupa igrača koja je dobro poznata fudbalskoj Srbiji. Kvalitet njihov je potpuno zadovoljavajući i zaslužuju da budu tu sa nama. Žao mi je što nema još nekih igrača, ali nikakav problem. Sada je pitanje da li mogu na višem nivou da pokažu svoj talenat'', objasnio je Stojković na početku razgovora za zvanični sajt Fudbalskog Saveza Srbije.

Protivnika ceni, a igračima koji su ovoga puta dobili poziv je jasno poručio da bi mogli da se nadaju i sledećem pozivu ukoliko se pokažu u najboljem svetlu i odrade ono što se očekuje od njih.

''Utakmica protiv SAD predstavlja sve samo ne ekskurziju. Mart se bliži, početak kvalifikacija za EP i oni imaju sve u svojim nogama da pokažu da im je mesto u A selekciji. Ako sve bude išlo po planu, neće biti iznenađenje i da neko od njih ponovo dobije poziv.

Oni neće imati pritisak sa moje strane u smislu rezultata, već samo da pokažu kvalitet i da neki dogovor koji budemo imali sprovedu u delo.

Imamo trojicu igrača koji nas tamo već čekaju i drago mi je da ću ih videti na terenu'', rekao je Stojković.

Jedan od tih igrača je i Dejan Joveljić koji se sjajno snašao u Los Anđelesu, u MLS ligi.

''Idealna prilika za njega da nas dočeka tamo kod kuće, da nam pokaže malo Los Anđeles, šalim se naravno. On puno radi za ekipu. Govorilo se da je mogao da ide i na Mundijal, ali ima vremena za njega, on je mlad i ja cenim njegove kvalitete'', naglasio je selektor.

S obzirom da na Mundijalu nije bilo kako smo očekivali, Stojković jedva čeka novi kvalifikacioni ciklus, da sa svojim timom dokaže da Srbija ima vrhunski kvalitet.

''Kako rekoh, blizu je mart. Jedva čekam mart, čekamo taj popravni ispit. Kao i kada učenik u školi padne na nekom ispitu, da mu se druga šansa, tako da jedva čekam da ponovo krenemo sa rezultatima kakve ja očekujem.

Biće veliki uspeh ako odemo na EP prvi put posle 24 godine. Cilj nam je da imamo kontinuitet na velikim takmičenjima, i tako se stiče samopouzdanje, pobedničke navike i onda možete da oćekujete i bolje rezultate. U ovom momentu, najvažniji je taj mart i kraj godine. Moramo maksimalno koncentrisani da budemo i da osvojimo jedno od prva dva mesta koja vode na Evropsko prvenstvo.

Drago mi je i zbog Mitra da se vraća posle svih problema i drago mi je da je proglašen za najboljeg igrača i to je zaslužio svojim igrama, lojalnošću prema timu, i mislim da će i u narednim godinama biti važan igrač u reprezentaciji Srbije'', dodao je Stojković.

Kao igrač, Stojković je protiv Amerikanaca igrao na Mundijalu 1998, kada je naš tim trijumfovao sa 1:0, golom Slobodana Komljenovića.

''Sećam se, bila je zahtevna utakmica, iako su neki očekivali lak posao. Mislim da smo odmah poveli i utakmica je tako i završila, što nam je bilo bitno da odemo u drugu fazu. Ali, oni su i tada, kao i sada, pokazali da su napredovali. Ako želite da pobeđujete, ne smete da potcenite bilo koga.

U modernom fudbalu je to zabranjeno. Ko god misli drugačije je osuđen na neuspeh.

A ta naša ekipa je mogla i nešto više da uradi...'', smatra Stojković, uz podsećanje da nas je Holandija eliminisala u osmini finala.

Na kraju razgovora prokomentarisao je i spektakularno finale sada već prošlogodišnjeg Mundijala.

''Finale između Argentine i Francuske zaslužuje sve pohvale, iako je bilo dosta stresno, ne toliko za nas sa strane. Ali, fudbalski spektakl, sa puno golova, borbe, kvaliteta. Videli smo Argentinu koja je čak 70 minuta bila dominantna, imala to vođstvo, a onda se desi da i taj svetski šampion primi dva gola za nekoliko minuta. Sreća je na kraju bila uz Argentinu, jer ono što je golman odbranio u poslednjim sekundama je zaista nešto spektakularno i dovelo je do toga da Argentina kasnije slavi. Drago mi je i zbog Mesija koji je omiljen u celom svetu. Svojim igrama i ponašanjem je obeležio jednu eru. Teško da će igrati sledeće Svetsko prvenstvo i potrebna mu je bila ta titula da bi se svrstao među besmrtne.

Mbape poseduje talenat, brzinu kakva se retko viđa. On ume da iskoristi kvalitete koje ima. Nesumnjivo je da će on u narednih deset godina biti ono što su bili Mesi i Ronaldo. On žudi da osvoji tu Ligu šampiona, što nije lako'', zaključio je Stojković.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke