Počinje nova Piksijeva misija - Srbija želi u grupu A!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 02.06.2022.
19:40
Izvor: Sportske.net

Start u četvrtak…

Povezane vesti

"Orlovi" su u modi i to ne jenjava. I dobro da je tako, plasirali smo se na Mundijal, ali do toga ima još dosta vremena, pa se nadamo da će selektor Piksi i njegovi izabranici vreme prekratiti pobedama u Ligi Nacija.

Cilj je plasman u A, najkvalitetniju grupu evropskog fudbala, gde nam je mesto, ako pogledamo učesnike u ovom ciklusu, poput Poljske, Velsa, Mađarske, Austrije, Češke. Naravno, ti timovi nisu slučajno u kvalitetnijem društvu nego Srbija, ali sada je šansa da sa njima zamenimo mesta, jer, realno, bolji smo.

Na terenu se to dokazuje, u grupi sa dva skandinavska tima Švedskom, Norveškom i Slovenijom, Srbija bi morala da bude favorit za prvo mesto. Ostali smo uz dosta sreće u kvalitativnoj B grupi, ali posle kiše je svanulo sunce, ili bolje da kažemo Piksi, pa sada sve deluje mnogo bolje. Ali, navijačima ćemo ostaviti euforiju kojoj smo skloni, tim misli na ono što dolazi.

Recimo i to, da je ova Liga Nacija takmičarska i u smislu EP 2024. jer pobednici grupa će imati ona zadnja vrata kroz baraž, ako neko ne izbori mesto putem kvalifikacija. Već smo to iskusili, došli do poslednje stepenice zahvaljujući Ligi Nacija, ali onda se i slomili protiv Škota.

Tada smo u polufinalu u Oslu dobili Norvežane, sada nam je ovaj tim prvi rival, oni će u četvrtak gostovati na "Marakani". Tim stiže u Beograd sa najjačim timom, predvođen naravno Halandom, novim igračem Sitija, ali to je tek početak. Norvežani na papiru imaju jak tim, Odegard, Džošua King i još par igrača nastupaju u Engleskoj, Pedersen i Ornsnes su u Fejenordu, Hauge je osvojio LE sa Ajntrahtom i ovih dana "Adleri" su ga otkupili od Milana.

Selektor Solbaken je kao igrač bio u norveškim selekcijama koje su se pojavile poslednji put na Mundijali pre četvrt veka i na EP kada i mi 2000. godine. U ovom veku Norvežana nema na velikim takmičenjima, od ove generacije se dosta očekivalo, u njoj je nekolicina igrača čiji su očevi bili deo zlatne generacije Norvežana u poslednjoj deceniji prošlog veka.

 Ali, nije da su se proslavili u kvalifikacijama za Mundijal. Loše su počeli, porazom od Turaka u Oslu, ali su kasnije zadržali i Holandiju i Tursku, kod kuće i na strani, imali dobru poziciju, a onda su uspeli da ne pobede Letoniju na domaćem terenu. Na kraju, Turci su slavili u Podgorici, Norveškoj je bila potrebna pobeda u Holandiji, jasno, ne vadite se u poslednjem kolu na "De Kajpu". Mada do pet minuta pre kraja je bilo 0:0, onda su krenuli na sve ili ništa, primili dva gola i to je bila presuda.

Tako da, Solbaken koji je pre dve godine preuzeo reprezentaciju ima na papiru odličan skor, 8-3-3, ali "Vikinge" nećemo gledati u Kataru.

Oni su u Ligi Nacija bili u prvom izdanju bili u grupi C, prejaki za rivale, prošli su u viši rang, gde su u drugom izdanju završili iza Austrijanaca, ispred Rumuna i Severne Irske.

Jasno da imaju velike ambicije, nema Mundijala, ne čekaju ništa, očajnički žele veliko takmičenje, biće opasni, kao i uvek protiv Srbije. Doduše, igrali smo tri meča, prijateljske pre 15 odnosno 17 godina (u ovom drugom duelu još smo bili deo državne zajednice sa Crnogorcima, poraženi smo u Berlinu sa 1:0, a dve godine kasnije u Beogradu, kada smo se već plasirali na Mundijal, bilo je 1:1, Vidić je dao gol za "Orlove", "div" Džin Kerju za rivala.

Kao Jugoslavija (ona krnja, sa Crnogorcima) dobili smo ih na EP 2000. poslednje prvenstvo Evrope na kojem smo učestvovali i mi, i oni, odlučio je Savo Milošević već na startu, igralo se u Liježu, a Dragan Stojković je odigrao sjajan meč. Zanimljivo i norveški selektor Solbaken je bio deo reprezentacije Skandinavaca, ali nije ušao u igru tog dana u Valoniji jer je bio povređen, u stvari on se pojavio samo protiv Slovenaca na tom takmičenju.

 I recimo i to, uz ogradu da se ne kitimo tuđim perjem, da je velika Jugoslavija, pobeđivala uglavnom Norvežane, uz dve gorke pilule, u kvalifikacijama za Mundijal 1966. i EP 1984. godine (u ovom drugom slučaju smo ipak završili na velikom takmičenju).

 Dragan Stojković je uglavnom pozvao ono najbolje što ima u ovom trenutku, posle Norvežana, igramo sa Slovencima u nedelju, pa onda gostujemo Šveđanima narednog četvrtka (o tome više u narednom izdanju magazina).

 Piksi nije mogao da računa na povređenog i premorenog Vlahovića, pa će teret u napadu poneti bombarder iz Čempionšipa i najbolji strelac Srbije u istoriji, Aleksandar Mitrović. Luka Jović će uželeo fudbala, primio je medalju za osvajanje Lige šampiona sa Realom, ali nije ni ove sezone igrao. Debitant u napadu je Đorđe Jovanović, fudbaler Makabija iz Tel Aviva, nekada u Partizanu, Španiji, Čuki i sada Izraelu. Osim njega, u ovim kvalifikacijama bi prve nastupe mogli da zabeleže i Zvezdin Eraković, kao i potpuno novo lice, Erhan Mašović, fudbaler Bohuma. Pazarac je iz Čuke otišao u Briž gde su ga slali po pozajmicama, ali je potpisao trogodišnji ugovor sa Bohumom, igrao dobro i zaradio poziv u seniorsku selekciju. Mašović ima staž u mlađim kategorijama i ovo će biti njegova velika šansa.

Oni koji su izneli plodonosne kvalifikacije poput Rajkovića, Dmitrovića, Blekija Milenkovića, Pavlovića, Veljkovića su tu, kao i kapiten Tadić, Gudelj, strašni Filip Kostić, Sergej, Lukić, da ne nabrajamo.

Ne zaboravimo da nema ni povređenog Spajića.

 Šta očekivati protiv Norvežana?

 Sezona je bila duga i iscrpljuća, ali tako je i rivalima (tek par manje bitnih igrača i dva rezervna golmana iz reprezentaicje Norveške igraju u domaćoj ligi). U vakuumu između sada već mitske pobede u Portugalu i starta Lige Nacija, na zemlju su nas spustili Danci, pa je to opomena. Srbija će biti maksimalno spremna za ovaj duel, na kraju krajeva, kult reprezentacije se vratio, čeka nas dobra poseta i nadajmo se pobeda kojom bismo dali do znanja rivalima šta nam je cilj. U drugom meču grupe, na “Stožicama” Slovenci dočekuju Švedsku. I iako su “Zeleni” prema procenama najslabija ekipa u grupi, oni će nekome otkinuti bodove, videćemo da li favorizovanim gostima koji su bez Ibre ali sa Isakom, Kuluševskim, Forsbergom, mladim Elangom…

 Nedostaju i Helander iz Rendžersa, nema od poznatijih igrača Ekdala, a u odnosu na ekipu iz prošlog leta povukli su se nakon EURA, Markus Berg, Seba Larson, Svenson, Lustig, Grankvist, Pontus Janson, pa je ovo novi tim, pogotovo u odbrani.

I takvi su favoriti protiv Slovenaca, koje predvodi Jan Oblak, tu su veteran Kurtić, Miha Zajc, nema Iličića, prosečan tim, nadajmo se da će otkinuti makar bod Šveđanima, ali o Slovencima ćemo više u narednom broju.

 Poletite, Orlovi!

Večeras počinje Liga nacija za Srbiju. Naši "Orlovi" ugostiće Norvešku na startu "B" divizije. AdmiralBet je pripremio sjajan specijal posvećen ovoj utakmici. Predlažemo "kec" na Srbiju uz gol Aleksandra Mitrovića. Kvota je 3,75.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke