Počinju završne borbe - ''Orlići'' na pragu Evropskog prvenstva

Autor: Darko Mitrović
sreda 22.03.2023.
08:47
Izvor: Sportske.net

Borba za drugi uzastopni plasman na EP

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Početak proleća je vreme za nastupe nacionalnih timova, kako u seniorskoj, tako i u mlađim kategorijama. I dok naša ''A'' reprezentacija tek počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, omladinska (igrači do 19 godina) i kadetska (U17) reprezentacija Srbije se ovih dana spremaju za odlučujuću fazu svojih kvalifikacionih ciklusa za plasman na šampionat Starog kontinenta.

Omladinci se nalaze u Poljskoj, gde će odigrati završni kvalifikacioni turnir od 22. do 28. marta. Reprezentacija Srbije startovaće danas od 11 časova protiv Letonije, tri dana kasnije rival će joj biti Izrael (11.00h), a 28. marta na programu je duel protiv domaće selekcije Poljske. Ukupno sedam kvalifikacionih turnira biće odigrano u ovom periodu, a samo pobednici tih turnira izboriće plasman na Evropsko prvenstvo koje će se od 3. do 16. juna održati na Malti.

AdmiralBet je pripremio kompletnu ponudu za današnji meč ''orlića'' protiv Letonije. Naš tim je veliki favorit, a ako ste uvereni u sigurnu pobedu Srbije i prelaz 1-1, kvota u AdmiralBet-u je 1.78.

Ovaj tim je u novembru uspešno završio prvi ciklus kvalifikacija na preliminarnom turniru u Severnoj Makedoniji, gde su izabranici Jovana Damjanovića ostvarili sve tri pobede. Najpre su savladali domaćina sa 2:1, potom je usledila očekivano ubedljiva pobeda nad San Marinom od 4:0, a na kraju je savladana i Norveška sa 2:0.

Glavna uloga u tim mečevima pripala je napadaču Milana koji sada igra na pozajmici u austrijskom Altahu, Marku Lazetiću. On je postigao oba gola protiv Severne Makedonije, kao i vodeći pogodak protiv Norvežana i najbolji je strelac našeg tima u ovim kvalifikacijama, pa se od njega golovi očekuju i u Poljskoj. Ali, ono što daje još više razloga za optimizam, jeste to što je selektor Damjanović u prvom delu kvalifikacija uspeo da formira vrlo perspektivan tim koji u svakoj liniji ima velike adute. Na primer, golman Jovan Miladinović koji je zimus bio priključen pripremama prvog tima Crvene zvezde i na čiju adresu je trener crveno-belih Miloš Milojević nedavno izneo niz pohvala.

''Mislim da u malom Miladinoviću imamo možda i najtalentovanijeg golmana kojeg sam video u karijeri'', rekao je Milojević pre petnaestak dana, pa će se sa velikom pažnjom pratiti nastupi mladog golmana i u predstojećim završnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Njegov saigrač iz Crvene zvezde Stefan Leković ovog proleća je već zabeležio nekoliko nastupa u prvom timu srpskog šampiona, i to kao starter. Snažni štoper će i u dresu sa državnim grbom imati veoma važnu ulogu u defanzivi, a njegova visina i skočnost bi prilikom prekida trebalo da dođu do izražaja, jer je već pokazao da u tim situacijama može da bude veoma opasan po protivnički gol.

U veznom redu se jesenas istakao Uroš Miladinović iz Čukaričkog. On je uz krilnog fudbalera Partizana Janka Jevremovića odlično sarađivao sa Markom Lazetićem koji je posle njihovih asistencija postizao golove. Ofanzivna linija tima trebalo bi da najviše dođe do izražaja i selektor će biti na slatkim mukama kome da ukaže priliku, jer osim Lazetića ima nekolicinu vrlo kvalitetnih napadača, poput Kabića i Miloševića iz Vojvodine, ili Jovana Mijatovića iz Crvene zvezde.

Ako posmatramo rezultate iz prvog dela kvalifikacija, Srbija je ostvarila najbolji učinak u poređenju sa narednim rivalima. Poljska je u svojoj grupi bila prva, ali uz poraz od Italije (0:1), dok su se Letonija i Izrael plasirali u završnicu kvalifikacija kao drugoplasirane u svojim grupama iza Rumunije, odnosno Hrvatske. Zanimljivo je da je Letoncima jedan jedini gol bio dovoljan za prolaz dalje, jer u tri meča protib Rumunije, Austrije i Litvanije - nisu primili nijedan.

Neće biti lako u Poljskoj, ali ova selekcija Srbije je već pokazala da ima kvalitet za velike stvari, a ukoliko se plasira na Evropsko prvenstvo, to će biti već drugi uzastopni plasman naše U19 reprezentacije, s obzirom da je Srbija i prošle godine bila među osam najboljih evropskih selekcija. Više od toga ''orlići'' tada nisu mogli, jer su na Evropskom prvenstvu osvojili samo bod u tri utakmice u grupi sa Engleskom, Izraelom i Austrijom.

Što se tiče kadetske selekcije Srbije, ona će biti domaćin završnog kvalifikacionog turnira koji će se u Sportskom centru u Staroj Pazovi održati takođe u periodu od 22. do 28. marta. Naš tim, koji sa klupe predvodi nekadašnji kapiten Crvene zvezde Aleksandar Luković, počeće ovaj turnir utakmicom sa  Belorusijom (danas od 14.00h), zatim sledi meč sa Bosnom i Hercegovinom (25. mart od 14.00h) i na kraju sa Izraelom (28. mart od 14.00h).  Prema propozicijama takmičenja, igraće se ukupno osam kvalifikacionih grupa, iz kojih će pobednici izboriti plasman na EP, ali i sedam najboljih drugoplasiranih ekipa. Šesnaesti učesnik Evropskog prvenstva biće domaćin, Mađarska. Podsetimo, prošle godine je naša kadetska reprezentacija stigla do polufinala, gde je nesrećno poražena posle penal-serije od selekcije Holandije, ali deo te ekipe je sada prekomandovan u omladinsku selekciju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke