Ponavlja li se "čudo u Bernu“ na unikatnom stadionu na svetu?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 28.11.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

Šta ga izvaja od drugih?

Nemanja Janošev/Sportske.net
Nemanja Janošev/Sportske.net

Povezane vesti

Teško je reći da bi pobeda Crvene zvezde nad Jang bojsom bila okarekterisana kao čudo, ali mogla bi da bude pokretačka snaga za nastavak sezone.

Fine uspomene vežu navijače crveno-belih za stadion "Vandkorf“ imajući u vidu rezultat iz kvalifikacija za Ligu šampiona 2019. godine kada je u prvom meču na terenu na kojem će se igrati večeras bilo 2:2 golovima Matea Garsije i Miloša Degeneka. U taboru aktuelnog prvaka Srbije nadaju se da će ih još lepše vezati nakon 28. novembra 2023. godine, te da bi, možda, nekada tamo negde, nazvao tu utakmicu "Čudom u Bernu“.

Jedan čuveni susret u istoriji svetskog fudbala odigran je baš na ovom stadionu, koji je tada, doduše, bio u nešto drugačijem obliku. U pitanju je finale Mundijala iz 1954. godine kada je Zapadna Nemačka pobedila velikog favorita Mađarsku sa 3:2 i domogla se "boginje“. Ime nosi po kraju u kom se nalazi – Vankdorfu.

Podizan je iz pepela 2001. godine i potom proneo naziv "Stadion Švajcarska“, kako ga i dan danas zovu, ali poželjnije je "Vankdorf“, barem prema lokalcima koji su čak potpisivali peticiju da se vrati stari naziv i to je 2005. učinjeno.

Nalazi se u sklopu istoimenog tržnog centra, po čemu se svakako, sa nekolicinom stadiona, izdvaja, ali po jednom detalju je jedinstven. Naime, stadion "Vankdorf“ je najzeleniji na svetu budući da se napaja iz obnovljivih izvora energije.

Na krovu stadiona se od 2005. godine nalazi solarna elektrana koja predstavlja atrakciju za turiste. U toku svake godine na desetine hiljada ljudi se popne do panorame na krovu ne bi li videli kako se sunčeva svetlost pretvara u električnu energiju. Na krovu se nalaze fotonaponske ćelije koje proizvode 1.300.000 kw/h električne energije godišnje, što je dovoljno da se napaja čak 400 domova.

Naelektrisano će biti i danas na samom terenu, bez sumnje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke