Poruka iz prve ruke, Piksi ima "to nešto", kako ćemo izgraditi kult reprezentacije?

Autor: Milovan Longinov
subota 27.02.2021.
13:24
Izvor: Sportske.net, Sputnjik

Kult reprezentacije u rukama drži novi selektor.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Povezane vesti

Boško Đurovski je jedan od retkih koji može da kaže da u dušu poznaje Dragana Stojkovića Piksija.

Sarađivali su u Crvenoj zvezdi kao saigrači, kasnije i dok je Piksi bio predsednik crveno-belih, a takođe su im se putevi spojili na Dalekom istoku.

Reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo, ni posle 20 godina, i po mišljenju mnogih, to je bio najteži udarac za naš reprezentativni fudbal.

"Mi smo kao reprezentacija, čudni, što bi rekli ljudi... Kako smo igrali odlično protiv Norveške, ja ne mogu da kažem da je uticalo mnogo na igrače to što je nedostajala publika, ne bih se saglasio sa tim što su oni govorili, morali smo bolje da odigramo. Doživeli smo neuspeh, psihološki je sve to bilo teško", rekao je Đurovski za "Sputnjik" i nastavio:

"Moramo da prevaziđemo sve što se desilo, moramo da biramo igrače sa karakterom, to je moja ideja, samo pobednici mogu da odvedu Srbiju na Svetsko prvenstvo. Tu ne sme da se pogreši... Nekada i dobrog igrača i ne treba zvati, ako nema karakter. Treba zvati pobednike", istakao je on.

Osvrnuo se na pomenuti kult reprezentacije, koji nam je nekako nestao još od kada je klupu napustio Radomir Antić.

"Mi u Srbiji volimo da budemo kritički raspoloženi, da tražimo krivca u drugome, a da ne polazimo od sebe. Treba da vratimo taj kult reprezentacije, kao što imaju Hrvati. To nije posao od godinu, dve, tri... Moja ideja je da se, recimo, taj nacionalni stadion izgradi u srcu Srbije, u Šumadiji, u Kragujevcu, Čačku, da se taj region podigne na neki nivo, da se radi sa školama, da se stvore uslovi da navijači podrže reprezentaciju. Kažu – nema tamo aerodroma, hotela... Pa, od Beograda do Kragujevca ima sat vremena vožnje autoputem, ljudi iz Banjaluke bi dolazili, za tri sata su tu, i Crne Gore... Mora da neki centar da se digne novi nivo, da se sistematski napravi to. To je ideja po meni, kult reprezentacije stvara narod, a ne reprezentativci. Vidite Škote, dvaput za sto godina su bili na nekom velikom takmičenju, ali su im stadioni puni, to treba da vratimo", podvukao je Đurovski.

Po njegovom mišljenju, Dragan Stojković je pravi čovek na pravom mestu.

"Za mene je Dragan Stojković Piksi čivek koji jedini ima tu harizmu, da spoji igrače, ima auztoritet... Mislim da on to može da napravi. Mišljenja sam i da predsednik Saveza treba da bude bivši fudbaler, privrednici treba da vode klubove, da se klubovi konačno privatizuju, da se napravi liga od deset klubova, jaka liga sa jakim sponzorima, dve druge lige i da se organizuju takmičenja“, zaključio je Đurovski.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Metodi Taneski
Saturday, 27.02.2021
16:28

Piksi nema nista osim imena. Da je nesto imaokaostrucnjaka ne bi ga Japanci najurili. A oni, velika fudbalska nacija. Sacekajte do prvih utakmica pa onda ga hvalite, osim ako nesto ne zelite zauzvrat...