Poslednji deo intervjua sa Feđom Dudićem - O ''Želji'', VAR-u, kolegama, ali i utakmici koju je igrao protiv Radničkog...

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 23.05.2024.
23:45
Izvor: Sportske.net

Brojne su teme o kojima možete razgovarati sa Feđom Dudićem.

Dragan Karadarevic/Starsport.rs ©
Dragan Karadarevic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Nije bilo dovoljno vremena da ''pretresemo'' sve teme koje smo planirali, ali smo ipakmogli dosta toga zanimljivog da čujemo od trenera koji je sa svojim timom ostavio istorijski trag ove sezone, kako u Superligi, tako i u Kupu Srbije, pa ćemo na leto ekipu kragujevačkog Radničkog po prvi put gledati na evropskoj sceni.

Intervju sa Feđom Dudićem smo podelili na nekoliko tematskih delova - od aktuelnih informacija o njegovim pregovorima sa upravom kluba o nastavku saradnje, zatim novih saznanja o stadionu na kom će Radnički igrati evropske utakmice, dočeku koji se u Kragujevcu sprema za igrače Radničkog u subotu uveče posle povratka iz Beograda sa utakmice protiv Partizana, ali i velikom odjeku koji je ovaj uspeh Kragujevčana imao i u Bosni i Hercegovini.

U poslednjem delu intervjua sa Dudićem izdvojili smo još nekoliko tema.

Da li je u kontaktu sa svojim prethodnikom na klupi Radničkom Dejanom Joksimovićem, ili možda sa svojim zemljakom Vladom Čapljićem koji je takođe svojevremeno imao uspeha sa Radničkim kada ga je uveo u najviši rang takmičenja pre 13 godina?

''Vlado Čapljić je i meni bio trener, zajedno smo sarađivali u Slaviji, ostavio je dobar utisak na mene. Nismo kasnije ostali u kontaktu, ali ga se rado sećam. 

Što se tiče Jokse, uzeo je niški Radnički kada je bio u lošoj situaciji. Ne sumnjam da će izboriti opstanak. Igrao je dobar fudbal, ostvario plasman u plej-of, ali takav je naš trenerski posao. Nekad se nešto ne potrefi... Kad vratim moje utakmice iz Sarajeva, prečke, stative... ali funkcioneri pre svega gledaju rezultat. Ja zaista imam kontakt sa Joksom, čujemo se i to je retkost da trener koji je prethodno radio i trener koji je došao posle njega da imaju normalan kontakt i saradnju. Čestitam mu kad pobeđuju, i on meni čestita.

Nismo se odmah upoznali, ali popričali smo ispred stadiona, razmenili brojeve telefona i kad je otišao u Niš, javio sam mu se i čestitao. Posle toga je to bilo obostrano''.

Da li se seća utakmice Radničkog i Novog Pazara iz 2012. godine (3:1), kada je kao igrač Pazaraca gostovao na ''Čika Dači''?

''Da, 2012. godina, druga polusezona, Bekvalac je vodio Novi Pazar. Tada sam video rivalitet između Radničkog i Novog Pazara. To mi je ostalo u glavi da je poseban taj rivalitet, pozitivan, normalan, u granicama sportskog i dobro je što je tako. Na primer, kada sam igrao u Travniku, poseban je uvek bio dan kada nam Čelik iz Zenice gostuje. A kada gostuje Velež koji je veći klub od Čelika, nije bilo takvo interesovanje.

Evo, sad imamo Široki Brijeg i Posušje, to su dva grada blizu jedan drugog i kad oni igraju, puni su stadioni, lepo je to da se gaji''.

Za razliku od Srbije, gde periodično dominiraju Crvena zvezda i Partizan, ili Hrvatske gde Dinamo dugo vlada, u BiH nema tako dominantnog tima, a ono što upada u oči je da je nekadašnji šampion Jugoslavije iz 1972, sarajevski Željezničar dugo bez titule u BiH, još od 2013. godine. 

''Izostanak finansija je najveći problem u Željezničaru. Svi drugi su otišli finansijski u odnosu na njih. Sarajevo ubedljivo najviše ulaže, ali ni novac ne garantuje ništa, ove sezone su četvrti. Izašli su u Evropu. Zrinjski je puno uložio, napravio iskorak prošle godine, odigrao nerešeno sa Vest Hemom. Borac je isto finansijski počeo da raste, kao i Velež kad je izašao u Evropu, a Željezničar je ostao na tom nekom nivou. Nakupilo se dugovanja, stalno je neka omča oko glave, pojavljuju se igrači koji potražuju dugovanja. Ne možeš dovesti dobrog igrača, kad moraš da platiš zaostale dugove.  

Danas su igrači potpuno zaštićeni, i ovde u Srbiji, i to je dobro, neka su. Brzo naplatiš svoje pare kad ti neko duguje. Ako te klub ne isplati, bude kažnjen, preti mu izbacivanje iz lige. 

Navijači Željezničara su takvi kakvi su, i da nisu takvi, Željo bi se davno ugasio. Ogromnu podršku imaju, iako su u borbi za opstanak. Mislim da bi sada Željezničar trebalo da krene možda nekom uzlaznom putanjom. Malo su se oslobodili dugova, ali ne mogu da kažem da će sledeće godine biti konkurentni za prvo mesto. Jer, teško je kad svake godine ulažeš i u ekipu, i u dugovanja koja moraju da se čiste''.

Dudić je u intervjuu takođe naglasio da je Radničkom za sledeću sezonu neophodno 5-6 kvalitetnih pojačanja, a ima li ih još u Premijer ligi BiH, odakle su ove sezone stigli Dadić, Ćosić i Šerbečić?

''Imamo ih na vidiku, ali moramo da pratimo i broj stranaca. Naravno, i iz Superlige ima bar po jednog igrača koji je za nas. Da li ćemo ga uspeti da dovedemo, ili ne, to ćemo videti'', 

Za kraj malo i o VAR-u, kakvo je njegovo iskustvo i šta misli o sve glasnijim porukama iz Engleske da ga treba ukinuti?

''Moram da kažem da nam je i VAR pomogao. Protiv Vojvodine sa dosuđenim penalom, pa poništen gol na Krovu protiv Voždovca u 95. minutu. Mogu samo pohvalno da pričam o VAR-u. S druge strane, gubi se neka draž zbog dugog čekanja, evo tri gola su poništena Zvezdi u finalu kupa, centimetri se gledaju i ko to može da vidi u realnom vremenu... Ne znam, nama je dosta pomogao, ali imam opravdanje i za Engleze zašto ga više ne žele'', zaključio je Dudić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke