Pravda za Mijata, opet ga podsećaju na čuvenu prečku! Piksijeva je bila još važnija...

Autor: Darko Mitrović
petak 11.06.2021.
16:54
Izvor: vijesti.me

Ponovo je morao da komentariše najveću traumu iz igračke karijere.

Epa Photo
Epa Photo

Povezane vesti

Kada se pomene Predrag Mijatović, prva asocijacija za mnoge ovdašnje ljubitelje fudbala jeprečka koju je sa bele tačke pogodio na Mundijalu 1998. godine protiv Holandije u osmini finala, pri rezultatu 1:1. U finišu meča Holanđani su preko Davidsa postigli i drugi gol i prošli u četvrtfinale, pa je Mijatoviću pripisana uloga tragičara, iako je realno Holandija bila bolji tim u toj utakmici i potpuno zaslužila prolazak dalje.

Nepunih mesec dana pre toga, popularni Mijat je postigao gol odluke u finalu Lige šampiona i doneo Realu evropsku titulu na koju je čekao 32 godine, ali nekako je taj gol do danas ostao u senci pomenute prečke, na šta Mijatrovića iz godine u godinu podsećaju, a tako je i danas, pred početak evropskog prvenstva.

''Nismo počeli onako kako treba – već na prvoj utakmici smo videli da nam puno nekih fudbalskih stvari nedostaje, ali smo imali stvarno jednu talentovanu generaciju, koja je zavisila od početka utakmice. Ako sve krene kako treba, onda smo bili kadri da uradimo nešto nemoguće. Ukoliko krene sa problemima, onda je to mučenje. I do te utakmice sa Holandijom kad smo imali jedan pozitivan rezultat, penal i ta prečka, ta trauma, moja lična i svih nas kasnije, koja se nikada ne zaboravlja. Uvek u fudbalskoj karijeri jednog igrača postoje dva momenta – jedan najlepši, najbriljantniji i drugi najtraumatičniji. Prvi je svakako finale Lige šampiona u Amsterdamu sa Real Madridom, kada smo bili prvaci Evrope posle 32 godine. I kasnije, mesec dana posle, praktično negativna trauma, koja obeleži karijeru, a to je promašen penal i povratak kući. To je fudbal, to su stvari koje se dešavaju. Da li se prečka još uvek trese ili ne? Mislim da ne, ali svakako moja najveća fudbalska trauma'', rekao je Mijatović u intervjuu za podgoričke "Vijesti".

Uz Mijatovićevu, još jedna prečka bila je bolna za ovdašnju fudbalsku javnost, ali se o njoj nije toliko govorilo, iako je realno imala mnogo veći značaj nego Mijatovićeva.

Pogađate, u pitanju je prečka koju je Dragan Stojković Piksi pogodio na startu penal-serije protiv Argentine u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 1990. godine, kada je Jugoslavija eliminisana rezultatom 3:2 u toj penal-seriji, posle 0:0 u regularnom toku i produžecima. Doduše, osim Piksija su kasnije neprecizni bili i Dragoljub Brnović i Faruk Hadžibegić, dok je na drugoj strani Ivković odbranio Maradonin udarac, a Troljo pogodio stativu.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke