Rade Bogdanović: ''Ja sam pričao još pre tri godine, kasno su ukapirali! Drvo od igrača plaćali 40-50.000 mesečno''

Autor: Darko Mitrović
utorak 22.10.2024.
20:50
Izvor: Sportske.net

Imao je dosta toga da kaže i na danas najaktuelniju temu.

Screenshot/YouTube/Tanjug TV
Screenshot/YouTube/Tanjug TV

Povezane vesti

Partizan je juče dobio privremenu upravu kluba na čelu sa Rasimom Ljajićem, čiji će bliski saradnici biti i nekadašnji asovi Partizana Peđa Mijatović i Danko Lazović.

U klub je ušla i grupa poznatih privrednika, a kako sve to komentariše najpoznatiji srpski fudbalski analitičar Rade Bogdanović?

On je danas gostovao na UNA TV i bio je prilično inspirisan za razgovor o promenama u Humskoj.

''Gospodin Ljajić je iskusan političar, on zna lepo da priča i lepo da pakuje. Meni je jako interesantno zašto je uopšte prihvatio taj posao. Ili je mazohista, ili je optimista.

Realno, on jeste bio aktivan u FK Novi Pazar, on jeste kulturan, vaspitan, elokventan, a da li će napraviti promene, ne zavisi to samo od njega.

Ja sam to pričao još pre tri godine, ali kasno su ukapirali svi drugi, da je to jedan klub koji se nalazi u velikim problemima, više organizacionim, nego finansijskim.

Sad je izašao na videlo sav onaj nerad od odlaska Zečevića, Bjekovića, pa sijaset bivših igrača poput Prekazija, Živkovića, Varge, Vermezovića, Klinčarskog. Ogrešili su se o ljude koji su pravili igrače i pravili novac''.

Neki od pomenutih, poput Vermezovića, bi trebalo da se vrate u klub narednih dana. Možda i Živković.

''Ja se uvek našalim i kažem kad se pravi zgrada, najpotcenjeniji čovek na celom objektu je statičar, a od statike zavisi kakva će vam zgrada biti. Oni su se vratili, ali će biti potrebno vremena da se ponovo udare dobri temelji.

Ja ne verujem u komisije. Meni su se zgadile još od kada su se po Skupštinama Srbije razvlačile komisije za ovo ili ono. Tako i ova komisija. Oni su privremeno tu dok se ne formira Izvršni odbor, pa Skupština. Na praznu kasu je teško bilo šta napraviti dok ne dođe 'glavni baja' koji ima dubok novčanik. Ali, oni koji imaju lovu ne daju baš tako lako pare, pogotovo u fudbalu. 

Fino to zvuči, Peđa Mijatović, Danko Lazović... ali kako će to funkcionisati... Mnogo sam se ja naslušao legendi koji su koštali ovaj klub 55 miliona evra duga i nagledao te ljubavi za stotine hiljada evra mesečnih plata, i kad je ljubav u pitanju tu sam skeptičan''.

Ipak, Predrag Mijatović je veliko fudbalsko ime, sa velikim iskustvom iz Reala.

''Koliko može Mijatović da im donese ako živi u Madridu, da li može klub da vaskrsne putem mejla i telefonskih poziva, to mi se malo ne uklapa.

Ali, dobro, ja mislim da je to jedan ozbiljan trik. Nije gospodin Rasim džaba političar, tražio je veliko ime, želeo je da smiri navijače i javnost, ali kažem, nagledao sam se legendi u ovoj državi koliko hoćete.

Oni su Privremeni organ koji će do aprila ili maja da osposobi rad klupskih organa. Ovde se menja iz dana u dan, a ne u šest meseci ko će tu da ostane''.

Od čega da se počne?

''Ja jako cenim gospodina Miliju Babovića koji je u poslu i biznisu jako puno godina i čim on nije ušao, znači da je jako teška situacija u Partizanu, da čarobni štapić ne postoji, da treba dosta krvničkog rada. Prvo imate nepotizam u Partizanu. Glas i ćutnja su se kupovali tako što su se zapošljavali decu, zetove, snahe i tako dalje. Kad sam čuo koliko ima zaposlenih, umro sam od smeha. Pa, oni imaju više zaposlenih nego EPS. 

Sve zavisi od stava države i njenih najvećih političkih autoriteta.

Smanjiti budžet nije lako. Zaposlene kako su ih primali, lako ih je i oterati, ali ima strahovitih ugovora igrača. Kad bi sad izbacili koliko su legende kluba smotrali para na menadžerske provizije, mi ne bismo sad pričali o legendama''.

S tim u vezi ima i konkretan predlog.

''Neka Rasim izbaci, za početak, ako smem da sugerišem, koliko su menadžeri para uzeli u poslednjih osam godina i  bivši igrači para smotali. Ne može mene niko ubediti da drvo od igrača platite mesečno 40-50.000 evra mesečno ili platite toliko velika obeštećenja. Izbacite te stavke u javnost, pa će i navijači i narod da sudi''.

Primetio je još jedan zanimljiv detalj. 

''Dobro je da je Savo Miošević startovao pobedama, ali video sam sliku sastanka Radne grupe Partizana u kafani. Ako im je početak rada Radne grupe uz jesenje kolenice i čvarke, onda im se crno piše. 

Zamislite kad dođu i tužbe igrača, a znam da onom Gomešu još nisu dali novac...'', naveo je Bogdanović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke