Radnički - Evropsko razvedravanje tera domaće oblake

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 25.07.2024.
12:40
Izvor: Sportske.net

Radnički iz Kragujevca želi da pobedom protiv Mornara vrati osmeh na lice

Nenad Kotlajic/Radnicki1923
Nenad Kotlajic/Radnicki1923

Povezane vesti

Prvi redovi na stranicama evropskog poglavlja kragujevačkog Radničkog biće ispisani ovog četvrtka na stadionu Dubočice u Leskovcu. Biće to u uvodnom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencije gde će od 20 sati biti domaćini ekipi Mornara iz Bara.

Svega šest dana ranije na istom mestu izabranici Feđe Dudića poklekli su na prvenstvenoj premijeri protiv Železničara iz Pančeva (2:3), uprkos tome što su besprekornim rezultatima na pripremima najavili još bolju formu nego prethodne sezone.

Lekcija u najvećem gradu Jablaničkog okruga od poletnog tima Marka Savića možda je dragocenija od svih pobeda koje je Radnički ostvario u nedeljama iza nas, jer je suočila Dudićev tim sa samim sobom.

Iste večeri trener kruševačkog Napretka Goran Stevanović, analizirajući izgubljen meč u poslednjim trenucima protiv Partizana, govorio je o porazu koji daje nadu i pobedi koja brine.

Popularni „Plavi“ je tako izrekao veliku fudbalsku istinu, a ukoliko je putem medijskih kanala stigla do Dudićevog stručnog štaba možda i ulije nadu da će Radnički protiv Mornara stajati bolje nego što je to bio slučaj protiv Železničara.

Već od prvog minuta utakmice protiv mladog tima iz Pančeva, Radnički je pokazao da mu privikavanje na Leskovac ne ide tako brzo kao što je delovalo u prvi mah.

Prilično spora i bezidejna igra kragujevačkog tima tokom većeg dela utakmice nije probudila optimizam da će na evropskoj premijeri izgledati bolje. Mnogi navijači Radničkog s pravom se se pitali šta se dogodilo sa ekipom koja je pre samo nekoliko meseci igrala najlepši fudbal u Srbiji.

Gledajući sa vedrije strane, bolna lekcija je stigla u pravi čas, ali vremena za ogromne korekcije neće biti mnogo, pogotovo što se izlazi na teren Evrope gde se i mnogo sitnije greške ne praštaju.

Ako je za utehu, naspram sebe će imati još jednog evropskog junošu – ekipu Mornara koja je u uvodnoj rundi eliminisala slavni Dinamo iz Tbilisija.

Dolaskom Barana u Leskovac produžiće se kontinuitet srpsko-crnogorskih duela u UEFA takmičenjima. U bliskoj prošlosti pred srpskim predstavnicima padali su podgorička Budućnost, Bokelj, Rudar iz Pljevalja, a nezanemarljive su šanse da se trend nastavi i sa Mornarom.

Manjak iskustva igranja na evrosceni najbolje je zalečiti protiv drugog debitanta, što je slučaj koji bi mogao da odnese prevagu u prilog Radničkom tokom dva susreta.

Premijerni izlazak na međunarodnu scenu tima iz najvećeg šumadijskog grada ne znači nužno da na kopačkama fudbalera Radničkog nema evropskih tragova.

Glavna uzdanica tima Milutin Vidosavljević je još pre pola decenije u dresu Čukaričkog igrao evropske kvalifikacije, a iskusni defanzivac Milan Mitrović bio je jedan od ključnih fudbalera u defanzivnoj liniji Partizana kada su crni-beli u sezoni 2017/18 izborili proleće u Ligi Evrope.

Sam trener Dudić je sa Veležom pre tri leta u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije eliminisao atinski AEK koji je u tom trenutku vodio sadašnji šef stručnog štaba Crvene zvezde Vladan Milojević.

Već to je dovoljna polazna osnova da se Radnički na pravi način suprotstavi Baranima i ostvari makar minimalnu pobedu koja će biti solidna zaliha pred revanš u Podgorici sedam dana kasnije.

Kvalitet u igračkom kadru se ne dovodi u pitanje. Selidba van „Čika Dače“ je svakako realnost koji bi što pre trebalo smetnuti s uma kao opterećenje.

Jer na muci se poznaju junaci, a fudbaleri Radničkog su izrasli u velike fudbalske heroje u gradu na Lepenici.

Kompletnu ponudu za Ligu konferencija vidite OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke