Radnički - Utisak u Leskovcu, prolaz u Podgorici

Autor: Milovan Longinov
sreda 31.07.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Kragujevčani sa golom prednosti stižu na gostovanje Mornaru.

Povezane vesti

Nebeski skok Milana Aleksića u 72. minutu utakmice protiv Mornara u Leskovcu već sada je ušao u anale kragujevačkog fudbala pošto je Radničkom doneo prvu evropsku pobedu u više od veka dugoj istoriji kluba.

Izuzetan pogotak nekadašnjeg omladinca Partizana već sada je učinio aktuelnu generaciju šumadijskog kluba posebnom u odnosu na sve prethodne, ali remek-delo fudbalskog bisera iz prestonice Miloševe Srbije samo je važan korak ka zacrtanoj misiji – plasmanu u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencije.

Toliko željena evropska jesen je i dalje daleko. Tek jedan od neophodnih šest koraka je načinjen, ali sledi teži deo posla jer izabranici Feđe Dudića ove srede od 20:45 u Podgorici brane minimalnu prednost nad vicešampionom Crne Gore.

Mornar je još u najvećem gradu Jablaničkog okruga pokazao da neće biti laka prepreka petoplasiranom timu Superlige Srbije, a povremeni izleti na polovinu Radničkog izvesno će biti učestaliji u Crnoj Gori gde će težiti da nadoknade gol zaostatka.

Radnički je već u prvom poluvremenu pokazao da je kvalitetniji rival i pravo je čudo kako lopta već nakon uvodnih 45 minuta nije završila iza leđa odličnog Stefana Popovića.

Izuzetan ofanzivni potencijal u redovima kragujevačkog tima najviše je bio ispoljen na levoj strani gde je Tomislav Dadić pružio verovatno i najbolju partiju otkad je zadužio dres kluba sa „Čika Dače“.

Samo je gol nedostajao da bude nagrađen za besprekoran trud kojim je oduševljavao publiku na stadionu „Dubočice“, ali ulogu junaka preuzeo je na sebe Aleksić najlepšim pogotkom otkad igra u Radničkom.

Prava je šteta što u nogama izuzetno talentovanog i dobro vođenog Radničkog nije bilo dovoljno rutine pa da se evropska premijera još sigurnije privede kraju, jer opšti je utisak da je nedostajalo snage za toliko željeni drugi gol.

Lepotica Aleksića razgalila je sve prisutne na velelepnom zdanju u Leskovcu, ali estetika je kategorija koja često u fudbalu ume da bude varljiva.

Izvanredna akcija Milana Ristića i Kilijina Bevisa, krunisana Aleksićevim skokom, vrlo brzo bi mogla da bude zaboravljena ukoliko Radnički u Podgorici ne ispolji neophodnu takmičarsku snagu za prolaz dalje.

Ako je cilja za meč u Leskovcu bio da se stekne makar minimalna prednost, Podgorica će dati još precizniji prikaz zrelosti Dudićevih momaka za ulazak u krug od 60 ekipa koje će nastaviti borbu za ulazak u Ligu konferencije.

Mornar iza sebe već ima dve ozbiljne utakmice protiv Dinamo Tbilisija. Primetno je bilo u igri crnogorskog predstavnika da im je samopozdanje poraslo otkad su bacili na kolena ubedljivo najslavniji klub iz Gruzije.

Već u izjavi iskusnog Darka Zorića provejavali su znaci sigurnosti da ih minimalan poraz u Leskovcu nije suviše poremetio, a dodatnu snagu ispoljiće na terenu gde će se osećati kao domaćini.

Radnički je trijumfom protiv Mornara pokazao vrlo dobru reakciju nakon neočekivanog poraza na superligaškoj premijeri od Železničara iz Pančeva.

Sada je raspoloženje u redovima kragujevačkog kluba potpuno drugačije u odnosu na start domaćeg prvenstva, ali sa bitnom razlikom da prostora za euforiju nije bilo niti će biti.

Iz takve početne pozicije jasno je da su im šanse izgledne, a igra na mali broj gola više bi odgovarala srpskom predstaviku.

U nešto zatvorenijem meču Radnički bi svakako imao šanse da produži uspešan niz srpskih protiv crnogorskih klubova u UEFA takmičenjima. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke