Radnički, Voša i Čukarički u foto-finišu - Devet mogućih opcija uoči pretposlednjeg kola!

Autor: Darko Mitrović
utorak 14.05.2024.
18:15
Izvor: Sportske.net

Najzanimljivija borba u finišu sezone vodi se između ova tri kluba.

Nikola Gligic/Starsport.rs ©
Nikola Gligic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Još samo dva kola ostala su do kraja sezone u Superligi, a Vojvodina i Čukarički su uspeli da priđu na samo dva boda razlike četvrtoplasiranom Radničkom 1923 iz Kragujevca.

Na evropskoj sceni će imati mesta samo za dve od ove tri ekipe, pa je prilika da se pozabavimo mogućim opcijama u susret pretposlednjem kolu koje počinje već u četvrtak.

Ovo kolo doneće nam direktan dvoboj Radničkog i Vojvodine u Kragujevcu (četvrtak od 16.55h), a Čukarički će dan kasnije od 18.30h dočekati ekipu Partizana.

U nastavku ćemo razmotriti devet potencijalnih opcija, zavisno od ishoda ove dve pomenute utakmice.

1. Ako Radnički savlada Vojvodinu, a Čukarički izgubi od Partizana:

- Radnički će obezbediti četvrto mesto i plasman na evro-scenu, bez obzira na rezultate poslednjeg kola, a Vojvodina i Čukarički bi u poslednje kolo ušli bodovno poravnati i u poslednjem kolu bi vodili borbu za poziciju broj 5.

2. Ako Radnički savlada Vojvodinu, a Čukarički remizira protiv Partizana:

- I u ovom slučaju će Radnički obezbediti četvrto mesto i plasman na evro-scenu, bez obzira na rezultate poslednjeg kola. Čukarički bi imao bod više od Vojvodine, ali bi u poslednjem kolu verovatno morao da savlada Zvezdu na Marakani kako bi ostao na petom mestu, osim ako Vojvodina ne kiksne protiv Mladosti iz Lučana na svom terenu.

3. Ako Radnički savlada Vojvodinu, a Čukarički savlada Partizan:

- Vojvodina ispada iz trke za četvrto mesto, ali bi mogla da bude peta ako u poslednjem kolu savlada Mladost iz Lučana na ''Karađorđu'', a Čukarički izgubi od Zvezde.  Takođe, ako osvoji Kup, Vojvodina ide na evropsku scenu, bez obzira na plasman u Superligi. A ako bi Novosađani uz osvojen Kup završili na šestom mestu Superlige, onda petoplasirani tim iz Superlige ne bi izborio plasman u Evropu, što dodatno komplikuje celu priču. Iz tog razloga Radnički u ovoj opciji ne bi mogao odmah da bude siguran u svoj plasman u Evropu, već bi morao da u poslednjem kolu osvoji bod u Humskoj, ili bar da Čukarički ne pobedi Zvezdu na ''Marakani''.

4. Ako Radnički i Vojvodina remiziraju, a Čukarički izgubi od Partizana:

- U tom slučaju Radnički i Vojvodina sigurno idu na evro-scenu, a poslednje kolo bi odlučilo ko će sa četvrtog, a ko sa petog mesta. Čukarički bi ostao na šestom mestu bez obzira na rezultate poslednjeg kola.

5. Ako Radnički i Vojvodina remiziraju, a Čukarički remizira sa Partizanom:

- Sve bi ostalo isto kao sada, pa bi poslednje kolo odlučivalo o svemu. Kragujevčani bi bili u najpovoljnijem položaju, ali ako bi izgubili od Partizana u Humskoj, morali bi da se nadaju pre svega da Čukarički ne pobedi Zvezdu na ''Marakani'', ili da Vojvodina ne savlada Lučance.

6. Ako Radnički i Vojvodina remiziraju, a Čukarički savlada Partizan:

- Možda i najdramatičnija opcija. Radnički i Čukarički bi bili izjednačeni na četvrtom i petom mestu, a Vojvodina bi imala dva boda manje na šestoj poziciji i sve bi bilo otvoreno uoči poslednjeg kola. Podsetimo, prema propozicijama ne bi odlučivao međusobni skor, već bolji plasman na kraju preliminarnog dela sezone (posle 30. kola), a tu je Čukarički bio slabiji i od Vojvodine, i od Radničkog.

7. Ako Radnički izgubi od Vojvodine, a Čukarički izgubi od Partizana:

- Vojvodina bi se probila na četvrto mesto, a Radnički bi zadržao dva boda više od Čukaričkog uoči poslednjeg kola. Najverovatnije bi Vojvodina i Radnički izborili plasman na evropsku scenu, osim ako Čukarički ne savlada Zvezdu u gostima.

8. Ako Radničlki izgubi od Vojvodine, a Čukarički remizira sa Partizanom:

- Važi isto kao u prethodnom slučaju, osim što bi Radnički imao bod više od ''brđana'' kojima svakako ni remi u poslednjem kolu ne bi bio dovoljan.

9. Ako Radnički izgubi od Vojvodine, a Čukarički savlada Partizan:

- Najgora moguća opcija za Kragujevčane, koji bi pali na šesto mesto i u poslednjem kolu ne bi zavisili samo od sebe. Morali bi da osvoje bar bod protiv Partizana u Humskoj, uz poraz Čukaričkog na ''Marakani''. U najgorem slučaju za Kragujevčane, ni pobeda nad Parrtizanom im ne bi garantovala prolaz u Evropu, već bi morali da se nadaju da Vojvodina i(li) Čukarički ne pobede u poslednjem kolu.

Dakle, mnogo je opcija, a sve će biti mnogo jasnije već u četvrtak.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke