Rasplet Super lige - Rešava se evropski “rebus”, u plej-autu strepi pet ekipa

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 24.05.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Pred nama je poslednje kolo Superlige Srbije.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde su u utorak uveče osvojili Kup Srbije, domogli se četvrte uzastopne “duple krune” i tako potvrdili svoju apsolutnu dominaciju u našoj zemlji.

Trijumfu u finalu Kupa protiv Vojvodine u Loznici rezultatom 2:1 obradovali su se navijači Zvezde, ali i svi oni kojima je na srcu TSC iz Bačke Topole.

Naime, osvajanje Kupa od strane Crvene zvezde znači da će trećeplasirani tim iz Superlige Srbije preuzeti mesto pobednika Kupa i nastupiti u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope. TSC će sigurno završiti kao treći i na taj način je drugu sezonu zaredom osigurao igranje grupne faze nekog evropskog takmičenja. Ukoliko tim iz Bačke Topole ne uspe da se plasira u Ligu Evrope, u kojoj se takmičio ove sezone, ima zagarantovano mesto u Ligi konferencija.

Zanimljivo je da drugoplasirani Partizan nema zagarantovano mesto u grupnoj fazi nekog od tri evropska takmičenja. On će startovati od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, može da uđe u elitu, može i u Ligu Evrope, ali moraće nekog da izbaci makar i za Ligu konferencija.

Crvena zvezda će u plej-of za Ligu šampiona, a u slučaju neuspeha će igrati Ligu Evrope.

Četvrtoplasirani tim na tabeli, koji će biti poznat posle poslednjeg kola (Radnički Kragujevac ili Vojvodina), igraće kvalifikacije za Ligu Evrope od drugog kola, a petoplasirani tim (Radnički, Vojvodina ili Čukarički) drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija. 

Mečevi poslednjeg 37. kola u sklopu plej-ofa koji odlučuju u mestima u Evropi na programu su u subotu, a situacija pred njih je sledeća – Radnički 1923 je četvrti sa 60 bodova, Vojvodina je peta sa 58, a Čukarički šesti sa 57.

U najtežoj poziciji je svakako Čukarički, koji će gostovati Zvezdi na proslavi njene “duple krune”, moraće da je pobedi i da se nada kiksu Vojvodine, koja ima “zicer” kod kuće protiv lučanske Mladosti.

Ukoliko Vojvodina opravda ulogu favorita, onda će Radničkom iz Kragujevca za ostanak na četvtom mestu i plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope biti potreban trijumf nad Partizanom u Humskoj. Odigrali su izabranici Feđe Dudića ove sezone 3:3 na stadionu Partizana u regularnom delu sezone, kada je crno-belima mnogo više trebalo, Albert Nađ je već pustio na odmor neke bitne igrače, poput Saldanje, pa ostaje da se vidi kako će se razvijati ova utakmica koja može biti istorijska za Kragujevčane, mada oni iako izgube već imaju obezbeđeno makar peto mesto i kvalifikacije za Ligu konferencija.

Kada je reč o plej-autu, sva četiri meča poslednjeg kola igraju se petak od 18.30 sati.

Radnik je odavno ispao, a u jako teškoj poziciji je i Voždovac koji dočekuje baš ekipu iz Surdulice, mora da je pobedi i da se nada porazu Železničara iz Pančeva od Javora u Ivanjici. Samo u tom slučaju bi se Voždovac spasio od direktnog ispadanja i igrao bi baraž sa ekipama iz Prve lige.

Javor i Železničar su baš na pozicijama koje vode u baraž, Pančevci ne mogu da se direktno spase i ako pobede, dok Javor može, ali mu za to treba njegov trijumf i poraz ili IMT-a od Spartaka u Subotici ili Radničkog iz Niša u Novom Pazaru.

Ovde treba naglasiti da Spartak i Novi Pazar u poslednje kolo ulaze bezbrižni.

Kompletnu ponudu Super lige Srbije pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke