Rendžersi - Zvezdina radost i tuga, evo kako sada izgleda šampion Škotske!

Autor: Boris Jovanović
petak 25.02.2022.
12:41
Izvor: Sportske.net

Profil slavnog kluba...

 ROBERT PERRY
ROBERT PERRY

Povezane vesti

Ne treba posebno predstavljati Rendžerse. "Policajci" vole da kažu da su najtrofejniji klub u Evropi, u stvari drugi na svetu iza egipatskog Al-Ahlija. Samo, pitanje je konkurencije jer oni se trkaju sa sobom i Seltikom.

Pre desetak godina dodirnuli su dno kada su izbačeni zbog dugova u treću ligu, ali su se vratili i sa Stivenom Džerardom uspeli da spreče Seltik da osvoji deset titula prvaka. "Kelti" su sada smanjili prednost koju je imao gradski rival, a Stivi Dži je prihvatio poziv Vile. Na klupu je seo legendarnih holandski fudbaler Đovani van Bronkhorst koji je po završetku karijere u Fejenordu, vodio svoj klub pet godina i osvojio i titulu i dva kupa Holandije. Posle kratkog iskustva u Kini, stigao je na "Ajbroks".

Realno, niko Rendžerse nije očekivao u ovoj fazi, škotski velikan je ipak bio autsajder protiv Dortmunda. Jesenas su u LE u grupi sa Spartom, Lionom i Brondbijem uspeli da se dokopaju druge pozicije (letos su ispali od Malmea u kvalifikacijama za Ligu šampiona). Ovo je druga godina u nizu da uspevaju da prezime u Evropi, prošle godine su eliminisali Antverpen, a onda u osmini finala ispali od praške Sparte. Naravno, Gersi od evropskih trofeja imaju KPK iz 1972. izgubili su šezdesetih dva finala u ovom počivšem takmičenju, a u ovom veku najveći uspeh je finale UEFA Kupa, izgubili od Zenita na stadionu u Mančesteru koji se sada zove "Etihad".

Od Zvezde su ispali one istorijske godine koja se završila Barijem, Partizan su pobedili u grupnoj fazi Kupa UEFA 2006. na "Ajbroksu" 1:0, a sledeće godine su igrali protiv crnogorskog šampiona u prvoj samostalnoj sezoni našij komšija, dobili su Zetu. Zvezdi su se revanširali 2007. kada su izbacili srpskog prvaka, odlučila je pobeda u prvom meču od 1:0, u revanšu su odigrali remi bez golova i baš te sezone su kasnije nastavili u kupu UEFA do finala, pošto su prethodno ispali iz LŠ. U staroj Jugoslaviji izbacili su Vošu u Kupu Sajamskih Gradova krajem šezdesetih. Od kada je Srbija samostalna imaju dva poraza i remi, sa bivšim Jugoslovenima po tri pobede i poraza i jednu nerešenu utakmicu. 

Sadašnji tim okupljen je oko odličnog napadača Morelosa, Kolumbijca, kašiten je Džejms Tavernije Englez koji je postao legenda, dugo je u klubu, sedam sezona, nikada nije dobio šansu u Njukaslu. Imaju dosta stranaca, Šveđanin Helander, sin Georgea Hađija, Janis, Junajted im je pozajmio talentovanog Dijala, tu su i Finac Glen Kamara, Amerikanc Sends Jamajčanin Kemar Ruf, Nigerijac Balogun, Hrvat Borna Barišić, Aron Remzi koga je pozajmio Juventus, prava su Legija stranaca. U Gersima igraju fudbaleri iz 17 zemalja, imaju samo šest škotskih fudbalera, ali to je već tradicija. Na najboljem su putu da odbrane titulu, svakako da Zvezdu treba da brine što su rasturili Dortmund u baražu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke