Roberto Karlos o "profesoru Mihajloviću", italijanskoj tragediji, Srbiji i "nemogućem slobodnjaku"

Autor: Pavle Knežević
utorak 14.11.2017.
13:32
Izvor: Sportske.net

Legendarni igrač odgovarao je na brojna pitanja, pokrivene su brojne teme - od Srbije u Rusiji do Nejmarove odluke. Kad su "slobodnjaci" u pitanju, zna se ko je bolji. Kaže da gleda Super ligu.

EPA/PETER POWELL
EPA/PETER POWELL

Povezane vesti

Roberto Karlos je ponovo bio u Beogradu, ali se ovog puta i družio sa novinarima i odgovarao na brojna pitanja, uz osmeh i optimizam.

Legendarni Brazilac u Srbiji polaže za trenersku licencu, a oduševljen je srpskim savezom, ljudima, ali i reprezentacijom.

"Srbija ima mnogo dobrih igrača, pratim njene utakmice, ali pratim i utakmice domaćeg prvenstva(!). Poznajem mnogo igrača odavde i sviđa mi se stil igre ovde. Nisam iznenađen time što ste se plasirali na Svetsko prvenstvo jer imate sjajne igrače.

Veoma sam srećan zbog toga, želim vam mnogo sreće u Rusiji. Čestitam igračima na velikom uspehu, a za njih sada dolazi ono pravo. Ja ću biti u Rusiji i gledaću utakmice iz blizine
", rekao je Roberto Karlos.

Da li biste prihvatili poziv na mesto selektora Srbije sada?

"Naravno da bih pristao. Srbija ima odlične igrače, svaki trener bi pristao na to da ih vodi", rekao je on uz osmeh.

Otkud uopšte u Srbiji trenerska škola?

"Bio sam u savezu Španije, ali odlučio sam dođem ovde, jer se ovde osećam prijatno, i to je jedan od razloga zašto sam odlučio da dođem ovde. Neverovatno je kako me je predsednik saveza ugostio. Ovde treneri imaju veliku strast prema fudbalu. Želim mnogo sreće ljudima sa kojima sam učio za polaganje. Igrati fudbal je lako, biti trener nije", rekao je Roberto Karlos.

Kada smo već kod Srbije, vi ste bili poznati kao odličan izvođač slobodnih udaraca - ko je bio bolji vi ili Siniša Mihajlović?

"Mihajlović je moj profesor, nema tu nikakve polemike. Od njega sam učio i meni je uopšte čast da govorim o Mihajloviću. On je bio jedan od najboljih igrača na svetu i sada jedan od najboljih trenera na svetu", rekao je Roberto Karlos.

Prošlo je 20 godina od kada ste izveli verovatno najčuvenijih slobodnih udaraca na svetu, za Brazil protiv Francuske na Kupu konfederacija. Niko nikada nije pokušavao da izvede takav udarac, pa ni vi.

Rađeni su mnogi naučni radovi da objasne putanju lopte i pronađeno je teoretsko objašnjenje, ali je u praksi to nemoguće ponovo izvesti. Kako vi sad gledate na to?

"Nikad to posle nisam pokušavao jer ne bih uspeo. Deca me često pitaju kako sam to uradio - nemam objašnjenje. Ja sam hteo da budem profesionalan i da budem ispravan i time sam se vodio u fudbalu, pa je možda taj gol bio nagrada. To je najbolji gol u mojoj karijeri, drugačiji, zaista drugačiji.

To su posledice vrednog rada, samo trening i redovni rad. Svakog dana napredujete i učite i to je ono što radite, svakog dana je nova priča. Život je lep
", rekao je nasmejani Brazilac.

Kad smo kod Brazila, "selesao" je na Mundijalu 2014. pretrpeo tragediju, a onda je rano ispadao na Kopa Amerika 2015. i 2016. U kvalifikacijama je, međutim, potpuno dominirao i ubedljivo je bio prvi, sa 10 bodova više u odnosu na rivale u južnoameričkoj grupi.

"Mislim da se situacija u Brazilu zaista popravila. Tite je doprineo tome, a igrači kao što su Nejmar, Tijago Silva ili Gabrijel Žezus donose kvalitet. Reorganizovali su se i mislim da će slaviti u Rusiji.

Ja sam Brazilac i želim da Brazil želi da bude šampion, ali tu su i Nemačka, Španija, Argentina. Treba mnogo raditi da bi se postao šampion sveta. Očekujem da Nejmar uskoro postane najbolji igrač na svetu. Veoma je smiren i dobro će se pokazati. Nadam se da će u finalu igrati Srbija i Brazil
", rekao je Roberto Karlos.

To je izazvalo novinare da ga pitaju o Nejmaru, koji je ovog leta promenio svet fudbala, kada je za 222 miliona prešao iz Barselone u Pari Sen Žermen.

"Postoji danas mnogo polemike oko njega i PSŽ-a, ali je on divna osoba, ali ne verujem da će tu biti problema. Ako vam treba još neka informacija, ja sam u svakodnevnom kontaktu sa njim", počeo je on.

Novinari su prihvatili poziv. Da li je istina da se pokajao zbog transfera?

"Učinio je dobru stvar. To je njegova lična odluka da ostavi Barselonu, naravno 225 miliona evra je impresivno, ali Nejmar u PSŽ-u može da pokaže da je najbolji na svetu. To je malo teže u Barseloni je teže jer je tamo Mesi, a u je Realu Ronaldo. U PSŽ-u je on ta", rekao je Karlos.

Ali, čemu sada mogu da se nadaju siromašniji klubovi?

"Manji klubovi sada imaju mnogo više mogućnosti nego ranije, jer sve zavisi od sponzora. Nemaju dugove kao ranije, pa mogu bolje da se pozicioniraju u svetu fudbala", rekao je on.

Glavna fudbalska tema ovih dana jeste to što se Italija nije plasirala na Svetsko prvenstvo.

"To je jednostavno fudbal. Svi danas igraju na visokom nivou. Njima bi pomoglo da reorganizuju ekipu i osmisle nove metode i da u Kataru pokažu rezultat. Moderni fudbal je ujednačen kod svih. Kada takva ekipa izgubi, onda svi kritikuju, ali ja smatram da Italija treba počne od početka i da će sve će biti u redu", rekao je on.

Koja su tri najbolja leva beka na svetu sada?

"Marselo, Felipe Luis i Alba. I Roberto Karl...ups", odgovorio je uz osmeh.  

Roberto Karlos je zaštitno lice brenda planetwin365, koji je i organizovao druženje sa novinarima. Neizbežno pitanje je kako mu se čini Beograd, ali i Beograđanke.

"O ženama ne mogu da govorim jer sam oženjen. Beograd je neverovatan, prija mi da budem ovde. Bio sam u mnogo zemalja, Turska, Rusija, Brazil, Španija, Italija, ali ovde se radi o drugačijoj kulturi. Još ne govorim srpski, ali naučiću. Želim da naučim nešto novo i ljudi ovde su se dobro poneli prema meni", rekao je legendarni Brazilac.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Tuesday, 14.11.2017
14:45

Argentina nema sanse da osvoji...jedva su se provukli kroz kvalifikacije