Rusi pišu: ''Zdjelar je moćan!'' Ali, ima nešto što ih zbunjuje...

Autor: Darko Mitrović
utorak 26.07.2022.
17:37
Izvor: Sportske.net

Dosadašnji kapiten Partizana do detalja predstavljen ruskoj javnosti.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Ukoliko se u poslednji čas ne dogodi nekakav veliki preokret, 27-godišnji srpski vezista Saša Zdjelar će sezonu nastaviti u dresu moskovskog CSKA.

Tamošnji mediji uveliko pišu o tom transferu za koji će moskovski ''Armejci'' platiti Partizanu pola miliona evra na ime obeštećenja, a Zdjelar će potpisati ugovor na tri godine.

Ruski ''Sport Ekspres'' u svom opširnom tekstu o dosadašnjem kapitenu Partizana na početku podseća da je Zdjelar bio istaknuti član omladinske reprezentacije Srbije koja je pre sedam godina osvojila titulu prvaka sveta na Novom Zelandu, zajedno sa doskorašnjim bekom Crvene zvezde Milanom Gajićem koji se ovog leta takođe preselio u CSKA.

''Reprezentacija Srbije je 2015. godine senzacionalno osvojila Svetsko prvenstvo za mlade. Naravno, imala je mnogo sreće: Srbi su izgubili prvi meč grupne faze, ali su se ipak plasirali u plej-of. A tamo - tri pobede u produžetku (uključujući i finale nad Brazilom sa Malkolmom i Gabrijelom Žesusom) i jedna na penale.

Tu ekipu Veljka Paunovića odlikovale su tri stvari: odlična fizička sprema, disciplina i odbrana. Srbi ni na jednom meču nisu primili više od jednog gola.

Činilo se da će za godinu dana ovi mladi ljudi biti odvučeni u evropske vrhunske klubove. Ali od celog tima, samo je Sergej Milinković-Savić, dugogodišnji vezista Lacija, igrao na pristojnom nivou. Manje-više se čulo za Nemanju Maksimovića i Marka Grujića, a od ovog leta u CSKA igra Milan Gajić, koji je bio glavni desni bek omladinske selekcije Srbije na Svetskom prvenstvu 2015. godine.

Sada će armijski tim imati još jednog svetskog šampiona. Saša Zdjelar je odigrao sve utakmice na tom turniru, sa izuzetkom poslednjih šest minuta uvodnog susreta sa Urugvajem. Fudbalska Srbija se divila njegovoj prisebnosti, a selektor Veljko Paunović je par Maksimović-Zdjelar nazvao dušom tima.

Ali, upravo je Saša bio glavni u tom timu. I ne samo tamo'', navodi se u tekstu.

Podseća se i da je još u sezoni 2012/13 igrao po 90 minuta u dresu OFK Beograda protiv Partizana i Crvene zvezde i da je u Superligi Srbije debitovao kao 16-godišnjak.

Sada je u najboljim igračkim godinama i očekuje se da se brzo adaptira na novu sredinu, pogotovo što će imati i Gajićevu pomoć na početku. Ali, ono što ruskim novinarima nije jasno, a što sre i ističe u ovom tekstu jeste pitanje zašto Zdjelar već do sada nije uspeo da ostvari veliku inostranu karijeru.

''Sada Zdjelar ima 27 godina. Za prosečnog defanzivnog veznog ovo je vrhunac. Ali Saša je u velikom fudbalu od 16 godina, a takvo kolosalno iskustvo biće veoma korisno za CSKA. On ima mnogo prednosti. Konkretno, odlično čitanje igre, omogućavajući vam da presrećete pasove na vreme. U duelima je beskompromisan, ali prilično tačan. Preko 300 klupskih nastupa ima tokom svoje karijere, dobio je samo tri crvena kartona, ne mnogo za defanzivnog veznog igrača njegovog iskustva i stila igre. Napomenimo i gvozdeno zdravlje - Zdjelar nije imao ozbiljnije povrede u Partizanu. Maksimum je nekoliko propuštenih utakmica zbog kovida.

Zdjelar ima pristojnu desnu nogu: ume da seče pasove na desetine metara, kao i da šutira iz daljine. Videćemo sigurno više od jednog gola Srbina van šesnaesterca i više od jednog dodavanja sa centra pravo pred gol (prošle sezone defanzivac je upisao osam asistencija). Zdjelar je moćan, odlično radi sa svojim telom i ume da isprovocira protivnika. U Partizanu i u Srbiji uopšte, Saša ima neosporan autoritet, koji je stekao godinama vrednog rada. Sa ove tačke gledišta, Zdjelaru će biti teško. Zbunjujuće je što nije uspeo van matične zemlje'', piše ''Sport Ekspres''.

Njihova procena je da bi Zdjelar mogao da postane novi lider ekipe CSKA.

''U budućnosti, Saša može postati lider veznog reda. Za to ima sve podatke - liderske kvalitete su zaista izvanredne. Ponekad čak i preteruje sa agresijom na terenu i u nekim epizodama liči na Pontusa Vernbluma u stereotipnom smislu: smeo, svirep i beskompromisan. Po poziciji na terenu Srbin i Šveđanin su takođe slični, pa navijači CSKA treba da budu zadovoljni. Posle odlaska Vernbluma 2018. crveno-plavi i dalje nisu imali sličnog igrača.

Ali Zdjelar je još bolji - može biti koristan ne samo u uništavanju, već i u kreiranju igre, o čemu svedoči njegova statistika. Tandem sa Viktorom Mendezom, koji će takođe postati 'Armejac', potencijalno bi mogao da iznenadi ligu. Vidi se da CSKA namerava ne samo da se pojača, već i da se sa Zenitom bori za titulu'', zaključuje se na kraju teksta.

Prvu priliku za debi Zdjelar će imati u nedelju, kada će CSKA gostovati Nižnjem Novgorodu, a kvota u AdmiralBet-u na trijumf ''Armejaca'' je 1.90.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke