Sad znamo rivale, a kojim će putem Srbija do Evropskog prvenstva? Ima ih dva!

Autor: Darko Mitrović
sreda 24.01.2018.
12:59
Izvor: Sportske.net

UEFA prvi put u istoriji organizuje Ligu nacija, a danas je u Lozani obavljen žreb kojim je Srbija smeštena u Grupu 4, u okviru Lige C. Šta ovo ''u prevodu'' treba da znači i šta čeka naš nacionalni tim u naredne dve godine do Evropskog prvenstva 2020?

Epa/Andrej Cukic
Epa/Andrej Cukic

Povezane vesti

Ako ste propustili uživo praćenje žreba iz Lozane, podsetićemo vas da je reprezentacija Srbije smeštena u Ligu C, a u okviru te lige igraće u Grupi 4, zajedno sa selekcijama Crne Gore, Rumunije i Litvanije.

Prvi utisak -  veoma zanimljivi rivali, čekaju nas mečevi koji će privući veliku pažnju gledalaca.

Ali, što je mnogo važnije, Srbija će moći i kroz ovo takmičenje da se domogne plasmana na Evropsko prvenstvo.

Na koji način?

Znate već da ovo takmičenje menja dosadašnje prijateljske utakmice koje su odigravane u toku kvalifikacija za EP, pa će predstavljati priliku za sve one selekcije koje kroz klasičan sistem kvalifikacija ne uspeju da se izbore za plasman na EURO 2020, da kroz Ligu nacija ostvare taj cilj.

Mesta na EP će imati samo za četiri reprezentacije iz Lige nacija, što na prvi pogled deluje preteško, ali kada ''odbijete'' sve one reprezentacije koje kroz redovne kvalifikacije stignu do plasmana na EURO, onda sve ovo izgleda realnije.

Dakle, osvajanjem prvog mesta u našoj grupi, Srbija će, za početak izboriti plasman u viši rang -  Ligu B u narednom kvalifikacionom ciklusu, ali će se plasirati i na završni turnir, koji će biti odigran od 5. do 9. juna 2019 i na kome će učestvovati i pobednici svih ostalih grupa iz Lige C.

Ko bude najbolji na tom turniru, plasiraće se u baraž, zakazan za termin od 26. do 31. marta 2020. godine, a odatle će četiri najbolje selekcije overiti vizu za EURO.

Naravno, ako Srbija onim ''redovnim'' putem u kvalifikacijama izbori plasman na EURO, a osvoji prvo mesto u Grup C4 Lige nacija, onda će prva sledeća najbolje plasirana koja NIJE izborila plasman na EURO ići na završni turnir.

Dodajmo još i da će poslednjeplasirane selekcije iz svake grupe biti ''preseljene'' u niži rang takmičenja u sledećem ciklusu.

Screenshot: uefa.com

liga nacija
-
liga nacija
-

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wednesday, 24.01.2018
17:39

Završni turnir koji se održava u junu 2019 god je samo za timove koji su osvojili prvo mesto u svojim grupama u diviziji A, dakle dođe mu kao neki fajnal for. Za ostale divizije tog završnog turnira nema. Ono što ste vi pokušali čitaocima da objasnite je u suštini baraž, dakle pobednici grupa iz svih divizija igraju po sistemu polufinale - finale i pobednik iz svake divizije ide na euro, što znači da će se iz svake divizije, pa i one najslabije gde su San Marino i td plasirati po jedan tim. TAJ BARAŽ ĆE BITI U MARTU 2020 GODINE, JER DO NOVEMBRA TRAJU KVALIFIKACIJE, ŠTO ZNAČI DA ĆE ŽREB ZA EP BITI BUKVALNO MESEC I PO-DVA PRE POČETKA SAMOG EURA.

avatar
ADIS-M-UNTD
Wednesday, 24.01.2018
17:14

Sansa da neki timovi koji nikad ne mogu kroz kvalifikacije vidjeti euro da ga ovako vide... slabije repke imaju bar 1 ili 2 igraca koji su dobri..evo miki npr steta da nikad ne vidi neku veliku smotru ali nije on kriv sto su ostali igraci amateri u armeniji..ovako ima bar 1 % sanse jer su im timovi sa kojim igraju slicni.

avatar
djan_franko
Wednesday, 24.01.2018
15:49