Samo se umreti mora, Zvezdo, ali...

Autor: Nemanja Janošev
utorak 28.11.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Zvezda u Bernu traži evropsko proleće.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Svima znani moto u ovom slučaju dobija svoj nastavak jer, istina je da se mora samo umreti, ako gledamo iz stanovišta onih koji upotrebljavaju ovu teoriju, ali istina je i da se mora i ostati neporažen u Bernu iz perspektive fudbalera koji obitavaju u Ljutice Bogdana 1a. Istina je da oni iz poštovanja prema grbu i navijačima ne bi smeli da kalkulišu i idu na remi. Istina je i da nisu pokazali mnogo toga u aktuelnoj kampanji koja u zbiru podrazumeva Ligu šampiona i Super ligu Srbije. Istina je da se iz meča u meč ne vidi boljitak. Istina je i da se ne vidi ni posebna hemija u ekipi.

Sve je već rečeno o Crvenoj zvezdi ove sezone, samo je pitanje čija će biti poslednja. Barak Bahar još uvek nije opravdao očekivanja ni zvezdaške, ali ni srpske javnosti koja je njegovom timu predviđala velike domete. Stav potkrepljen ulaganjima i imenima koja su stigla na stadion „Rajko Mitić“. Doduše, nisu ni pojedina imena prikazala zbog čega nose crveno-beli dres. Potencijal je sveprisutan, no nedostaje to nešto.

To nešto bi mogao i trebalo da bude taj Bern. Barak Bahar i dalje nema veliku pobedu na klupi Crvene zvezde imajući u vidu takmičarske utakmice i možda bi se, ako bi već moralo, mogla izdvojiti ona subotnja u Novom Sadu protiv Vojvodine. Ni tu njegova ekipa nije impresionirala, ali je dobila i iskoristila poraz Partizana u Humskoj u duelu sa TSC čime su prišli na tri boda od najvećeg rivala. Setiće se navijači beogradskih crveno-belih sezone 2013/14 kada je upravo Novi Sad bio prekretnica sezone. Posle Mrđinog pogotka u nadoknadi i trijumfa od, takođe 1:2, Crvena zvezda vezala je 10 pobeda zahvaljujući sinergiji navijača i igrača, te kasnije došla do titule prvaka zemlje. Za takvu sinergiju, sada nije neophodan Novi Sad, neophodniji je Bern.

Crvenoj zvezdi u prilog ide i nerešen rezultat u Švajcarskoj, ali u tom slučaju moraće da zaziru od toga šta se dešava u Lajpcigu u poslednjem kolu, ali i od Mančester sitija na „Marakani“. Retko se dešava da ekipa bez pobede nastavi svoju evropsku odiseju i Crvena zvezda bi mogla da bude baš takav slučaj. Ali, bio bi to gorak ukus za navijače, poput onog koji smo svi osetili pri plasmanu reprezentacije na Evropsko prvenstvo remijem protiv Bugarske. To je taj osećaj.

STARSPORT

Isprobao je Barak Bahar nešto drugačiji sistem u Novom Sadu, sa Hvangom, Stamenićem i Kangom u veznom redu. Videlo se da tu nedostaje povezanosti, uigranosti... Šerif je i ovog puta krenuo od prvog minuta. Rvao se sa Crnomarkovićem i Jeličićem, izvlačio se na četrdesetak metara od protivničkog gola ne bi li distribuirao loptu, ali on je neko ko je doveden da pravi konkretniju razliku, ne samo na domaćim terenima... Igrao je oko satak vremena i šansu je dobio Jovan Mijatović, neko ko bi istu trebalo da dobije i u Bernu, ali od prvog minuta. Zašto? Barak Bahar još uvek nije pokazao „kohones“, a ovim potezom bi učinio tako nešto. Niko ne očekuje momka od 18 godina u startnoj postavi Crvene zvezde u utakmici sezone. Neka mi kaže neko argument zbog kojeg grešim? Javnost se divila Erlingu Halandu kada je sa 19 godina počeo protiv Genka u dresu Salcburga. Het-trikom je najavio karijeru koju danas sa oduševljenjem proslavio. Ne poredim ovde Erlinga Halanda i Jovana Mijatovića, neumesno je, već se govori o potrebi da Jovan Mijatović od prvog minuta istrči na teren stadiona „Švajcarska Vandkorf“. Jer, ovakve utakmice iznedre heroje. On je predodređen za takvu sudbinu i crta se to kada svojim golovima spasava Crvenu zvezdu u superligaškim utakmicama.

Lično mislim da se to neće dogoditi, a na Baraku Baharu je da me demantuje. Isto važi i za Kostu Nedeljkovića koji je pokazao da ume, da može i da u nedostatku klasičnog levog beka – mora da igra bez obzira na godine.

Predstojeći meč u prestonici Švajcarske možda i ne dolazi u najboljem trenutku po Jang bojs budući da su doživeli poraz u subotu (3:1) u derbiju protiv Ciriha i izgubili prvo mesto upravo od ovog rivala. Trener ovog tima Rafael Viki veruje da je poraz isključivo plod grešaka njegove ekipe i da Cirih nije bio bolji rival.

Predstojeći okršaj biće i duel dva golmana koja su se suočila sa najvećim brojem udaraca u Ligi šampiona. Omri Glazer je drugi po broju odbrana u elitnom takmičenju sa 26, a Entoni Raćopi lider sa jednom više. I pohvala, ali i kritika za oba tima, zavisi iz koje perspektive posmatramo.

Izgovora više nema, neuspeh u Švajcarskoj mogao bi bez obzira na reči generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića da znači i rastanak sa Barakom Baharom u najavi. Odgovornost bi u tom slučaju neko morao da preuzme.

I, tako, svašta nešto se mora u ovom tekstu. Ali, samo se umreti mora, u Bernu, figurativno. Neophodno je da igrači u crveno-beloj opremi izgaraju do poslednjih atoma snage i da poneki od njih shvate gde su došli. U klub koji se temelji na istorijskim pobedama. Ovo bi mogla da bude jedna od takvih. Ne iz individualne vizure, već iz one šta bi donela u budućnosti. Osećaj sitosti, mir i zadovoljstvo. 

CRVENA ZVEZDA: Glazer – Nedeljković, Điga, Dragović, Rodić – Stamenić, Hvang – Bukari, Kanga, Ivanić – Endiaje (Mijatović).

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke