Savet za Džaku i Šaćirija - Ovo neće prihvatiti ni u ludilu!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 25.06.2018.
17:39
Izvor: Sportske.net

Dok čekamo na odluku Disciplinske komisije FIFA reprezentativci Švajcarske dobili su savet oko toga šta bi trebalo da urade.

Epa/Laurent Gillieron
Epa/Laurent Gillieron

Povezane vesti

Prašina koju su švajcarski reprezentativci Granit Džaka i Džerdan Šaćiri podigli u petak uveče odlukom da golove na meču sa Srbijom proslavljaju pokazivanjem albanskog simbola i dalje se ne stišava.

Disciplinska komisija FIFA pokrenula je postupak protiv pomenute dvojice, zbog istog prestupa na tapetu će biti i Stefan Lihštajner, a dok se čeka na zvaničnu odluku o kazni švajcarski mediji na različite načine izveštavaju o čitavoj priči.

Deo medija u zemlji u kojoj živi veliki broj Albanaca pokušava da opravda postupak Džake i Šaćirija, dok se oni ozbiljniji mediji na pravi način bave ovom osetljivom temom koja izlazi van okvira fudbala.

Tako je portal "swissinfo.ch" preneo razgovor sa politikologom Nenadom Stojanovićem, čovekom koji od 1992. godine živi i radi u Švajcarskoj, a rođen je u Sarajevu.

Stojanović je podrobno objasnio zašto je proslava gola Džake i Šaćirija posebno problematična i zašto je realno očekivati da pomenuta dvojica budu kažnjeni.

"Proslava gola nije problematična sve dok se njom ne izražava politički stav ili se šalje neka vrsta etničke ili nacionalističke poruke sa ciljem da se isprovocira druga strana. To je ono što je u ovom slučaju bilo okidač za čitavu diskusiju", počeo je svoje izlaganje Stojanović.

Na konstataciju švajcarskih novinara da su Džaka i Šaćiri bili isprovocirani time što su pre utakmice u Srbiji potencirane priče o njihovom poreklu, Nenad Stojanović objašnjava da je na Balkanu takva situacija da se uvek izgovori traže u postupanju "druge strane".

"To mogu da budu elementi zbog kojih možemo da razumemo njihovo ponašanje, ali to ne može da bude opravdanje. Ukoliko na Balkanu razgovarate sa Hrvatom, Srbinom ili Albancem, uvek ćete čuti izgovor da je 'druga strana' prva počela. Tome treba stati na put. Svako treba da preuzima odgovornost za postupke koje čini, umesto što krivi drugog", poentira Stojanović.

Za kraj, švajcarski politikolog rođen u bivšoj Jugoslaviji poručuje da bi za Džaku i Šaćirija najbolje bilo da urade nešto što im verovatno neće pasti na pamet.

"Svakako da bi bilo pozitivno ukoliko bi se ova dvojica igrača izvinila ili da bar priznaju da njihovi postupci nisu bili na mestu na meču koji je imao posebnu težinu", zaključuje Stojanović.

Jasno, niko ne očekuje da će se Granit Džaka i Džerdan Šaćiri izviniti, a videćemo hoće li FIFA biti pravična i pokazati da politici nije mesto u fudbalu i sportu uopšte.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
djan_franko
Tuesday, 26.06.2018
01:02

Dovoljno ga je majka priroda kaznila...

avatar
gazza.ynwa
Monday, 25.06.2018
19:52

nije to albanski simbol, brate to je wu tang

avatar
Nenad Šmigić
Monday, 25.06.2018
18:08

da je Mitrovic kod datog gola u sebi pomislio Kosovo je Srbija,ja mislim da bi gospoda,pod znacima navoda, iz FIFE to znali i kaznili ga !!! a ovi iskompleksirani sto su za pare prodali i veru i drzavu mogu javno da provociraju i nikom nista,dvostruki arsini uvek kada je Srbija u pitanju...ali karma je cudo,u sredu hrabro momci,dostojanstveno predstavljajte svoju zemlju,a kada malo bolje razmislim pa ni ovi Brazilci nisu vanzemaljci ...Zivela Srbija !!!!!

avatar
PAOLO I POL (SINGER)
Monday, 25.06.2018
17:42

Kakvo crno izvinjenje, zemljak busaka im je sad namestio francuza za sudiju, ovo je izivljavanje i nevidjeno bahacenje!!!