Savo Milošević otvorio dušu, otkrio do sada nepoznate detalje!

Autor: Darko Mitrović
sreda 24.02.2021.
17:22
Izvor: Sportske.net, fss.rs

Koji gol ga je odveo u Aston Vilu, šta se dešavalo iza kulisa legendarnog dvoboja u Zagrebu i još mnogo toga.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Fudbalski savez Srbije je na svom zvaničnom sajtu objavio veoma zanimljiv razgovor sa Savom Miloševićem, našim proslavljenim reprezentativcem, a sada fudbalskim trenerom.

Milošević je u tom razgovoru napravio osvrt na svoje najznačajnije nastupe u dresu sa državnim grbom. Sve je počelo u Hong Kongu, kada je postigao svoj prvi gol za reprezentaciju Jugoslavije, u pobedi od 3:1.

''Postigao sam dva gola na toj utakmici. Kod prvog je Buda Vujačić prošao po levoj strani i fenomenalno centrirao, ja sam se bacio i zakucao u ćošak. A drugi… dobio sam loptu od Piksija…odvratnu… kao i uvek (smeh)… bilo mi je jako teško da je smirim i da šutnem. Tu negde sa 15-16 metara, levom u suprotni ugao''.

A onda, duel sa Urugvajem, sudbonosan za njegov odlazak na Ostrvo.
odvratnu… kao i uvek (smeh)… bilo mi je jako teško da je smirim i da šutnem. Tu negde sa 15-16 metara, levom u suprotni ugao.

''Nedugo posle toga, igrali smo prijateljsku utakmicu sa Urugvajem i slavili mojim golom sa 1:0. Mene je taj gol prodao u Aston Vilu. Eto, to je podatak koji nije poznat javnosti. A priča ide ovako… Urugvajci su tri dana pre toga igrali protiv Engleske u Londonu… bilo je 0:0… Teri Venejbls je bio selektor, a utakmicu su iz svečane lože pratili predsednik federacije… ne znam kako se zvao… i prvi čovek Aston Vile Dag Elis. Tražili su špica.

Sticajem okolnosti, Venejbls je odlučio da dođe u Beograd i da pogleda naš duel sa Urugvajem. Posle utakmice je pozvao Elisa i rekao ‘evo vam špic'“, otkriva Milošević.

Za pamćenje je i meč sa Česima u Pragu, kada je pogodio u pobedi od 2:1 u kvalifikacijama 1997. godine, a nerado se seća bolnih poraza od Holanđana, 1998. na Svetskom, pa dve godine kasnije na Evropskom prvenstvu.

Ali, kao najteži meč u karijeri izdvojio je nezaboravni meč u Zagrebu, protiv Hrvatske 1999, kada je remijem 2:2 Jugoslavija izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

''To je najteža utakmica u mom životu. I to mogu da ilustrujem na sto načina. Batica je isključen i mi u poluvremenu sedimo u svlačionici… pošto je mene pratio glas da imam previše dodira sa loptom… više nego što bi špic smeo da ima… e tu u Zagrebu, kada smo se vraćali na teren, Jokan mi priđe i kaže ‘evo ti sad utakmica, uzmi je i ne daj je nikome… dok sudija ne odsvira kraj’. To sam i radio u drugom poluvremenu… što sam više mogao. Fizički izuzetno zahtevna utakmica… sa dosta trke, agresije, duela, udaraca…

Sećam se… u nekom 70. minutu… vidim zamenu, ulazi Savićević, ja razmišljam 100 posto vadi mene… jer igram u špicu, imamo igrača manje, imamo rezultat… ok, ima još do kraja, ali nema više snage. Sudija diže onu tablu, ja krećem ka aut-liniji i vidim broj 8. Valjda je Mijat već tražio izmenu. I ja stanem onako… i gledam onaj ’8’… i kažem sebi ‘šta ću ja sad još 15 minuta plus nadoknada’… jer i kod mene sve otkazuje.

Ali, sila Boga ne moli. Čovek nije ni svestan koliko može dok ga ne natera nevolja. Nekako smo izdržali i ostvarili istorijski rezultat. Španac Aranda je delio pravdu i malo smo popričali posle utakmice ispred svlačionice. On je rekorder po broju odsuđenih duela Reala i Barselone. Samo mi je rekao ‘El Klasiko je liga petlića u odnosu na ovo što sam večeras doživeo'', zaključio je Milošević.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke