Sećate se Kristijana Borhe?

Autor: Milovan Longinov
utorak 04.05.2021.
16:25
Izvor: Sportske.net

Kolumbijac igra odlično...

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

Kada se pomene Kristijan Borha, navijači Crvene zvezde će se sa nostalgijom sećati Kolumbijca koji je osvojio srca “Delija”, ali istini za volju nikada, iako gromoglasno najavljinan kao veliko pojačanje, nije opravdao očekivanja.

Kolumbijac je pravi fudbalski nomad, često čujemo za njega u Južnoj Americi, promenio je dosta klubova, a zanimljivo da osim u Srbiji nikada više nije zaigrao u Evropi. Zvezda ga je dovela na asistenciju Ramba Petkovića iz Flamenga, inače rano je stigao u Brazil, ali nije uspeo da ostavi dublji trag.

Snažni Kolumbijac je u Beogradu proveo sezonu, postigao 11 golova, osvojio kup sa Prosinečkim na klupi, ali klub nije imao novca, ili volje da ga otkupi od trećeligaša Kaiksas Sula. Ostaće upisan gol u finalu protiv Borca, on i poznatiji Evandro doneli su 24. kup crveno-belima. Odmah posle toga je saopšteno da nema dogovora, da je 650 000 evra koliko su Brazilci tražili za napadača previše, pa su i on i Pašeko koji je bio povređen otišli. Umesto Borhe doveden je Australijanac srpskog porekla Eli Babalj, a svi znamo kako se to završilo.

Šta se desilo sa Borhom?

On se vratio u domovinu, u Santa Fe, ali je nakon samo jedne sezone otišao u Meksiko. Snažni napadač nije imao visok procenat realizacije, to su mu zamerali i u Srbiji, mada ostaće u sećanju i gol tada nadmoćnom Partizanu. 

Osvajao je trofeje i posle odlaska iz Zvezde, u rodnoj Kolumbiji titulu, sa Vera Kruzom meksički kup, ali nikada nije došao na veliku scenu u Brazilu, što mu je bio cilj, ostalo mu je tih sedam mečeva za Flamengo. Mnogo bolje je igrao u novoj avanturi u Kolumbiji, za Ameriku iz Kalija, gde je postigao 35 golova za “Crvene đavole”, ali nisu uspeli u nameri da se vrate među najbolje klubove u Južnoj Americi.

Ono što mu nije pošlo za rukom u rodnoj Kolumbiji, Borhi jeste u Ekvadoru. U najboljim godinama, sa puno iskustva napadač je stigao u LDU Kito, osvojio je kup u prvoj sezoni što je posebno cenjen trofej, jer “Bele” zovu “Kraljevi kupa”, osvojili su 2008. Kopa Libertadores, a onda i Kopa Sudamerikanu. Zanimljivo da je Borha za nešto više od dve godine uspeo da se približu krugu od 10 najboljih strelaca u istoriji kluba.

Kopa Libertadores je kako rekosmo omiljeno takmičenje Ekvadoraca, kao šampioni vratili su se 2019. I odmah stigli u četvrtfinale gde ih je eliminisala Boka. Prošle godine su prošli uz River Platu u grupi, ali ih je u osmini finala sačekao kasniji finalista Santos. I ove godine su u najjačem takmičenju, dobili su Velez sa 3:1 kod kuće, Borha je postigao dva gola. U prvenstvu je dodao pet, prošle godine je postigao 24 pogotka u šampionatu, dva puta se upisao u listu strelaca u najkvalitetnijem takmičenju Južne Amerike. Za tri godine u Ekvadoru u Kopa Libertadores je Kolumbijac dao šest golova.

Očigledno sada već  u poznim godinama karijere desetak godina posle Zvezde igra svoj najbolji fudbal. LDU je uz pobedu protiv Veleza, doneo bod iz Čilea, bilo je 2:2 protiv Deportivo Kalere, sada će Borha igrati protiv “svog” Flamenga, sigurno je da će imati ogroman motiv... 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Man united
Tuesday, 04.05.2021
16:31

Дошао Илај Бабаљ, а он још већа рупа од њега.