Sedam razloga zašto Zvezda nije u Ligi šampiona

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 24.08.2022.
09:16
Izvor: Sportske.net

Moglo je biti drugačije, ali Makabi je zasluženo u LŠ.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Crvena zvezda se polako okreće Ligi Evrope, a na nama ostaje da analiziramo sve ono što se dešavalo u dve utakmice protiv Makabija iz Haife.

Makabi, kako smo napisali, možda i najbolja izraelska ekipa u poslednjih deset godina, otišla je u Ligu šampiona, a ono što ostaje iza svega jeste tuga navijača, suze igrača, i jedna uspomena koja će boleti mnoge. 

Sve to ne može da se zaboravi, ali može da se ublaži kvalitetnim izdanjem u Ligi Evrope gde je Crvena zvezda nosilac grupe, čekamo samo izvlačenje.

Uglavnom, izdvojili smo sedam razloga zašto je Crvena zvezda ispala od Makabija u ova dva meča, iako je vrlo lako moglo da bude i drugačije.

Makabi nije slabiji tim od Zvezde

Izuzetno ukomponovan tim gde se zna startnih 11, sastavljen od igrača gde svako zna svoje zadatke, izuzetno su ofanzivni što je prvi put ove sezone navelo fudbalere Zvezde da promene neke navike u odbrani. Napadač Pjero je, čini nam se, neko poput Lukakua, Tavambe i sličnih napadača koji će svaku utakmicu imati dosta šansi, a da biste njega zaustavili, potrebno je više snage nego inače što stvara prostor za neke druge manevre. 

Makabi je stvorio ogroman broj prilika protiv svakog protivnika, uspeli su dva puta da se vrate iz zaostatka protiv Crvene zvezde i zasluženo su u Ligi šampiona. 

Nedostatak kvalitetnih mečeva Crvene zvezde

Makabi je odigrao dve izuzetno jake utakmice protiv Olimpijakosa, još dve protiv Apolona (koji je bolji tim od Pjunika), a Zvezda je igrala domaći šampionat i već odložila dve utakmice, a Stanković je čak i šarao sa sastavom. 

"Marakana" će dati gol

Publika je ta koja nosi, ali i koja može da vam stvori pritisak. Izjave tipa ovog podnaslova nisu dobre za fudbalere, bez obzira na verovatno najbolju atmosferu u poslednjih par godina.

Kada su gosti preživeli prvo poluvreme, jasno je bilo da će Zvezdi biti daleko teže i da su se fudbaleri Makabija već prilagodili situaciji, kao i da će publika na stadionu biti manje bučnija početkom drugog poluvremena, što je sasvim razumljivo. Ima Makabi iskusnih igrača, kako reče njihov trener, koji znaju ove stvari da okrenu u svoju korist. 

Zvezdi nije falila sreća, već koncentracija

Primiti dva gola u finišima prvog i drugog poluvremena je dokaz da vam fali koncentracija, u prvom slučaju Kange i Borjana, u drugom slučaju Pavkova. Problem je psihološke prirode, Makabi nije izašao iz Zvezdinog kaznenog prostora u nadoknadi prvog poluvremena, kao da su igrači jedva čekali odmor. 

Dejan Stanković

Nekako je bilo očigledno u Izraelu da je Dejan Stanković u drugom poluvremenu izgubio konce jer su se izmene ređale kao na pripremnim utakmicama (doduše, neke i prinudne). Nerazjašnjen status Kange kojem nije pre utakmice napomenuto da postoji mogućnost da bude zamenjen, pa je došlo do haotične situacije početkom drugog poluvremena. 

Ulivao je poverenje pred utakmice svojim izjavama, kako je tim Makabija dobro skautiran, ali čini nam se da se više bavio protivnikom, nego ekipom Crvene zvezde.

Izmene nisu donele apsolutno ništa, naprotiv. Donele su minus u oba susreta. 

Jedini plus - Slavoljub Srnić, mada ima i onih koji bi više voleli Sanoga na jučerašnjoj utakmici. 

Srnić i Kangva (vezni u drugom poluvremenu) nisu igrali često zajedno, uz umor koji je sve stigao jasno je bilo da će Zvezda baš teško u LŠ, čak i da se otišlo u produžetke. 

Snaga?

Čini se da Zvezda posle 60. minuta u oba susreta nije izgledala dobro fizički. Makabi je tim koji iscrpljuje i to je jasno, ali deluje da su crveno-beli istrošeni i više nego što bi trebalo. Katai izgleda nespremno, nije ga bilo u drugom poluvremenu, Srnić je praktično jedina svetla tačka sredine terena u drugom delu susreta.  

Da li se još nekome učinilo da će Makabi proći dalje i da se otišlo u produžetke?

AdmiralBet vam nudi sjajnu kvotu da Bodo danas neće biti poražen od Dinama u Zagrebu, X2 je plaćeno kvotom 1,91!

Preterane izjave igrača i natpisi medija

Igrači čitaju, i te kako, iako mnogi kažu drugačije. "Lak žreb", "povoljan žreb" i slično, čime se svaki medij u Srbiji poslužio, pa i naš, ne postoji jer se radi o plej-ofu za ulazak u Ligu šampiona, svi su jaki i niko nije tu pao sa neba. 

Sa druge strane, bilo je i izjava u kojima su pojedini fudbaleri ciljali polufinale ili finale Lige šampiona. 

Uglavnom, nastavljamo dalje, Zvezda je tim koji nam je doneo najviše i koji će, velike su šanse, igrati Ligu šampiona sledeće sezone. Nadamo se da će od ovoga samo naučiti mnogo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke