Sjajna vest za Duljaja pred derbi - Gajas Zahid više nije stranac, a ko još uvek jeste?

Autor: Darko Mitrović
sreda 06.03.2024.
16:30
Izvor: Sportske.net, Telegraf

Opcija više za trenera Partizana.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Još samo tri dana ostalo je do početka 172. večitog derbija, a u pripremi ovog meča koji će se u subotu od 17 časova igrati na ''Marakani'', trener Partizana Igor Duljaj je danas dobio odličnu vest.

Naime, ofanzivni vezista Partizana Gajas Zahid se više neće tretirati kao stranac u domaćim takmičenjima, što će Duljaju značajno olakšati izbor startne postave za duel sa najvećim rivalom.

Kako je preneo ''Telegraf'', Partizan je još pre otprilike mesec dana podneo zahtev nadležnim instutucijama i u državi, i u Fudbalskom savezu Srbije da se protumači i definiše Zahidov status, imajući u vidu da je on državljanin Norveške.

Podsetimo, igrači koji dolaze iz Evropske unije se više ne tretiraju kao stranci u Superligi Srbije, ali je postojala neizvesnost oko Zahida, s obzirom da Norveška nije članica Evropske unije, ali sa njom ima bliske veze.

Crno-beli su tri dana uoči derbija dobili odgovor na svoj zahtev, ujedno i potvrdu da se Zahid od danas više ne smatra strancem u domaćim takmičenjima. Sve to sa potpisom i pečatom generalnog sekretara FSS Jovana Šurbatovića.

A osnov za ovakvu odluku je...?

Norveška nije članica Evropske unije, ali sa EU ima potpisan Sporazum o Evropskom ekonomskom prostoru (EEP) i u velikoj meri sledi zakone Unije.

Podsetimo, Izraelac Bibars Natho od 2022. godine ima srpski pasoš, pa se ni on ne tretira kao stranac, Severina, Kalulu i De Medina su iz zemalja Evropske unije, pa su u aktuelnom sastavu Partizana stranci samo Leonard Ovusu (Gana), Jong-džun Goh (Južna Koreja), Frenk Kanute (Senegal), Denil Kastiljo (Ekvador) i Brazilac Mateuš Saldanja.

Od njih petorice, četvorica će moći da zaigra u derbiju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke