Sličnosti i razlike sa Partizanom - Šta je Terzić uradio u prvih šest meseci kad je preuzeo Zvezdu sa preko 50 miliona duga?

Autor: Darko Mitrović
petak 25.10.2024.
17:15
Izvor: Sportske.net

Pre deset godina, Zvezda je bila u sličnoj situaciji.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Povezane vesti

Partizan je početkom ove nedelje dobio novu, doduše privremenu upravu na čelu sa Rasimom Ljajićem, a Predrag Mijatović i Danko Lazović će pokušati da oporave sportski sektor kluba iz Humske.

Prvi konkretni potezi su već povučeni, danas je smenjen sportski direktor Ivica Iliev, a novi čelnici su najavili i da će se u ovom prelaznom periodu raditi na smanjivanju troškova, pa je tako stigla vest i da je službeni automobil marke Audi A8 koji je koristio bivši generalni direktor Miloš Vazura stavljen na prodaju.

Takođe, najavljeno je da će i klupski godišnji budžet biti smanjen sa 22 na oko 16-17 miliona evra.

''Smanjićemo i broj zaposlenih za dvadeset posto i videćemo posle razgovora sa svima. Oni koji imaju veća primanja i veće plate, moraju da snose veću odgovornost i za reforme koje ćemo da sprovodimo. Plate će morati da idu dole, ne sve, ali videćemo sve kada vidimo kompletan spisak zaposlenih. Nisam došao da lažem, ne mogu da obećavam brda i doline i da ćemo za dva-tri meseca rešiti probleme. Ovakvo je realno stanje i moramo da učinimo šta možemo. Prvo prolazno vreme ćemo videti za par meseci, pa za šest meseci i drugo, pred održavanje sednice na kojoj će biti izabrani novi sastav Upravnog odbora uz novi Statut", poručio je, između ostalog, novi predsednik Partizana Rasim Ljajić i otkrio da će on i njegovi prvi saradnici u narednom periodu raditi bez plate na oporavku Partizana.

Bez pomoći države teško će sve to ići, ali...

''Neće više niko da daje novac ako se ponašate kao raspojasani milioner, a nemate banke u džepu. Moramo da pokažemo da štedimo da bismo mogli da tražimo pomoć'', dodao je Ljajić u ponedeljak posle promocije na mesto predsednika kluba. 

Deset godina ranije, u sličnoj situaciji je bila Crvena zvezda. I dok se Patrtizanov aktuelni dug procenjuje na 55-60 miliona evra, Zvezdin se tada procenjivao na oko 52 miliona, a Zvezdan Terzić se tada prihvatio odgovornosti da sa svojim saradnicima izvuče klub iz krize, opet uz određenu podršku države. 

"Velika mi je čast i radiću u korist Crvene zvezde", poručio je Terzić posle preuzimanja funkcije generalnog direktora kluba.

Šta je uradio za prvih šest meseci svog mandata, koje je prve poteze povukao?

"Za ovih šest meseci koliko sam u klubu nije uzet ni dinar kredita, čak je dug smanjen za par stotina hiljada evra".

"Učiniću sve da stanem agentima na put. Odrekao sam se plate u korist Omladinske škole, radim 12 sati dnevno i postoji evidencija koliko sam novca pozajmio klubu. Upravni odbor će donositi sve odluke vezane za klub, ja mogu samo da ih predlažem".

"Nemam problem da prihvatim veliku odgovornost".

"Moramo da eliminišemo zlu krv među nama, potrebna nam je nova energija, jer se nalazimo na ivici ambisa".

"Nisam zadovoljan sa prethodnih šest meseci, iako smo sklopili tim sa onim što smo mogli u tom trenutku, jer smo smanjili budžet sa 12 na šest miliona evra. Podsetiću vas da smo izbacili pet mladih igrača".

To su bile Terzićeve poruke pred kraj 2014. godine, a za novog predsednika Crvene zvezde te godine je izabran Svetozar Mijailović koji i danas obavlja tu funkciju. On je tada poručio da će ciljevi ostati i podmlađivanje ekipe i napad na titulu, dok sada u Partizanu bar do sledeće sezone neće moći da ozbiljno računaju na titulu, s obzirom da već imaju ogroman zaostatak za crveno-belima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke