Soči - Ono kad moraš u elitu!

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 19.07.2021.
14:33
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Stvari veoma jasne...

Povezane vesti

Zbog čega je Soči morao u gornje ešalone ruskog fudbala?

Pre svega zbog značaja popularne ruske destinacije, ali i infrastrukture, u ovom gradu je izgrađen stadion od 40 000 mesta. Naravno, razlog su bile ZOI u ovom gradu, pa je za ruski fudbal bilo izuzetno značajno da grad bez ikakve fudbalske tradicije dobije svoje mesto na ruskoj mapi.

Kako je to urađeno?

Prvo, Dinamo iz Sankt Petersburga je kupio tajkun Boris Rotenberg. Ovaj klub je do 1963. bio u sovjetskoj eliti, iza njega je stajala lenjingradska policija, odnosno KGB.

Posle ispadanja izgubili su na značaju, igrali po drugoj ligi, ali i regionalnim takmičenjima. Svojevremeno su tri puta bili u top 5 u SSSR, ali nakon toga su tavorili, da bi početkom veka izgubili profesionalnu licencu. Tada su lokalne vlasti stupile na scenu, promenjeno je ime u Petrotest, ai je kasnije vraćen naziv Dinamo. Šetali su se između druge i treće lige, ispali su kad ih je kupio milijarder Boris Rotenberg, spekuliše se po zahtevu Putina. Već dve godine kasnije bili su u drugoj ligi. Već 2018. stigli su u Soči, promenili ime, i jasno već u prvoj godini našli se u ruskoj PL. Odmah je nogu dobio trener Tokilin, a stigao je Roman Berezovski kao privremeno rešenje. On je bio trener golmana u Sočiju, sačekao je dok nisu dogovorili dolazak iskusnog Vladimira Fedorova koji je radio u Uralu i koji je sa Orenburgom izborio plasman u PL.

Jasno, tim je ojačan, u Sočiju igraju dobro poznati Ekvadorac Noboa, veteran koji je 14 godiina u Rusiji, tu su i Ivelin Popov, Bugarin koji ima decenijsko iskustvo, pa onda golman Zabolotni, hrvatski napadač Duvančić koji je igrao u Rumuniji, ali i Osijeku, njegov zemljak Barač koga su kupili od Rapida. Od Srba tu je Miladinović koji je nastupao za Radnički iz Niša, kupili su ovog leta Brazilca Rodrigaoa iz Žil Visenta, a njegovog zemljaka Žoazinja se verovatno sećate, sedam godina je igrao za Krasnodar, i on je deceniju u Rusiji. Cilj je bio jasan, da se pojačaju sa iskusnim fudbalerima, isporučili su rezultat, posle 12. mesta u premijernoj sezoni, prošle su bili peti na tabeli igrali i četvrtfinale kupa. Plasman u ligi doneo im je prvo takmičenje u Evropi, počinju u četvrtak od drugog kola Lige Konferencija. Imaju velike ambicije, prvi rival je azerbejdžanska Kešia, čuli se za njih, ali pod drugim imenom, Inter Baku. Oni imaju mnogo više iskustva u Evropi, ali su Rusi kvalitetnija ekipa...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke