Sportske kalkulišu (1) – Koliko može Zvezda u Evropi?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 14.09.2021.
09:53
Izvor: Sportske.net

Imperativ je evropsko proleće, navijači puni nade.

Srdjan Stevanovic/Getty Images
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Povezane vesti

Crvena zvezda će petu godinu zaredom igrati u grupnoj fazi nekog od evropskih takmičenja. Ovoga puta, posle neuspeha u dvomeču sa Šerifom, "crveno-beli" će se takmičiti u Ligi Evrope gde će se u okviru grupe F sastati sa Bragom, Ludogorecom i Mitjilandom.

Biće to bez sumnje jedna od najujednačenijih grupa u ovogodišnjem izdanju LE, Zvezda je sigurno mogla dobiti i teže rivale, ali ovako se stiče utisak da praktično sve četiri ekipe mogu među prve dve u grupi.

Navijači su odmah krenuli da "kalkulišu" sa bodovima jer šampion Srbije može da igra protiv svakog rivala, pa nas je interesovalo kako bi to moglo da izgleda na kraju grupne faze.

1. kolo: CRVENA ZVEZDA – Braga (16.9.2021. u 18.45)

Meč sa Bragom na programu je u nedelji Večitog derbija i to je ono što bi moglo da optereti četu Dejana Stankovića. Portugalci nisu nepobedivi, na Marakani su padali i mnogo jači rivali, pa je sasvim izvesno da će Zvezda uz pomoć navijača uspeti da savlada ekipu Karlosa Karvaljala.

2. kolo: Ludogorec – CRVENA ZVEZDA (30.9.2021. u 21)

Bugari su stari znanci protiv kojih Zvezda ima polovičan uspeh, ali kada je u pitanju takmičarski duel "delije" i dalje pamte dvomeč iz 2016. godine kada je Ludogorec pobedio u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. U dobroj su formi, pa treba očekivati težak meč u kojem je svaki ishod moguć. Nama miriše na nerešeno.

3. kolo: Mitjiland – CRVENA ZVEZDA (21.10.2021 u 18.45)

Hladno vreme u Danskoj i veoma brz rival mogli bi napraviti probleme "crveno-belima". Po mnogima, duel između dva tima bi mogao da odluči jednog od putnika u nokaut rundu, a u slučaju izjednačenog broja poena, gledaće se međusobni dueli, kasnije i gol-razlika u istim. Zvezda ne bi smela da izgubi u Herningu, ali ni poraz nije smak sveta jer dve nedelje kasnije sledi revanš.

4. kolo: CRVENA ZVEZDA – Mitjiland (4.11.2021. u 21)



"Četvrte nedelje počinje stvar da se lomi", zvučala bi prafraza legendarnog Petra Božovića u ovom slučaju. I zaista, ovo je utakmica koja bi mogla da odluči barem jednog od dva prvoplasirana tima u neizvesnoj grupi. Zvezda protiv ravnopravnog protivnika je uvek favorit na Marakani, pa će to biti slučaj i ovoga puta. Navijači žele trijumf i to je sasvim realan scenario.

5. kolo: CRVENA ZVEZDA – Ludogorec (25.11.2021. u 18.45)

Zvezda mora da pobedi Ludogorec u Beogradu ako uopšte razmišlja o prolasku u narednu fazu takmičenja. "Crveno-beli" će biti pod velikim pritiskom jer teško je verovati da će do petog kola baš sve biti rešeno u grupi F, pa je imperativ pobede ogroman bez obzira na rezultat meča sa Dancima. Stankovićeva Zvezda uglavnom pobeđuje kada mora, vrlo lako bi se to moglo dogoditi i 25. novembra.

6. kolo: Braga – CRVENA ZVEZDA (9.12.2021. u 21)

Ako bi negde postojao "luksuz" poraza, onda bi se to moglo desiti u Bragi. Naravno, pod uslovom da Zvezda prethodno i matematički obezbedi plasman u drugu fazu LE. Ukoliko to pre meča učini Braga, posao bi mogao biti olakšan srpskom predstavniku, no nadamo se da će Dejan Stanković biti taj koji će moći da odmori najvažnije igrače u svom timu. Čak i po cenu poraza.

OČEKIVANI BODOVI CRVENE ZVEZDE U LIGI EVROPE: 9 – 11

Protiv Brage ukupno tri, sa Mitjilandom može i do četiri, kao i protiv Ludogoreca. Opseg od 9 do 11 bodova se čini sasvim realnim za Zvezdu, a u ovako izjednačenoj grupi dvocifreni broj poena će sigurno doneti drugu fazu Lige Evrope. Navijačima “crveno-belih” to definitivno ne bi smetalo.

Naravno, sve je ovo domen teorije, lopta je okrugla i često piše sopstvene zakone, pa je u fudbalu danas moguće videti sve.

Bio je ovo prvi deo analize portala Sportske o srpskim timovima u Evropi. Sutra možete pročitati i naša predviđanja o učinku Partizana u Ligi konferencija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke