Sprema li Bahar iznenađenje? Red bul nada za Zvezdino razbuđivanje

Autor: Nemanja Janošev
sreda 25.10.2023.
08:15
Izvor: Sportske.net

Može li Zvezda protiv Lajpciga?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2023
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2023

Povezane vesti

Nekako je uoči početka sezone u Ljutice Bogdana 1a vladao optimizam u vezi sa direktnim duelima sa nemačkim Lajpcigom. Za nijansu je potcenjivan Jang bojs u čitavoj priči, dok je kreirani roster i pripremni period crveno-belih grejao nadu da bi srpski šampion sa čeljadeom Red bula mogao do bitke za to famozno drugo mesto.

Na današnji dan tako nešto ne izgleda realno. Neozbiljno bi u ovom trenutku moglo biti tvrditi da je Crvena zvezda u ravni sa Lajpcigom. Ili možda bolje reći, da je Barak Bahar u ravni sa Markom Rozeom. Jer, Zvezda je i sa timovima slabijeg kvaliteta koje je imala u prošlosti uspevala da izađe na kraj sa evropskim zverkama ili da barem bude ravnopravan protivnik u tokom utakmice.

Parola koja možda najbolje opisuje stanje tima Crvene zvezde istaknuta je na severnoj tribini stadiona „Rajko Mitić“ nakon duela sa Javorom i neuverljive pobede od 3:2.

„Najskuplji, a loše igrate“, poručile su „Delije“.

STARSPORT photo Belgrade Serbia

Dugo se nije videlo „postrojavanje“ igrača od strane vatrenih pristalica i to je alarm da bi moglo doći do promena, pre svega u stručnom štabu, ukoliko se situacija drastično ne promeni. Barak Bahar je svojim dolaskom, barem pred oči javnosti, doneo siluetu autoritativne i taktički moderne figure koja će unaprediti sve ono što je na „Marakani“ rađeno prethodnih godina. Ali, Zvezda ove sezone izgleda krhko u svojoj defanzivnoj postavci, toliko da protiv njih umeju da se goste i timovi iz donjeg dela tabele Super lige Srbije. Kragujevački Radnički im je postigao tri gola, koja su doduše sami sebi poništili osnovnom greškom, Javor je u dva navrata tresao mrežu Omrija Glazera... Sve je to previsoka brojka za standarde šampiona zemlje.

Problem se uočava u izgledu defanzine formacije ekipe izraelskog stručnjaka. Konkretno, nedefinisana je pozicija Srđana Mijailovića, koji, čini se, nije igrao samo špica u ovoj sezoni. Bahar ga je koristio na oba beka, u srcu odbrane, kao defanzivnog veznog... Mijailovićev kvalitet se ogleda u tome što je sposoban u pokretanju napada, bržeg prenosa lopte, dok i svoj posao u odbrani radi odlično. Ali, postavlja se pitanje zbog čega  ga Barak Bahar ne pomeri ka gore, a u zadnju liniju uvrsti Uroša Spajića ili Miloša Degeneka? Rezultat velikog broja primljenih golova dolazi često i od vrlo slabih postavki veznog reda gde viđamo lošu konstrukciju te linije, slaba pomeranja i nejasne uloge. To često ostavlja puno prostora protivničkim igračima u tranziciji, a Zvezdina poslednja linija neretko ispašta u momentima kada ostaju sami protiv svih.

Čvrstina središnjeg dela terena neophodna je Baraku Baharu na „Red bul areni“ inače im se neće pisati dobro. In-Beom Hvang bi trebalo da bude dovoljno spreman da startuje, ali je pitanje ko će činiti par sa njim. Da li prekomandovati Mijailovića, što iz ove perspektive deluje kao dobra opcija ili delovati sa Stamenićem ili Kangom.  Ukoliko se Bahar odluči za Gabonca, onda bi popularni „Mićko“ mogao čak i na beka, jer teško je očekivati da će Izraelac igrati sa trojicom u poslednjoj liniji.

Crvena zvezda nema problema sa pronalaskom situacija da ugrozi protivnički gol. To su pokazali u dosadašnjem toku sezone protiv svakog rivala jer su postigli pogodak na svakoj utakmici. Ludo zvuči i sama pomisao da su pronašli put do mreže Edersona na „Etihadu“. Ali, tu je Zvezda odigrala možda i najdisciplinovaniji meč u dosadašnjem toku sezone iako se Omri Glazer susreo sa nestvarnim, dvocifrenim brojem šuteva. Protiv Sitija se to događa i znatno kvalitetnijim ekipama i često prolaze i lošije.

Lajpcig je neko čija se igra u dobranoj meri zasniva na delovanju lopte kroz centralu. Ćavi Simons i Emir Forsberg zaduženi su za kreaciju ekipe Marka Rozea. „Bikovi“ su tim koji traži prostor između linija rivala, preko odbrane... Najčešće je u prošloj sezoni koristio dve formacije: 4-2-3-1 i 4-4-2. Ali, sada  došlo je do određenih pomeranja i to izgleda 4-2-2-2. Kao dvojica najisturenijih delovali su Jusuf Polsen i Luj Openda kojem je bilo neophodno oko 50 sekundi da načne mrežu rivala. Sjajna tehnika i brzina su nešto što krasi navalni deo tima Lajpciga, a Openda je jedan od igrača koji prednjači u tim karakteristikama. Lajpcig igra direktan fudbal, sa bitnim šrafom zvanim Ksaver Šlager koji služi kao sigurnosni kod za prenos lopte u fazu napada. Tu je parnjak sa Kevinom Kamplom. Ove sezone u domaćim okvirima blista i Ćavi Simons koji je na pozajmici iz Pari Sen Žermena. Tri gola i četiri asistencije ima mladi holandski ofanzivni vezista u dosadašnjem toku Bundeslige. Fali mu učinak i u Ligi šampiona... Van terena je u prethodnom periodu bio krilni napadač Dani Olmo, međutim, kako se on vratio protiv Darmštada, za očekivati je da dobije svoju šansu protiv Crvene zvezde što nisu dobre vesti za srpskog šampiona. Isto tako, realno je za očekivati da Benjamin Šeško krene od prvog minuta kao par Luju Opendi.

EPA-EFE/FILIP SINGER

Zvezdi će biti neophodna odlučnost, lucidnost, koncentracija i najbolja utakmica u sezoni da bi se popio ovaj Red bul. Ukoliko bi se to dogodilo, energetsko piće donelo bi vrelinu u krvotok Baharove čete kojoj je neophodan upravo jedan takav magičan napitak za razbuđivanje. Vreme je.

U suprotnom, možda postane i vreme nekih drastičnih promena i projekat na višegodišnjem nivou bi se srušio za tili čas.

LAJPCIG (4-2-2-2):  Blasvič – Henriks, Simakan, Lukeba, Raum – Šlager, Kampl – Olmo, Simons – Šeško, Openda.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1):  Glazer – Mijailović, Điga, Dragović, Rodić – Hvang, Kanga (Stamenić) – Olajinka, Ivanić, Bukari – Endiaje.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke