Srbi i Danci - istorijske utakmice i filmski scenario!

Autor: Milovan Longinov
utorak 29.03.2022.
12:18
Izvor: Sportske.net

Reprezentacija Jugoslavije odigrala par epskih duela sa svojim sledećim protivnikom, ali u novijoj istoriji nemamo sreće...

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije je uspela da savlada Mađarsku sa 1:0 u Budimpešti u utakmici koja je Draganu Stojkoviću Piksiju služila isključivo za uigravanje ekipe pred predstojeće izazove u Ligi nacija i pre svega, Mundijal u Kataru.

Atmosfera u reprezentaciji je neverovatno dobra, mnogi se plaše da je to i previše jer je Mundijal i dalje daleko, ali Dragan Stojković Piksi vrlo dobro zna kako da podigne svoju ekipu kada je to potrebno i da je psihički pripremi za najveće svetsko takmičenje. 

Sledeći protiv Srbije je Danska, igra se u Kopenhagenu u utorak od 18:00, a posle nekoliko godina, naša celokupna javnost će imati priliku da gleda utakmicu i preko malih ekrana jer je Javni servis otkupio prava.

Srbija, kao samostalna zemlja, nije imala nikakvog uspeha u duelima sa Danskom. Ako zavirimo u skoriju prošlost, igrali smo dva puta sa Dancima u kvalifikacijama za EURO, i nismo se dobro proveli. U Beogradu nam je glave došao Niklas Bendtner, čuveni "Lord" nam je dao dva gola, jedan Simon Kjaer, dok je našu reprezentaciju doveo u prednost Zoran Tošić u 4. minutu utakmice. Srbiju je tada predvodio Dik Advokat.

Nakon slabijih rezultata u kvalifikacijama, Srbija je ostala bez selektora Advokata, pa je Radovan Ćurčić predvodio tim u duelu protiv Danske u Kopenhagenu gde su "orlovi" poraženi sa 2:0 golovima dva Poulsena, Jusufa i Jakoba.

Ipak, naša reprezentacija je imala daleko više uspeha protiv Danske dok smo se zvali Jugoslavija. Skor je 5 pobeda za Jugoslaviju i dva poraza, imali smo dva ubedljiva trijumfa, 5:1 i 4:1 i to 1950. godine u prijateljskim mečevima, a onda u kvalifikacijama za Mundijal smo se dva puta sastali 1980. i godinu dana kasnije, oba puta je naš tim slavio sa 2:1. Ipak, 1984. godine na Evropskom prvenstvu se desila velika katastrofa našeg tima koji je poražen sa 5:0 od Danaca, radi se o jednom od najslabijih naših prvenstava gde smo završili kao poslednji u grupi 1 gde su pored Danaca bili Francuzi i Belgijanci.

I na kraju, u grupi 4 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 1992. godine, Danska i Jugoslavija su igrali dva puta, prvi put smo pobedili u Danskoj 0:2 kada su pogodili Baždarević i Jarni, a potom je u Beogradu Danska bila bolja sa 1:2, tada je Darko Pančev dao jedini gol za naš tim, a Kristinsen je bio strelac dva gola za goste. Dobro svi znaju šta se desilo nakon toga, Jugoslavija je završila kao prva i plasirala se na EURO, ali je potom otišla Danska zbog sankcija usled ratova na prostoru tadašnje države. Danska je na kraju i osvojila taj turnir.

Inače, tada kapiten i najbolji igrač naše reprezentacije, a danas selektor Dragan Stojković, nije igrao mečeve sa Dancima, prvi je propustio zbog povrede, a drugi iz nepoznatih razloga, Ivica Osim ga nije uvrstio u tim u Beogradu iako se u potpunosti oporavio od povrede.

Za razliku od Srbije, Danci ulaze u utakmicu protiv tima Dragana Stojkovića u nešto slabijem raspoloženju jer su poraženi od sasvim solidnih Holanđana sa 4:2 u okviru prijateljskog meča, ali ono što zaista raduje jeste gol koji je postigao Kristijan Eriksen, bio je to njegov prvi gol od onog dramatičnog pada na Evropskom prvenstvu. 

Srbija će na ovom meču nastupiti bez nekolicine fudbalera, neće biti Dušana Vlahovića, pitanje je ko je sve od trenera sugerisao selektoru Stojkoviću da odmori pojedine fudbalere jer uskoro kreću one najbitnije utakmice u okviru klupskih prvenstava i moguće je da neće biti nekih od bitnijih fudbalera, iako selektor voli da najjači tim igra svaku, pa i prijateljsku utakmicu.  

Luka Jović juče je dobio sina, samim tim i dodatni motiv da večeras zatrese mrežu Kaspera Šmajhela, admiralbet.rs na tom tragu daje odličnu kvotu u slučaju pobede Srbije.

Naravno, konstantna pretnja biće i Aleksandar Mitrović koji je često glavom postizao golove, pa će i ovoga puta verovatno biti u prilici da na taj način savlada Dance.

Saša Lukić ima odličan šut sa distance, često je pogađao okvir gola, pa bi upravo tako nešto vrlo lako moglo da se desi u Kopenhagenu, vredi probati.

Sa druge strane, čitav svet će obradovati povratak Kristijana Eriksena što bi admiralbet.rs takođe dobro nagradio u slučaju da postigne gol i Danska ne izgubi.

Danci igraju par različitih sistema, ali se uglavnom sve svodi na 3-4-3 ili 3-4-2-1, prošetali su se do Mundijala u grupi koja je verovatno bila najlakša moguća po njih, Škoti su im bili najveći rivali, uz Austriju i Izrael, ali uz svoj skandinavski mentalitet nisu dopustili slabijima od sebe da im uzimaju bodove, osim u poslednjoj utakmici kada je sve već bilo rešeno.

Nekako se čini da imaju tu kičmu tima na središnjim delovima linija koja kreće od Šmajhela, preko Kjaera, Hojbjerga i na kraju Poulsena. Igrali su polufinale Evropskog prvenstva, i to ne sme da se zaboravi kada se govori o našem protivniku koji je digao glas jer nema vremena za pripremu za Mundijal zbog termina odigravanja tog takmičenja.

Naravno, i Srbija je postala ozbiljan tim sa Draganom Stojkovićem na čelu, očekujemo sada više minuta možda za Luku Jovića jer je Stojković istakao da ga ne interesuje minutaža pojedinih igrača u klubovima.

"Sada nas očekuje još ozbiljniji zadatak, jer Danci igraju izuzetno kvalitetan fudbal. Biće teško u Kopenhagenu, ali nećemo odustajati od našeg stila igre i verujem u pozitivan ishod utakmice", rekao je Miloš Veljković, defanzivac našeg tima. 

Srbija je vezala četiri uzastopne pobede (Luksemburg, Azerbejdžan, Portugal, Mađarska), a ono što je takođe izuzetno jeste činjenica da je poslednji izgubljen meč bio protiv Škotske i to posle penala u baražu za plasman na EURO, bilo je to novembra 2020. godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke