Dva Dušana rešila Litvaniju, odličan start Srbije!

Autor: Mladen Heleta
petak 24.03.2023.
22:39
Izvor: Sportske.net

U ponedeljak protiv Crne Gore.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Fudbaleri Srbije su uspešno započeli kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. "Orlovi" su u Beogradu savladali Litvaniju sa 2:0 u prvom kolu grupe G i tako odmah preuzeli čelo tabele ispred Crne Gore, koja je ranije danas pobedila u Bugarskoj sa 1:0. Mađarska je bila slobodna u premijernom kolu.

Srbija je opravdala ulogu apsolutnog favorita u ovom duelu, slavila je golovima Dušana Tadića i Dušana Vlahovića, pa je na najbolji mogući način najavila susret protiv Crne Gore, koji se u ponedeljak igra u Podgorici.

Srbi su prvih 45 minuta na svom stadionu odigrali autoritativno, ali su dali samo jedan gol i nisu završili posao. 

Od samog starta su izabranici Dragana Stojkovića uspostavili apsolutnu dominaciju na terenu, razvukli su Litvance i tako otvorili prostor za krilne bekove Kostića i Živkovića, "pleli su mrežu" oko gola defanzivno orijentisanih protivnika, čija je odbrana pukla u 16. minutu.

Bila je to lepa akcija Srbije. Grujić je dodao do Mitrovića, koji se otvorio, a ovaj samo produžio loptu do Kostića na levu stranu. Filip je uposlio Tadića u šesnaestercu, koji je rutinski iz idealne pozicije pogodio mrežu Litvanije, za 1:0.

Nakon gola Tadića, "orlovi" su nastavili da pritiskaju goste, bilo je nekoliko izglednih situacija pred golom Litvanije, ali je našima nedostajao završni pas.

U 28. minutu je Litvanija izvela prvu i jedinu napadačku akciju i umalo je šokirala sve prisutne na stadionu "Rajko Mitić". Golubickas je pronašao Paulauskasa u šesnaestercu, koji je prihvatio loptu, a onda iz okreta silovito šutirao i bio zamalo neprecizan.

Pretili su potom gostima Vlahović i Mitrović, a u 35. minutu je saveznik Litvanaca bila stativa. Posle udarca Živkovića nakon odbitka, Grujić je atraktivno petom probao da skrene loptu u mrežu, međutim, ona je "očešala" stativu i završila u gol-autu.

Drugo poluvreme je počelo šansom Litvanije, kada su se po ko zna koji put ogolile sve mane srpske formacije sa trojicom pozadi. Jedan dobar pas je bio dovoljan da razbije našu visoko postavljenu zadnju liniju, Jankauskas je pobegao Erakoviću i šutirao, ali je Vanja Milinković-Savić dobrom intervencijom zaustavio taj pokušaj.

Srbija je potom "dodala gas" i vrlo brzo je, u 53. minutu, došla do preko potrebnih 2:0. Ponovo je Grujić bio začetnik akcije za pogodak, proigrao je Mitrovića na lecoj strani, ovaj je izbegao ofsajd zamku pa uposlio Tadića, koji je na sjajan način i bez gledanja odložio lotpu u peterac, gde je čekao Vlahović i snažnim udarcem zakucao loptu pod samu prečku.

Potom je Kostiću poništen gol zbog ofsajda, a važan detalj desio se u 72. minutu, kada je Lazar Samardžić zamenio Tadića i tako debitovao za Srbiju.

U 75. minutu je pretio Sergej Milinković-Savić. Uspeo je da se zagradi, pronađe prostor za udarac, ali levom nogom je šutirao pravo u golmana Litvanije.

Dva minuta kasnije su Litvanci imali dve polušanse. Stuštio se Černič po levoj strani, snažno šutirao, ali je Vanja nogom odbranio. Zatim je tukao i Novikovas, ali je Vanja i ovaj put bio na mestu.

U samom finišu je Srbija zatvorila meč i bez velike potrošnje sačuvala 2:0, za miran put u Podgoricu.

U ponedeljak u ovoj grupi igraju Crna Gora - Srbija i Mađarska - Bugarska.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke