Srbija i Portugal siloviti, Vlahović dva, Ronaldo tri!

Autor: Darko Mitrović
utorak 12.10.2021.
22:39
Izvor: Sportske.net

Nije bilo iznenađenja, odluka o direktnom plasmanu u Katar pašće narednog meseca.

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije ostvarila je i petu pobedu u kvalifikacionoj Grupi A, u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo. Rival ''Orlovima'' večeras je bila selekcija Azerbejdžana, a Srbija je trijumfovala rezultatom 3:1.

S obzirom na prikazanu igru i broj stvorenih prilika, pobeda našeg tima mogla je da bude i ubedljivija, ali ono što je u ovom trenutku najvažnije jeste to da je Srbija zadržala vodeću poziciju u grupi, sa bodom više od Portugala, doduše i uz jedan meč više.

Selektor Stojković je večeras kombinovao sa sastavom tima, ostavio je Tadića, Mitrovića, Gudelja na klupi, a napadački tandem činili su Jović i Vlahović.

Već u 11. minutu Vlahović je mogao da donese vođstvo Srbiji, ali je njegov šut sa ivice kaznenog prostora zaustavila stativa. Tri minuta kasnije umalo autogol dolamćih posle Kostićevog prodora i oštrog centaršuta po zemlji, ali lopta ponovo pogađa stativu.

Napadi našeg tima su nastavljeni, a u 16. minutu gosti su ponovo imali sreće, kada je šut Sergeja Milinković-Savića zaustavio Mahmudov na gol-liniji.

Ali, nijue se dugo čekalo na vođstvo reprezentacije Srbije. Na isteku prvih pola sata igre Vlahović je posle odličnog dodavanja Nastasića prekršajem zaustavljen u kaznenom prostoru gostiju i tako iznudio penal koji je sam i realizovao preciznim udarcem sa bele tačke - 1:0.

Nastavcila je Srbija sa napadima i posle vođstva, odličnu priliku je imao i Jović posle sjajne akcije Grujića i Lazovića, ali je njegov šut glavom zaustavio golman gostiju na gol-liniji.

Izgledalo je da će se minimalnim vođstvom Srbije završiti prvo poluvreme, ali u poslednjem minutu prvog dela igre, naš golman Predrag Rajković pravi veliki kiks posle jedne lopte koja mu je vraćena. On je pokušao da je iznese izvan kaznenog prostora, ali umesto toga poslao ju je u noge Dadašovu koji ovaj poklon oberučke prihvata - 1:1.

Ali, Srbija je znatno kvalitetniji rival, svesni su toga bili i naši reprezentativci na terenu, pa ih ovaj Rajkovićev kiks nije uzdrmao.

Od početka drugog poluvremena nastavili su ''Orlovi'' da prete preko Vlahovića, pa Jovića, a novo vođstvo Srbiji Vlahović je doneo u 53. minutu posle Lazovićevog pokušaja sa ivice kaznenog prostora, kada je napadač našeg tima odbijenu loptu prosledio u mrežu - 2:1.

Potom su ušli u igru i Tadić i Mitrović, a pitanje pobednika definitivno je rešeno u 83. minutu kada je dosuđen još jedan penal za Srbiju zbog igranja rukom gostujućeg fudbalera u kaznenom prostoru. Ovoga puta Tadić je izveo najstrožu kaznu i loptu je sa bele tačke poslao pod prečku - 3:1.

Za to vreme, Portugalija je lako slomila otpor Luksemburga, bilo je 5:0 za domaću selekciju, uz het-trik Kristijana Ronalda. Doduše, prva dva u osmom i 13. minutu postigao je sa bele tačke, pri čemu je jedan od ta dva penala bio blago rečeno ''sumnjiv''. Bruno Fernandeš je već u 18. minutu povosio na 3:0, a u nastavku su pobedu Portugalije još ubedljivijom učinili Paulinja u 69. i Ronaldo svojim trećim golom u 87. minutu, posle saradnje sa Nevešom.

Srbiji još ostaje meč odluke protiv Portugalije u gostima, a Ronalda i drugove pre toga očekuje i gostovanje u Irskoj.

Tabela: Srbija 17, Portugalija 16, Luksemburg 6, Irska 5, Azerbejdžan 1.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke