Srbija na pragu dva mesta u LŠ, Partizanove pobede bitnije!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 16.09.2021.
08:19
Izvor: Sportske.net

Zašto Partizanove pobede u grupnoj fazi vrede duplo...

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Srbija postaje favorit za dva učesnika u Ligi šampiona.

Naši timovi, makar oni preostali u Evropi, su ostvarili sjajne rezultate, pa smo sa još dve pobede popravili koeficijent za sezonu 2022/23 u poslednjim mečevima u Evropi.

Ukupno 3,000 bodova do sada smo osvojili u ovoj sezoni, retke su države sa više, a ono što je najbitnije, držimo suvereno 12. mesto sada sa 26,875 bodova gledajući poslednjih pet sezona.

Partizan je pobedom protiv Santa Klare uspeo da stigne do novih šest utakmica u Evropi i to u Ligi konferencija, dok će Crvena zvezda nakon veoma ubedljivih 6:1 iz dve utakmice protiv rumunskog šampiona Kluža stigla do šest utakmica u Ligi Evrope i novih prilika za osvajanje bodova koji su bitni za naš koeficijent.

I dalje smo ispred Belgije koja je bila nedelji u kojoj je imala pet predstavnika u Evropi, ali su ostali bez jednog. Ipak, i pored toga su favoriti da nas preteknu i nekako deluje da će sigurno imati dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ostali?

Švajcarci su 14. na listi, oni su ostali sa samo dva učesnika u evropskim takmičenjima (Jang Bojs i Bazel koji je imao sreće posle penala sa Hamarbijem), ali su u meču sa Mančester junajtedom dokazali da mogu mnogo. 

Hrvati su na poziciji broj 15. koja je poslednja koja vodi do dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i imaju razloga za strepnju. Praktično nam više ne dišu za vratom, Rijeka je u kvalifikacijama izgubila i ispala od PAOK-a, Grci su nam učinili uslugu i Hrvati su ostali samo sa Dinamom u Evropi, a napomenimo i to da na "Maksimiru" ne cvetaju ruže na startu ove sezone, Šerif je možda najbolji dokaz.

Sledi Kipar sa dva učesnika, oba u Ligi konferencije gde su smešteni u četvrti šešir i praktično su predviđeni za ispadanje. Turci su iza sa tri učesnika, kao i Česi sa takođe tri učesnika u Evropi i možda od njih preti opasnost, ali njihove pobede vrede manje od naših jer su imali pet učesnika u Evropi i jedni i drugi, dok smo mi imali četiri.

Evo i trenutne situacije:

11. Ukrajina 30,400 (3)
12. Srbija 26,875 (2)
13. Belgija 26,400 (4)
14. Švajcarska 26,175 (2)
15. Hrvatska 24,400 (1)
----------------
16. Kipar 24,125 (2)
17. Turska 23,100 (3)
18. Češka 23,000 (3)
19. Švedska 22,625 (1)

* u zagradi je broj preostalih timova u Evropi

Očigledno, šanse nam iz nedelje u nedelju rastu, a šta je potrebno da osiguramo ostvarenje cilja? Sa prolećem u Evropi i za jedan i drugi tim definitivno bismo bili na kraju sezone među 15, ali jasno je i da su nam velike šanse i ako se jedan od dva naša najveća kluba nakon zime nađe u Evropi.

Nakon što su izvučeni parovi, jasno je da itekako imamo šanse, Zvezda će sa Bragom, Ludogorecom i Midtjilandom tražiti prolaz dalje, dok će Partizan pokušati da se plasira u nokaut fazu Lige konferencija pobedama protiv Genta, Anortozisa i Flore.

Jasno je da su Partizanovi protivnici na papiru slabiji, pa upravo od crno-belih očekujemo veliki broj bodova do kraja ove sezone, ali navikli smo i na sjajne rezultate Crvene zvezde.

Što se tiče napada možda i na direktnog učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona za par godina, Srbiji bi mnogo značile pobede protiv belgijskih timova, pa je jasno da bi pobede Partizana protiv Genta bile od izuzetne važnosti.

Da analiziramo i ostale, belgijski Antverpen je upao u veoma tešku grupu LE, sa Olimpijakosom, Ajntrahtom i Fenerom, dok je Genk sa Dinamom iz Zagreba, Vest Hemom i Rapidom. Briž je apsolutni autsajder u Ligi šampiona gde su Siti, PSŽ i Lajpcig, pa možemo se nadati slabim rezultatima tih timova. Hrvati su ostali sa Dinamom i reklo bi se da su nam najmanja pretnja, dok su Švajcarci ostali sa Jang Bojsima koji su u Ligi šampiona sa Viljarealom, Mančester junajtedom i Atalantom, a Bazel će skupljati bodove sa Karabagom, Kairatom i Omonijom u LK.

Kipranima ne dajemo mnogo šanse da stignu do 15. mesta (trenutno su na 16. mestu) jer su ostali samo sa Omonijom i Anortozisom i ponovo će na scenu stupiti Partizan od kog očekujemo ključne pobede nad Kipranima.

Dakle, ako želimo da stignemo do cilja, a to je makar 15. mesto, bodovi Partizana su bitniji od bodova Crvene zvezde jer će se računati protiv direktnih konkurenata, Belgijanaca i Kiprana.

Danas Crvena zvezda dočekuje Bragu od 18:45, dok Partizan igra u gostima Anortozisu od 21 čas. 

Navijajmo danas, Srbiji mnogo znači svaka pobeda...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke