Srbija pred EURO - Ozbiljna imena, neozbiljna igra

Autor: Nemanja Janošev
subota 08.06.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Mogu li se stvari poboljšati?

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti


Pripremne utakmice, kao pripremne utakmice. Ne moraju da pokažu ništa, a mogu sve. U našem slučaju, naći ćemo se na sredini. Na predstojeće Evropsko prvenstvo, javnost će ispratiti reprezentaciju Srbije bez previše očekivanja budući da smo u nikada lakšoj grupi „na mišiće“ došli do plasmana na završni turnir. Nismo bili uverljivi ni u jednom aspektu igre, za razliku od pre dve godine kada smo se domogli Svetskog prvenstva u Kataru.

Nije Dragan Stojković imao sve reprezentativce na raspolaganju od prvog dana zbog obaveza prema klubovima, pa su tako Aleksanadar Mitrović, Sergej Milinković-Savić, Luka Jović, Nikola Milenković i drugi došli sa nekoliko dana zakašnjenja. Svakako da svaki dan u pripremama za turnir i te kako znači, ali to nije alibi za ono što smo videli u prvih 13 minuta igre protiv Austrijanaca.

Da krenemo redom... Selektor Stojković je odabrao, pa, reklo bi se, inovativan sistem sa četvoricom štopera. Od prvog minuta, na terenu su se našli Uroš Spajić, krajnje desno, Nemanja Gudelj, Miloš Veljković i Strahinja Pavlović. To nije nešto što je Stojković ranije pokušavao budući da se njegova igra uglavnom zasnivala na sistemu sa trojicom centralnih bekova. Doduše, nije ovo nešto što se često viđa na ozbiljnom nivou fudbala, ali kad već izostaju igrači na bekovskim pozicijama... Ispred su se našli Sergej Milinković-Savić i Nemanja Maksimović, dok su u navali bili Mijat Gaćinović, Dušan Tadić, Andrija Živković i Dušan Vlahović. Naravno, među stativama je stajao Vanja Milinković-Savić.

Momentalno se videlo da Srbija ima problema u prenosu lopte, Austrijanci su bili poprilično agresivni s akcentom na Kevina Dansa koji nije dozvoljavao Dušanu Vlahoviću „da diše“. Branili smo se u sistemu 2-3-5, kada bi se Gudelj spuštao u štopersku liniju. Međutim, bilo je toliko prostora u središnjem delu, a porozno je bilo i u zgusnutoj odbrani, pa su Austrijanci preko sredine igrališta prelako postigli dva pogotka u razmaku od samo nekoliko minuta. Izostajala je komunikacija, markacija... Kao da većina igrača nije znala šta je tačno čiji zadatak. Srećom, uspeli smo da izjednačimo i to u delu igre koji nam je jedna od retkih vrlina, barem u uzorku iz poslednjeg kvalifikacionog ciklusa – a to je prekid. Lopta na drugu stativu gde je Spajić odlično skočio, a Pavlović ispratio odbitak od stative u gol. Iako je i on sam imao pojedinih grešaka, Strahinja Pavlović je svakako bio možda i najsvetlija tačka ovog duela iz perspektive naše reprezentacije, em zbog gola, em zbog neverovatne borbe koju uvek pokazuje.

AP Photo/Matthias Schrader

Dušan Vlahović nije imao mnogo prostora, Austrijanci su ga odlično markirali sve vreme, posebno Danso. Štoper Lansa je često pravio sitne faulove kojima je ubijao pokušaje Srbije da ubrzaju na polovini rivala, a ujedno i stavljao do znanja, pre svega Vlahoviću, da mu je uvek za petama. Odrađivao je impresivan posao. Sergej je delovao kao neko ko je bez energije, trčkarao je na terenu i ono stanovište da bi manjak intenziteta u saudijskoj ligi mogao da nas košta njegovih dobrih igara iz prošlosti na ovom Evropskom prvenstvu sve češće dobija tu potporu. Nadamo se da je meč sa Austrijom samo proizvod manjka vremena po dolasku iz Al Hilala... U drugom poluvremenu smo pokazali više. Ivan Ilić je neko ko bi mogao da odmeni Sergeja ukoliko ovaj ne bude bio na nivou iz prethodnih godina, a odlično se pokazao i Lazar Samardžić. Definitivno neko ko takođe zaslužuje minutažu. Stojković je promenio sedam igrača tokom meča, a ostaje žal što nismo videli i izmenu na golu, čisto da se uverimo kako izgleda sa, eventualno, Petrovićem. No, ovo svakako otklanja bilo kakvu dilemu, ako je uopšte i postojala – Vanja će biti prvi golman na Evropskom prvenstvu. Nije nezasluženo. On je neko ko je takođe branio odlično čitave sezone i i te kako je sposoban da ubrza igru svojim izuzetnim pasovima, kao i bacanjem lopte iz ruke. Sjajne predispozicije. Međutim, da je mogao bolje kod oba gola – jeste.

Možda Dragan Stojković iznenadi, pa protiv Švedske vidimo Predraga Rajkovića ili Đorđa Petrovića.

Sa Švedskom igramo u subotu i biće to još jedna ozbiljna provera, ali i idealna zbog činjenice da su i Danci pre nekoliko dana igrali protiv njih i pobedili 2:1 golovima Eriksena i Hejbjerga. Biće to idealna prilika za detaljnu video analizu i možda korišćenje pojedinih principa iz igre Danske da se savladaju Šveđani, ali i obrnuto – korišćenje taktičkih zamisli Jan Dal Tomasona protiv Kaspera Hjulmanda. U svakom slučaju, protiv Danske će biti izuzetno teško na predstojećem turniru. Ozbiljna reprezentacija. Ozbiljnija od naše u brojnim segmentima igre. Od pomeranja linija, do discipline. Istina, nemaju napadački potencijal kao mi, ali ako nam je to jedina vrlina, ne piše nam se dobro.

Cilj ovog teksta nije da nam ubije euforiju ili slično, naprosto su do sada pokazali da imaju mnogo više kvaliteta od nas. Uostalom, kao i Englezi koji nam otvaraju vrata Evropskog prvenstva. Geret Sautgejt ima impresivan tim, a nešto što bi moglo da nas „ubije“ upravo uvežbava na ovim prijateljskim utakmicama, mada je pokušavao isto i ranije. Naime, Trent Aleksander-Arnold igra na poziciji osmice, delio je duge lopte kao od šale protiv Bosne i Hercegovine i kada na to dodate našu razuđenost u odbrani, sa brzim napadačima kao što ima Engleska...

Moraće Dragan Stojković mnogo, mnogo pažnje da usmeri ka defanzivi za taj meč i igra sa četvoricom štopera mu tu neće previše pomoći jer će nas Englezi ugurati u 16 metara i iz toga će se izvesno, znajući našu odbranu, izroditi makar jedan gol. Ako bismo projektovali sastav naše selekcije za taj meč, onda verujemo da će to biti sa trojicom pozadi i ful-bekovima koji će morati više da budu usmereni ka odbrani svog gola, a da u kontrama budu podrška napadu. Nemanja Gudelj bi morao da bude ispred štoperske linije.

SRBIJA: Vanja – Spajić, Milenković, Pavlović – Gudelj – Kostić, Živković – Sergej, Tadić – Mitrović, Vlahović.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DRUG OSTOJA
Saturday, 08.06.2024
11:07

Nema šanse da Mitrović i Vlahović igraju zajedno od početka.

avatar
Aleksandar
Saturday, 08.06.2024
10:12

Bez agresivnosti i sportskog bezobrazluka - ( Belić je trebao da dobije poziv da igra tog čistača ) Loše nam se piše. Naši igrači sve fina gospoda nijedan klizeći na utakmici, sem Pavlovića...