Srbija sa manama i u velikom stilu pred Zlatanovim očima! "Orlovi", srećno u Nemačkoj!

Autor: Ivan Cvetković
subota 08.06.2024.
19:56
Izvor: Sportske.net

Da li je vreme za EUROforiju? Može, a i ne mora biti...

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije ostvarila je ubedljivu pobedu u poslednjem pripremnom meču pred početak Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Izabranici selektora Dragana Stojkovića savladali su u Stokholmu ekipu Švedske rezultatom 3:0 na meču koji je bio omaž reprezentativnoj karijeri legendarnog Zlatana Ibrahimovića.

Na Solni smo videli jedan veoma neobičan meč u kojem je Švedska po svemu prikazanom možda mogla i do trijumfa, da bi na kraju doživela ubedljiv poraz od Srbije koju su večeras čuvali Predrag Rajković i ubitačnost u završnoj trećini terena.

Terensku inicijativu izabranika Jona Dala Tomasona Srbija je uspela da učini relativno bezopasnom, mada je napad u kojem Elanga nije stigao do lopte mogao da napravi problem Predragu Rajkoviću.

Golman Majorke intervenisao je lako kod udarca Kuluševskog, da bi praktično pravo niotkuda "orlovi" stigli do vodećeg pogotka kada je proradila "novozelandska veza" Andrije Živkovića i Sergeja Milinkovića Savića.

Igrao se 18. minut kada Živković uputio dobar centaršut s desne strane, loptu je na drugoj stativi dočekao Sergej Milinković Savić i glavom matirao nemoćnog Olsena.

Okuražili su se "orlovi" nakon toga, pa je Vlahović veoma brzo mogao i da udvostruči vođstvo, ali je udarac napadača Juventusa iz voleja završio preko gola.

Igra Švedske posle primljenog gola nije delovala previše konkretno, sve do pokušaja prvo Kuluševskog, a potom i Elijasona čiji je udarac uspeo da odbrani Rajković.

Ti pokušaji nisu bili opasni, međutim problematične su pojedine reakcije fudbalera Srbije u defanzivnoj fazi, pa je to sasvim sigurno nešto na čemu još mora da se radi, naročito jer su Lukić, Pavlović i Milenković "požuteli" u nadoknadi vremena.

Uz to, Pavlović je u duelu sa Kuluševskim prokrvario iznad nosa...

Stojković je odlučio da napravi izmenu na poluvremenu, pa je Lukića zamenio Nemanja Gudelj.

Šveđani su nastavili gde su stali u najvećem delu prvog dela meča, prilično lako uspostavili terensku inicijativu i stizali do završne trećine, a udarac Kuluševskog je Rajković ukrotio bez problema nakon čega je odbranio i pokušaj Lindelefa glavom posle kornera Forsberga.

Čuvar mreže "orlova" istakao se i prilikom šuta Isaka, da bi zatim usledila kazna gostiju na najbolji mogući način.

Mladenović je posle kontranapada po levoj strani probio i uposlio Aleksandra Mitrovića, a rekorder po broju golova za nacionalni tim Srbije je iz prve reagovao i udvostručio prednost svoje ekipe u 60. minutu.

Dva minuta kasnije, Mitrovića i Mladenovića zamenili su Dušan Tadić i Filip Kostić, a upravo je kapiten reprezentacije Srbije u 70. minutu uspeo da postigne gol osam minuta po ulasku u igru.

Fudbaler Fenerbahčea je ispratio kontru koju je svojim odličnim dodavanjem "otvorio" Sergej Milinković Savić, uz dosta sreće se lopta odbila do Tadića koji je poslao neodbranjiv hitac u gornji desni ugao gola Švedske za 3:0.

Imao je odmah zatim dobru priliku i Vlahović, u igru su ušli Birmančević i Jović umesto Sergeja i Živkovića, a Šveđani su do kraja utakmice vrlo lako mogli i do drame u finišu meča.

Srbija večeras može da zahvali i Predragu Rajkoviću koji je utakmicu završio sa čak devet odbrana, probali su Isak, Holm i Svedberg, ali je nekadašnji čuvar mreže Crvene zvezde pokazao da selektor Stojković itekako može da računa na njega u Nemačkoj.

Priliku u završnici meča dobio je i Lazar Samardžić koji je u igru ušao u 79. minutu umesto Vlahovića.

Opšti je utisak da je Srbija vrlo lako dozvoljavala švedskim fudbalerima da priđu na 30 metara od gola Rajkovića, ali pobeda od 3:0 u gostima pred očima Zlatana Ibrahimovića će mnogo značiti pred EURO.

"Orlovi", srećno vam bilo!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke