Srbiji EURO na dohvat ruke posle više od 20 godina, mi se pitamo dok imamo Mitrovića i Tadića!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 17.10.2023.
22:42
Izvor: Sportske.net

Na bod smo od Evropskog prvenstva.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Srbije blizu je plasmana na Evropsko prvenstvo, prvo još od 2000. godine.

"Orlovi" su u ključnoj utakmici kvalifikacija savladali Crnu Goru na "Marakani" sa 3:1, i tako zacementirali drugu poziciju u grupi, koja vodi na EURO, sa pet bodova više i utakmicom više u odnosu na većerašnjeg rivala.

Srbiji je potrebno da osvoji bod u poslednjem meču kvalifikacija protiv Bugarske u Leskovcu narednog meseca kako bi se našla na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Sjajno je Srbija započela utakmicu. Naša selekcija povela je već u osmom minutu kada je Lukić pronašao Aleksandra Mitrovića na ivici kaznenog prostora gostiju, centarfor „orlova“ fintom je izbacio iz igre štopera Crne Gore Savića i sjajnim udarcem desnom spoljnom pogodio mrežu protivničkog gola.


U narednih desetak minuta izabranici selektora Stojkovića malo su se povukli, ali su imali kontrolu utakmice, iako je rival nešto više imao loptu u svom posedu.

Mogla je Srbija da duplira vođstvo u 26. minutu. Odlično su kombinovali naši igrači na protivničkoj polovini. Tadić je pronašao neometanog Živkovića na desnoj strani, odmah je usledio udarac, ali je lopta umesto mreže, pogodila u stativu.


Selektor Crne Gore Miodrag Radulović načinio je prvu izmenu posle pola časa igre. Iz igre je izašao povređeni Andrija Vučković, a na teren ušao Risto Radulović.

Pravo ni iz čega Crna Gora je stigla do izjednačenja u 36. minutu. Imala je naša reprezentacija slobodan udarac i priliku da zapreti golu Mijatovića. Umesto toga, Mladenović je napravio kardinalnu grešku, dobacio loptu pravo u noge protivniku. Usledio je kontranapad Crne Gore tri na jedan, sjajna asistencija Marušića i efektan pogodak Stevana Jovetića.


Na startu drugog poluvremena Stojković je iz igre izveo Filipa Mladenovića i Ivana Ilića, a na teren poslao Sergeja Milinković-Savića i Filipa Kostića, od kojih se očekivalo da promene tok utakmice.

Crnogorci su očekivano stali u defanzivni blok, jer im je bod bio dovoljan da sami odlučuju o svojoj sudbini u finišu kvalifikacija.

Nije Srbija uspela da probije crnogorski bedem u prvih 15 minuta nastavka. Kružili smo oko zone, ali udarca nije bilo. Crnogorcu su prvi pripretili na isteku časa igre, kada je Camaj snažnim udarcem iz daljine naterao Vanju Milinković-Savića da interveniše.

Umesto šuteva, ređali su se korneri za našu selekciju, ali nismo uspevali da posle njih ugrozimo gol rivala.

Veliku priliku da povede Srbija je imala u 63. minutu kada je Kostić sjajno centrirao Milinković-Saviću, ali je golman Crnogoraca Mijatović nogom zaustavio pokušaj veziste "orlova".

Četiri minuta kasnije Stojković je izvršio treću izmenu. Umesto "požutelog" Gudelja u igru je ušao Nemanja Maksimović.

Još jednu odličnu šansu za Srbiju iskreirao je Kostić u 72. minutu, kada je pronašao Tadića u šesnaestercu rivala, naš kapiten bio je neometan, ali je glavom šutirao preko gola.

Nastavila je Srbija da pritiska goste, a napadi su se ređali. Najbolji na utakmici "orlovi" su izveli u 73. minutu. Lukić je započeo akciju našeg tima, odložio loptu do Tadića, ovaj pronašao Sergeja, koji je majstorski petom odložio loptu do Tadića, kome nije bilo teško da proanđe usamljenog Mitrovića, koji se zahvalio na asistenciji i doveo Srbiju do novog vođstva.


Sve je bilo rešeno četiri minuta kasnije. Tadić i Mitrović su zamenili uloge. Snažni napadač proigrao je svog kapitena, a Tadić fantastičnim udarcem zatresao mrežu rivala i rešio pitanje pobednika.


Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke