Srbijo, ima nade! Igraćemo na EURO? Ili možda ipak ne...

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 12.07.2021.
08:26
Izvor: Sportske.net

Od UEFA stvarno sve možemo da očekujemo...

Twitter/@FSSrbije
Twitter/@FSSrbije

Povezane vesti

Izgleda da UEFA ima novi plan. O njegovoj opravdanosti izlišno je govoriti, ali  se sprema novi format takmičenja.

O čemu se radi?

U Nionu razmišljaju da dodatno povećaju broj učesnika i to samo 12 godina posle promene i podizanja reprezentacija na završnom turniru sa 16 na 24, što je prvi put bio slučaj pre pet godina u Francuskoj.

Obezbeđena je i glatka većina za ovu promenu, anonimni izbor iz UEFA tvrdi da većina gura ovu promenu, i da bi prema toj zamisli na EURO trebalo da od 2028. igraju 32 tima. Podsetimo, evropska kuća fudbala ima 55 članica, pa bi više od polovine na taj način igralo na završnom turniru. 

Postoji još jedna novina, naime, da slabije reprezentacije igraju kvalifikacije između sebe, kako bi oni najslabiji otpali. To je recimo slučaj u Aziji i Severnoj Americi.

Dakle, manje zemlje, one patuljaste bi se međusobno borile da uđu u kvalifikacije.  Ako se ovo desi, i Liga nacija bi služila kao siti, naime, timovi iz gornjih šešira bi na taj način obezbeđivali plasman nu završnicu. U pozadini je namera da ne bude iznenađenja, odnosno da oni najbolji timovi uvek igraju na prvenstvu. Takođe, sa 32 tima, grupe bi bile ujednačenije i pravili bi se šeširi na osnovu koeficijenata, naime, UEFA želi da izbegne situaciju da recimo Francuska, Engleska i Portugal budu u istoj grupi, bez obzira što su sva ti tima prošla. 

Ovo bi jasno bila šansa i za Srbiju, mada poznavajući naš fudbalski tim, sve je moguće. Ono što predstavlja problem je što UEFA ne želi da se igra u više zemalja od eventualno dve, i neće biti lako obezbediti infrastrukturu za takmičenje od 32 tima.

Čitaj, samo velike fudbalske nacije mogu ovo da podnesu, kada su u pitanju stadioni i sve prateće stvari koje idu uz šampionat. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke