Sreća kao Zvezdin začin koji se prosuo, mirnoća kao lekcija

Autor: Nemanja Janošev
petak 18.03.2022.
11:40
Izvor: Sportske.net

Da je moglo biti drugačije, moglo je. Crvena zvezda je pokazala da može da igra na nivou osmine finala Lige Evrope i to je samo podstrek za dalje.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Povezane vesti

I kap sreće u svetu sporta dovoljan je za uspeh. To je onaj šut preko ruke sa pola terena u poslednjoj sekundi, to je onaj milimetar razlike između napadača i štopera čime se izbegne ofsajd... To je ono nešto, što nikada ne znaš kada će da ti dođe, da li će da ti dođe, a i ako dođe, hoće li se ikada vratiti?

Zvezda je imala tu sreću da na žrebu tog 25. febuara za protivnika dobije Glazgov Rendžers. Uistinu, tim koji sa klupe predvodi Đovani van Bronkhorst, čovek bogate karijere, prethodno je održao lekciju Borusiji iz Dortmunda, dao im šest golova u dve utakmice i impresionirao u tranziciji. Ali, to je ekipa koja je, od svih mogućih potencijalnih rivala, uz Bragu, bila najmanje atraktivna. Stoga, možemo govoriti o faktoru sreće za Crvenu zvezdu.

Upravo tog 25. februara, ona je, jednim pucanjem prstiju - iščezla. Dvomeč sa Rendžersom je s razlogom unosio optimizam u redove srpskog šampiona i navijača ovog kluba. Ono što je bilo krucijalno, jeste da će se revanš igrati na stadionu "Rajko Mitić" i da će svaki rezultat ostvaren u Glazgovu moći, barem u perspektivi, da se sustigne.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

A, onda, nesrećnih 3:0 za "policajce", uz tri poništena gola Crvene zvezde od kojih je dva maestralno završio Aleksandar Katai, a jednom Ben. Eh, da je i onaj penal fudbalera iz Srbobrana završio iza Alana Mekgregora... Starac na golu Rendžersa branio je kao da doživljava drugu mladost, reinkarnaciju... Čudesne bravure četrdesetogodišnjeg Škotlanđanina su u obe utakmice bile jedan od ključnih faktora za konačan ishod dvomeča. Konkretno, Crvena zvezda je u dva susreta uputila 32 udarca ka golu Rendžersa, a čak 17, od čega 13 u revanšu, u okvir gola.

Mekgregor je kroz 180 minuta imao 16 odbrana. Šesnaest spektakularnih odbrana. No, bilo je tu i udaraca koji su završavali tik pokraj njegovih stativa. Od onoga što je sveže, pomenućemo samo Milana Pavkova i Mirka Ivanića. Zatim su tu onaj pokušaj iz kornera Gelora Kange, pa udarac Pićinija slabijom levom nogom... Četrdesetogodišnjak u telu dvadesetogodišnjaka - tako je delovao Alan Mekgregor.

Sreća Rendžersova pa je iskusni čuvar mreže branio na ovakav način. Opet dođosmo do te sreće... Falilo je i mirnoće, pribranosti u završnici, nije da je sreća jedini faktor koji je koštao Stankovićev tim boljeg rezultata. Milan Pavkov je mogao i morao bolje kod situacije u prvom poluvremenu, a ostaće misterija kako on i Ohi nisu završili situaciju početkom drugog dela igre... Mirko Ivanić je imao svoje šanse i u nastavku, ali avaj. 

Zvezda je bila otvoreniji tim, opasniji, konkretniji, sa ukupno 79 napadačkih akcija spram Rendžersovih 52, što je donekle bilo i očekivano shodno rezultatu iz prve utakmice, ali je još jedan pokazatelj hrabre igre na koju se opredelio Dejan Stanković.

Sve je to ispraćeno ovacijama navijača nakon meča. Gotovo 50.000 ljudi je verovalo u čudo posle 3:0 iz Glazgova, čudo koje se nije dogodilo, ali svima njima, pa i onima kraj malih ekrana, srce je drhtalo posle pogotka Mirka Ivanića. Takav osećaj, uprkos eliminaciji, neće moći da im se oduzme. To je i suština sporta i fudbalske igre - sreća, samo u drugom obliku, onom unutrašnjem, ali ponovo se vratismo na to neopipljivo stanje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke