Srpske evropske "šestice" - Bilo ih je tako malo do pre samo šest godina, a onda su počele da se ređaju!

Autor: Lazar Nikolić
sreda 24.07.2024.
10:15
Izvor: Sportske.net

Sada je i to počelo da bude normalno...

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Od kako se srpski klubovi takmiče u Evropi pa do današnjeg dana pukle su osam "šestica" u mrežama naših klubova, a ono što je simptomatično da su u poslednje vreme krenule da se ređaju, skoro pa iz godine u godinu.

Naime, sve do 2018. godine srpski klubovi su u Evropi samo u tri navrata primili šest golova. Crvena zvezda u Intertoto Kupu 1963. godine od poljske Polonije Bitom (6:1), Vojvodina u Kupu UEFA 1971. godine od Slovana iz Bratislave (6:0) i Partizan od Kvins Park Rendžersa (6:2) u legendarnom meču, a kasnije i dvomeču, istog takmičenja 1984.

Nažalost od 2018. godine, naši klubovi počeli su mnogo učestalije da evropske utakmice napuštaju sa šest golova u mreži.

Seriju je otvorila Crvena zvezda u premijernom nastupu u grupnoj fazi Lige šampiona 2018. godine kada je u Parizu izgubila od Pari Sen Žermena sa 6:1.

I naredne godine Zvezda se domogla grupne faze najjačeg evropskog takmičenja, a Bajern iz Minhena održao fudbalsku lekciju na "Marakani" i slavio sa 6:0.

Ništa bolje nije prošla ni Vojvodina 2021. godine i to u tek trećem po rangu evropskom takmičenju Ligi konferencija. Novosađani su u kvalifikacijama kao gosti izgubili od austrijskog LASK-a sa 6:1.

I prošle godine imao je srpski tim "brodolom" u Ligi konferencija, ovoga puta barem u grupnoj fazi. Čukarički je gostovao Fiorentini, a "viola" ga je na Banovo brdo ispratila sa šest golova u mreži, bilo je 6:0 za Italijane.

Kolekciju "šestica" u Evropi do sada kompletirao je sinoć Partizan bolnim porazom u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Dinama iz Kijeva, koji je domaćin crno-belima bio u Poljskoj. Veruejmo da niste zaboravili, bilo je 6:2 za Ukrajince.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke