Šta je zajedničko Ferencvarošu i Zvezdi?

Autor: Darko Mitrović
petak 26.08.2022.
14:28
Izvor: Sportske.net

Mogu se povući određene paralele.

@Fradi_HU/Twitter
@Fradi_HU/Twitter

Povezane vesti

Ekipa Ferencvaroša je još jedan od danas izvučenih Zvezdinih rivala u Ligi Evrope koja počinje 8. septembra.

Mađarski šampion je bio smešten u treći šešir i reklo bi se da je to protivnik ''po meri'' za srpskog šampiona. Zajedničko za ove dve ekipe jeste to da su rekorderi u svojim zemljama po osvojenim trofejima, da imaju i slavnu prošlost, ali i da poslednjih godina ređaju titule u nacionalnim šampionatima.

Ferencvaroš je 33 puta osvajao titulu prvaka Mađarske, 24 puta pehar nacionalnog kupa, a kada je u pitanju evropska scena, 1975. su igrali u finalu Kupa pobednika kupova. Baš te sezone su se Zvezda i Ferencvaroš poslednji put sastali u zvaničnim evropskim mečevima. ''Fradi'' je na svom terenu slavio sa 2:1, na ''Marakani'' je bilo 2:2 i mađarski velikan je otišao u finale, gde je poražen od kijevskog Dinama sa 3:0.

Mađarski šampion je ovog leta neočekivano eliminisan od azerbejdžanskog Karabaga u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, posle 1:1 u gostima poraženi su sa 3:1 na svom terenu, pa su se preselili u plej-of kvalifikacija za Ligu konferencija. Tu su već imali lakši posao i sve su praktilno rešili u prvom meču na svom terenu kada su slavili sa 4:0, a u revanšu su sinoć poraženi sa 1:0.

Adama Traore će biti najveća opasnost po gol Milana Borjana, zaređao je sa golovima i protiv Karabaga, pa MOL Fehervara, a onda je bio dvostruki strelac u pomenutoj pobedi nad Šamrokom.

Na klupi imaju iskusno ime, bivšeg ruskog selektora Stanislava Čerčesova koji je ekipu preuzeo prošle zime, osvojio je duplu krunu, ali sada se od njega očekuje i bolji rezultat u Evropi, na tragu slavne prošlosti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke