Šta kažu brojke - Kakav je Miloševićev, a kakav Stanojevićev učinak u Partizanu?

Autor: Darko Mitrović
petak 27.09.2024.
18:15
Izvor: Sportske.net

Da li je Partizan doveo boljeg trenera?

© Pedja Milosavljevic / STARSPORT
© Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Fudbalska tema dana u Srbiji je povratak Sava Miloševića na klupu Partizana.

Proslavljeni napadač se posle četiri godine vraća na nikad ''vreliju'' klupu crno-belih i biće zanimljivo videti da li će uspeti da izvuče ''Parni valjak'' iz velike kaljuge u kojoj se zaglavio ovog leta.

Znate već da je Milošević upravo u Partizanu pre pet i po godina počeo svoju trenersku karijeru, koju je zatim nastavio kratko u Olimpiji, a onda se oprobao i u ulozi selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine koju je takođe preuzeo u teškoj situaciji.

Prilika je da se sada podsetimo i kakav učinak je Milošević imao u svom prvom mandatu u Partizanu. Pre svega, ono što će ostati upamćeno jeste da je Milošević sa crno-belima 2019. osvojio Kup Srbije pobedom u finalu na Marakani protiv Crvene zvezde sa 1:0. To je i dalje poslednji trofej koji je klub iz Humske osvojio. 

U Evropi je Miloševićev Partizan igrao u grupnoj fazi Lige Evrope i spletom nesrećnih okolnosti je ostao bez plasmana u evropsko proleće. Verovatno se sećate one prokockane prednosti protiv AZ Alkmara u Holandiji, i to sa igračem više...

A ako sva takmičenja uzmemo u obzir, Milošević je vodio ekipu Partizana na ukupno 67 utakmica - dobio je 43, osam puta je remizirao, a 16 puta je poražen, uz gol-razliku 146:68 i prosečni broj bodova 2.04.

To je neuporedivo sa onim što je Aleksandar Stanojević uradio ovog leta u Partizanu. Od početka sezone pod Stanojevićevim vođstvom crno-beli du odigrali 13 mečeva, upisali samo tri pobede, uz tri remija i čak sedam poraza. Ukupna gol-razlika je 13:21, a prosek bodova po meču samo 0.92.

Ipak, Stanojević je imao znatno uspešnija svoja dva prethodna mandata u Partizanu.

U prvom mandatu je 2010. godine sa crno-belima izborio plasman u Ligu šampiona, osvojio dve titule i jedan trofej Kupa Srbije tokom 2010. i 2011. godine. Stanojević je u tom periodu na 79 utakmica vodio ekipu Partizana, ostvario 60 pobeda, 7 poraza i 12 poraza, uz sjajnu gol-razliku 182:57 i prosek bodova po utakmici 2.37.

Drugi mandat se takođe može smatrati uspešnim, iako su trofeji izostali. Stanojeviću tada sa crno-belima nije bilo dovoljno ni 98 osvojenih bodova za osvajanje titule. Od 2020. do 2022. godine, Stanojević je upisao 97 mečeva na klupi Partizana, uz 75 pobeda, 10 remija i 12 poraza i prosek bodova 2.42.

Dakle, taj učinak je bio približan onom iz prvog mandata, pa posle onoga što smo videli ovog leta ostaje da lebdi pitanje šta se zapravo desilo sa Stanojevićem ovog leta i zašto je delovao kao da je potpuno izgubio kompas u vođenju tima i izboru igrača.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke