Stadion ''Luj Drugi'' - Mesto gde je Vujke ispisao istoriju na putu ka večnosti

Autor: Nemanja Janošev
utorak 22.10.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Zaštitni znak stadiona jesu devet prstenova koji čitavu jednu stranu ostavljaju ''otvorenom''

Sportske.net/Nemanja Janošev
Sportske.net/Nemanja Janošev

Povezane vesti

Ne možemo reći prelep, ali kulturološki vrlo značajan i arhitektonski savršeno uklopljen u okolinu u kojoj se nalazi u Monte Karlu. Stadion ''Luj Drugi'' je specifično zdanje čije tribine gotovo nikada nisu ispunjene bez obzira na ime protivnika jer mala navijačka baza ne može da im omogući tako nešto. Dešavalo se da u domaćim utakmicama kada gostuje Pari Sen Žermen, Sent Etjen ili Nica stadion bude ispunjen, ali ne i do poslednjeg mesta. Najveća poseta se prema arhivama zabeležila 1990. protiv Sampdorije kada je 20.000 ljudi, što je najveća poseta ikada, došlo da gleda prvi meč polufinala Kupa pobednika kupova. Italijanski tim koji je sa klupe predvodio Vujadin Boškov remizirao je 2:2 zahvaljujući golovima Đanluke Vijalija, dok je za Monako čiji je menadžer tada bio Arsen Venger mrežu tresao Džordž Vea i Ramon Dijaz. Kasnije je Sampa u finalu pobedila Anderleht i došla do prve i jedine evropske titule.

Stadion ''Luj Drugi'' prima oko 16.000 gledalaca, okružuje ga atletska staza što kreira dodatan jaz između navijača i igrača, te kreira još setniju atmosferu kada su rivali neki manji timovi koji nisu privlačni publici. Dugo vlasti u kneževini nisu uspele da pronađu idealnu lokaciju za izgradnju stadiona, pa je interesantno da je on podignut na samo osam metara nadmorske visine. Unutar stadiona nalazi se i sala ''Gaston Medicin'' u kojoj košarkaški klub igra svoje mečeve.

Zaštitni znak stadiona jesu devet prstenova koji čitavu jednu stranu ostavljaju ''otvorenom''. Isti gledaju direktno na stadiončić koji od 2018. nosi ime po selektoru Didijeu Dešanu. Svojevremeno je Dešan vodio ovaj klub sa klupe i od tada je uglavnom u Monte Karlu kao rezident. Lokalci su želeli da mu ukažu čast kao najuspešnijem francuskom fudbaleru i treneru svih vremena budući da je osvajao Svetsko prvenstvo i kao igrač i kao selektor.

Iz Monte Karla: Nemanja Janošev


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke