Stanoje i Deki, novo poglavlje

Autor: Darko Mitrović
nedelja 19.09.2021.
09:34
Izvor: Sportske.net

Rađanje još jednog velikog rivalstva, trenerskog.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti


Partizan i Crvena zvezda igraju meč u okviru devetog kola Super lige Srbije, ukupno 165. večiti derbi će se odigrati u nedelju od 18 časova.

I crveno i crno-beli ulaze u ovaj duel u dobrom superligaškom raspoloženju jer su u prethodnom kolu bili sigurni u Kragujevcu i na "Rajku Mitiću". Partizan je domaćin, a pored toga ima bodovnu prednost jer posle sedam odigranih utakmica ima sve pobede, dok je Crvena zvezda "kiksnula" protiv Vojvodine na svom terenu kada je bilo 0:0.

Biće ovo svojevrstan duel dva trenera, Aleksandra Stanojevića i Dejana Stankovića, obojica imaju svoj pečat na svoje timove i zbog njih će takođe biti interesantno gledati ovaj duel.

Aleksandar Stanojević

Aleksandar Stanojević ima veoma dobar učinak u prvom mandatu u "Večitim derbijima". U periodu od 15. aprila 2010. do 13. januara 2012. godine, koliko je vodio crno-bele, Stanojević je vezao četiri pobede nad Crvenom zvezdom, i to bez primljenog gola. Partizan je bio bolji od Zvezde u 138. večitom derbiju, bio je tada maj 2010. godine, a onda je u oktobru iste godine viđen isti rezultat u korist crno-belih, ali na stadionu "Rajko Mitić". Usledila je pobeda u Humskoj od 1:0, a onda je usledio 141. večiti derbi i nova pobeda Partizana, 0:2.

Setimo se i Kup utakmica, Stanojević je doživeo jedan poraz od Crvene zvezde, ali bezbolan jer je Partizan u polufinalu prošao do finala ukupnom pobedom od 2:1.

Šta je bio recept Aleksandra Stanojevića?

"Bilo je po sedam, osam igrača iz omladinske škole. Mi smo Partizan, bez obzira na situaciju, imate emocije, navijače, gromadu od kluba", rekao je Stanojević kada su ga upitali zašto je sa Partizanom ređao pobede u "večitim derbijima".

Ipak, u ovom mandatu, Aleksandar Stanojević nije "u plusu", prvi njegov derbi po povratku bio je u 163. "večitom derbiju" kada je bilo 1:1 (strelci Stevanović i Katai), a onda je na "Mitiću" Zvezda bila bolja golom Ivanića glavom za konačnih 1:0.

Ne možemo reći da je bilo dobro i u Kupu Srbije, jer je Zvezda slavila nakon boljeg izvođenja penala i tako stigla do "duple krune".

Zanimljivo da je Stanojević i tri puta igrao "večiti derbi", ima pobedu i dva poraza. Debitovao je u 113. derbiju, Partizan je tada slavio sa 2:0 (derbi koji će ostati upamćen po smrti Ace Radovića koji je raketom sa južne tribine pogođen nakon prvog gola Partizana). Tada je odigrao odlično protiv Pjanovića i Jelića u napadu Zvezde. Propustio je naredni derbi, a onda je usledio derbi koji se igrao 7. marta 2001. godine, iako je planirano da bude odigran u oktobru 2000. godine, samo par dana nakon 5. oktobra.

Usled "zapaljive" atmosfere derbi je odložen, a taj 7. mart nije bio dan Aleksandra Stanojevića, Zvezda je slavila sa 2:0, a upravo je sadašnji trener Partizana krivac za prvi gol koji je postigao Pjanović.

Stanojević je igrao i finale Kupa Jugoslavije 1999. godine kada je Zvezda bila bolja 4:2.

Dejan Stanković

Dejan Stanković je kao fudbaler bio učesnik derbija čak 9 puta i retko ko zna da ima negativan skor.

Prvi derbi koji je odigrao bio je 1995. godine kada je ušao pred sam kraj utakmice, u 88. minutu meča, bilo je na kraju 1:1, Partizan je tada poveo preko Beširovića u 15. minutu, da bi Zvezda izjednačila preko Stefanovića 15 minuta pred kraj.

Naredni derbi je bio 103. po redu, tada je bio mart 1996. godine, Stankovićeva Zvezda je poražena od Partizana sa 3:2. Naredni derbi je odigrao ceo Dejan Stanković, bilo je 0:0, da bi u 105. večitom derbiju Partizan ponovo slavio, ovoga puta sa 3:1. Hristov, Saveljić i Svetličić su pogađali za Partizan, dok je Micić bio jedini strelac za crveno-bele.

Na Dan žena 1997. godine desio se 106. večiti derbi, Partizan je tada odigrao fantastičnu utakmicu i savladao je Zvezdu sa 3:0, ponovo je Niša Saveljić bio strelac, pogodio je i Damir Čakar, na kraju i Ivan Tomić. Partizan je svoju dominaciju tih godina nastavio i u narednom derbiju, ali je Dejan Stanković konačno postigao gol u 107. derbiju, ali nedovoljno, samo je zaustavio neverovatnu seriju Ivice Kralja od 840 minuta bez primljenog gola. Na kraju tog derbija, 2:1 za Partizanu Humskoj, Hristov i Ćirić su bili strelci za Partizan.

Konačno je Zvezda dočekala svojih pet minuta u derbijima protiv Partizana u 108. derbiju, Stanković je bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu, Zvezda je na kraju slavila sa 2:0 golovima Perice Ognjenovića. U drugom delu sezone ponovo Zvezda bolja, Stanković je ponovo bio strelac, ekipa iz Ljutice Bogdana je pobedila sa 2:1 i kaznila Partizan za veliki broj promašaja, pre svih, Dragana Isailovića. Stanković je postigao pobedonosni gol. Ova sezona je bila jedna od najslabijih sezona Partizana, bili su na kraju treći na tabeli iza šampiona Obilića i Crvene zvezde. Upravo u toj sezoni su dobili jedan od najtežih udaraca u evropskoj istoriji kada su poraženi sa 5:0 od Kroacije u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Derbi broj 110 je bio neverovatan za Dejana Stankovića, postigao je dva gola u pobedi od 4:0, jedna od najvećih dominacija Crvene zvezde u derbijima.

Što se tiče trenerskog posla i derbija, Deki ima osvojen Kup sa Zvezdom u pomenutoj utakmici koju je Zvezda rešila na penale protiv Partizana, a u prvenstvu ima remi (1:1), i pobedu onu koju mu je doneo Mirko Ivanić glavom.

Ipak, od prošle godine u Kupu ima i mrlju jer je ekipa Sava Miloševića bila bolja.

Navijači Partizana se rado sećaju duela koji je bio Stankovićev debi na klupi u derbijima, derbi će ostati upamćen po majstoriji Sadika, padu Degeneka i pobedi Partizana od 1:0.

Uglavnom, ako gledamo brojke i istoriju, ona će nam reći da je Stanojević imao više sreće u derbijima, da je kao trener bio fantastičan u prvom mandatu i da bi mogao vrlo lako da nastavi u tom ritmu i u novoj sezoni. Ipak, imaće najtežeg mogućeg protivnika sa druge strane, Dejana Stankovića koji je u velikom trenerskom naletu.

Ono što mi očekujemo jeste mali broj golova, ali bismo voleli da nas treneri iznenade malo drugačijom i napadačkom taktikom. Aleksandar Stanojević je i pred utakmicu sa Anortozisom govorio o tome kako će kalkulisati ne bi li tim bio spremniji za derbi, dok se Stanković držao stare dobre rečenice da je naredni protivnik uvek najvažniji.

Čekamo i nadamo se lepom fudbalskom ambijentu i još lepšem fudbalu na stadionu Partizana.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke