"Stara damo", srećan ti 110. rođendan! Velika si, bez obzira na sve

Autor: Milovan Longinov
sreda 06.03.2024.
11:15
Izvor: Sportske.net

FK Vojvodina slavi vek + deceniju postojanja.

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Na današnji dan, 6. marta 1914. godine, na tromeđi Salajke, Podbare i Rotkvarije, u srcu Novog Sada, osnovan je Fudbalski klub Vojvodina. 

Za one koji ne znaju ili to zaboravljaju usled rezultata koji svakako nisu na nivou veličine kluba kakav je Vojvodina, "stara dama" je bez dileme simbol ne samo Novog Sada i Vojvodine, već i Srbije i srpskog fudbala.

Vojvodina je kroz svoju istoriju dala neke od naših najboljih fudbalera u istoriji, nećemo ih nabrajati, jer ćemo nekog sigurno propustiti, a to ne želimo. 

Ali zato hoćemo da vas podsetimo na važnu lekciju iz istorije, koju su tog 6. marta 1914. počeli da pišu zlatnim slovima učenici Velike srpske pravoslavne gimnazije, danas poznate kao "Jovan Jovanović Zmaj".

Fudbalski klub Vojvodina osnovan je šestog marta 1914. godine u Novom Sadu, od strane učenika Velike srpske pravoslavne gimnazije, koja danas nosi ime gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”. Među njima su bili budući univerzitetski profesor Vladimir Milićević, budući hemičar Milenko Hinić, budući pravnici Radenko Rakić, Kamenko Ćirić i Kosta Hadži, budući tekstilni industrijalac Milenko Šijakov, zatim njegov brat Đorđe i otac Sava, kao i Gojko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački i Živojin Bajazet.

Odluka o osnivanju FK Vojvodina bila je želja srpske omladine u Novom Sadu da dobije svoj sportski klub oko kojeg će se okupljati. U to vreme, u Novom Sadu, koji je tada pripadao Austro-ugarskoj monarhiji, postojala su samo tri fudbalska kluba: mađarski NAK i UAK i jevrejski Juda Makabi.

Uzimajući u obzir zategnute političke odnose između Austro-ugarske i Srbije i činjenicu da je Prvi svetski rat već bio na pomolu, austro-ugarske vlasti nisu blagonaklono gledale na osnivanje srpskog kluba u Novom Sadu. Iz tog razloga, mladi srednjoškolci morali su krišom da osnuju Vojvodinu, praktično u ilegali. To je učinjeno u štrikerskoj radionici čika Save Šijakova, u Temerinskoj ulici broj 12, na mestu Tehnometala. Odlučeno je da ime kluba bude Vojvodina, kao asocijacija na nekadašnje Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, krunovinu Austrijskog carstva koje je postojalo između 1849. i 1861. godine, a koje je nastalo u skladu sa privilegijama koje je austrijski car dao Srbima još davne 1691. godine.

I baš zbog ove važne lekcije današnji dan i jeste poseban i baš zbog tog 6. marta iz 1914. danas ne treba da mislimo o negativnim stvarima, rezultatima, poziciji na tabeli. To je samo jedna mala kap u istoriji dvostrukog šampiona bivše Jugoslavije.

Vojvodina je velika onoliko koliko su joj verni njeni navijači, a centar Novog Sada, večeras od 19 časova, imaće priliku da ugosti što veći broj navijača i simpatizera kluba.

Povodom 110. rođendana, danas je postavljen i lovorov venac na spomen-ploču u Temerinskoj ulici broj 12 u Novom Sadu. 


Postavili su ga bivši član Vojvodine  Đorđe Vujkov i sadašnji prvotimac Lazar Jovanović, a nakon toga prisutnima se obratio član UO Petar Đurđev koji je istakao značaj FK Vojvodina za Grad Novi Sad i srpski fudbal.

"Pre 110 godina na tromeđi Podbare, Salajke i Rotkvarije, grupa srpskih mladića, nošeni ljubavi prema sportu i gradu, osnovali su svoj klub kako bi prikazali sebe u što boljem svetlu i želju za nacionalnom emancipacijom. Iz te dečačke zanesenosti i ljubavi razgranalo se sportsko društvo koje nas je uvezalo u njegovu istoriju postalo deo našeg identiteta i naše ljubavi. Ko je mogao da da pomisli tada da će se izroditi takvo sportsko društvo koje će dati takve velikane koji su proneli ime Novog Sada, Vojvodine i naše države Srbije širom sveta. Veliki ljudi koji su nosili crveno-beli dres i koji su posvetili svoj život u organizaciju kluba su učinili da Vojvodina postane jedna od centralnih tema i identiteta Novog Sada. Vojvodina i Novi Sad su neraskidivo vezani, Voša predstavlja lepo lice našeg grada. Činjenica da nešto postoji 110 godina na ovom tlu, vredno je poštovanja, a to je jedino bilo moguće kroz žrtvu, odricanje i veliki rad. Poštovani veterani, hvala vam za sve što ste učinili za naš klub, da Vojvodina bude velika. Što ljubav rodi, to vekove živi, dokaz je i ovo naše okupljanje posle 110 godina, ovde smo, svi zajedno, ujedinjeni u našoj ljubavi prema Vojvodini i Novom Sadu", rekao je Petar Đurđev.

Podsetimo, FK Vojvodina pozvala je sve svoje navijače, sugrađane i simpatizere da večeras prisustvuju proslavi jubilarnog 110. rođendana na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta sa početkom od 19 časova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke