Stevanovićeve lekcije mladima - ne žurite u inostranstvo!

Autor: Aleksandar Golubović
subota 29.01.2022.
11:45
Izvor: Sportske.net

Osetio je na svojoj koži.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Fudbaler Čukaričkog Miladin Stevanović pune četiri godine igra na Banovom brdu u koji je stigao nakon loše epizode u Turskoj.

U godinama kada mnogi mladi fudbaleri žele što pre da odu iz srpskog fudbala, Stevanović, vođen ličnim iskustvom, istakao je da bi ipak trebalo razmisliti pre nego što se odluče za taj korak.

Iako ima tek 25 godina, Stevanović je jedan od iskusnijih u ekipi u koju je stigao krajem januara 2018. godine.

"Svakome je u cilju da ode i napravi neki dobar inostrani aganžman. Treba za to imati i malo sreće, tu je i faktor povrede, teško je otići preko i naći klub koji ti odgovora. A Čuka je generalno u našem fudbalu jedan od najboljih klubova i sve odlično funkcioniše. Tako da neki i ne žele tako lako da odu", počeo je priču za Telegraf omladinski šampion sveta sa Novog Zelanda.

Prisetio se i kako je došao u Partizan.

"U Partizan sam došao na probu sa 10 godina, kod trenera Zvonka Živkovića. Tada sam prošao i četiri godine sam putovao svaki vikend na utakmice, dok sam trenirao sa Radnikom iz Bijeljine. Sa 14 godina sam prešao da stanujem u Beograd, sa 18 sam debitovao za prvi tim i te četiri godine su bile malo i teže. Pogotovo za moje roditelje", rekao je Stevanović, član čuvene generacije crno-belih igrača rođenih 1996. godine u kojoj su stasali Andrija Živković, Nemanja Radonjić, Danilo Pantić, Saša Lukić, Miroslav Bogosavac.

Usledio je debi iz snova. Poziv tadašnjeg trenera Partizana Marka Nikolića za utakmicu protiv Bešiktaša u Ligi Evrope, a Stevanović je dobio šansu od starta zbog povrede Miroslava Vulićevića.

"Nije to bio strah, više neka pozitivna trema. Pogotovo tada sa 18 godina. Tada je u timu bio naš sadašnji šef u Čuki Saša Ilić koji je stvarno nama mladima bio velika podrška. Od njega smo mnogo naučili na terenu i van njega. Bili su tu i Danko Lazović, Petar Škuletić, Branko Ilić... jedna iskusna ekipa koja je nama mladima davala podršku", rekao je Stevanović.

Usledio je transfer u turski Kajzeri gde se nije najbolje snašao, što ga je doveo do zaključka da je ipak trebalo da sačeka sa inostranstvom.

"Sada kada vratim film, možda bih malo i sačekao. To generalno preporučujem mladim igračima, da ne žure oko tog transfera. Da sačekaju, jer ima vremena. Naš fudbal uopšte nije loš. Treba ovde da probaju da naprave svoije ime i da odigraju malo veći broj utakmica u našem prvenstvu pa onda da odu dalje. Evo, ja sada imam 25 godina i uopšte nije kasno da se ode i da se igra u inostranstvu. Kada odeš sa 18, tek sada vidim koja je to razlika. Stvarno bih preporučio svima da malo sačekaju", rekao je Stevanović i suočio se sa tim da za dve godine promeni sedmoricu trenera.

Usledio je povratak u srpski fudbal, a put ga je zbog bivšeg saigrača Miroslava Bogosavca doveo na Banovo brdo.

"Iskreno, bio sam u komunikaciji sa Miroslavom Bogosavcem, koji je tada igrao za Čuku. Čukarički je klub koji odlično radi sa mladim igračima i povratnicima u fudbal i ,mislio sam da je to pravi trenutak da resetujem karijeru. Da taj, da ga nazovemo korak unazad, može da mi donese četiri koraka unapred. Zato sam i odlučio da se vratim, da ponovo igram i ne žalim", rekao je Stevanović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke